Ansiktslyft före och efter 40

Vad innebär ett ansiktslyft? Vad kan jag förvänta mig för resultat och har det någon betydelse hur gammal jag är när jag genomför det? Blir jag sövd? Hur länge håller det?

 

Förväntningar

Det är fullt normalt att huden åldras och runt fyrtioårsstrecket börjar denna process för många bli lite mer markant än tidigare. Man kan inte förhindra åldrandet men med ett kirurgiskt ingrepp kan man föryngra utseendet flera år. Man bör dock inte vänta alltför länge, det blir bäst resultat om man inte väntar tills hudens åldrande gått för långt. När ”häng” i ansikte, längs käklinjen och på hals börjar bli besvärande inträffar i olika åldrar men vanligast är att man i 50-60 årsåldern genomför ett kirurgiskt ansiktslyft. Målet är alltid ett friskare och fräschare utseende där man absolut inte ser stram ut i ansiktet. Ett utmärkt sätt att få en uppfattning om vad man kan förvänta sig är att se på före- och efterbilder. På Estetikcentrum dokumenterar vi alltid och många före- och efter bilder kan du se på vår hemsida.

Före- och efterbilder

 

Bäst före?

Det finns ingen speciell ålder där det är som mest fördelaktigt att göra ett ansiktslyft. Olika faktorer påverkar hur din hy åldras såsom genetik, hormonbalans, rökning, vad du äter, hur mycket du solat och om du stressar eller har stressat mycket. När just din hy börjar tappa sin spänst och du får mindre underhudsfett är helt individuellt. Man bör dock inte vänta allt för länge med att genomföra denna typ av operation. Bäst resultat får man när huden fortfarande har kvar något av sin naturliga spänst; för många innebär det några år före och efter 40-årsdagen men det varierar.

 

Kärt barn med många namn

Ansiktslyft är ett annat ord för ansiktslyftning. Man kan också kalla det för ansiktsföryngring och vanligt är att man använder den engelska benämningen face lift. Hud lyfts, överflödig hud tas bort och ansiktshuden draperas på plats igen för att uppnå bästa, naturliga resultat.

 

Kirurgiskt ansiktslyft

Frågorna är många när man väl börjar fundera på att genomföra eller ta reda på mer om vad ansiktsplastik i form av ett lyft innebär. Rent konkret så innebär ett ansiktslyft att man frigör huden i ansiktet genom att göra snitt intill hårfästet och runt öronen och helt enkelt stramar åt och lyfter den. Med åren minskar hudens förmåga att behålla sin spänst, rynkor och veck som kanske alltid funnits där blir mer markanta och mest syns detta på hals och i ansikte. Då det kan se ut som om du är trött eller sur när du egentligen vara är avslappnad och neutral.

Operationen genomförs under narkos och tar ca två timmar. Du får stygn längs snitten som tas bort en till två veckor efter operationen.

 

Ett ansiktslyft kan även ge ett känslomässigt lyft

Med åren blir som sagt elasticiteten sämre i huden och detta i kombination med ett tunnare lager av underhudsfett ger skarpare och djupare linjer i ansikte och på hals. Ibland får man även påsar under ögonen och ”häng” runt ögonen. Allt detta separat eller tillsammans kan ge intrycket av ett trött ansikte eller att man ser sur och arg ut. Med ansiktslyftning kan man reducera linjer och påsar på ett sätt som ser naturligt ut; du ser piggare och gladare ut och det kan boosta både självkänsla och ge ny energi till dig.  Lyftet blir på så sätt både kirurgiskt och känslomässigt. Det är alltid en bra början att konsultera en kirurg för att stämma av orsaker, förväntningar och procedur. På vår klinik i Malmö får du alltid fakta och en professionell bedömning på vad som är möjligt och vilka förutsättningar just du har.

Boka gärna en konsultation hos oss eller börja med att titta på våra före- och efterbilder.

 

Är det smärtsamt?

Ja, det gör ont efter ett ansiktslyft. Det är trots allt ett kirurgiskt ingrepp och det smärtar för de allra flesta. Mest intensivt brukar det kännas runt öronen och smärtstillande rekommenderas.

Efter ett ansiktslyft så svullnar vävnaderna i ansiktet; framförallt kinder och hals. Du kommer dessutom att få blåmärken i varierande grad. Det är olika från person till person hur mycket svullnader och blåmärken man får, men alla upplever det i varierande grad. Gör du ingreppet på Estetikcentrum i Malmö får du naturligtvis smärtstillande både direkt efter operationen och med dig hem för de första dygnen.

 

Dagarna efter lyftet

Första dygnet tillbringar du hos oss på kliniken i Malmö. Därefter får du åka hem, och det är bra om någon kan hämta dig och kanske hjälpa dig därhemma de första dagarna. Du kommer förmodligen att ha ont och känna dig både mörbultad och trött. Du bör hålla huvudet högt, och extra kuddar i sängen på natten är att rekommendera. Vila och ta hand om dig själv, det är viktigt att du lyssnar på din kropp och inte har för bråttom att ”bli som vanligt” igen!

 

Veckorna och månaderna efter lyftet

Dusch och tvätt kan göras dagen eller dagarna efter operationen. Har du genomfört ditt ingrepp på vår klinik i Malmö brukar vi sjukskriva två veckor efter ett ansiktslyft och du gör ditt första återbesök hos oss efter en vecka. Ta dessa veckor för att återhämta dig. Ett ansiktsbandage ska användas för att minska svullnaden så mycket det är möjligt. Första veckan dygnet runt (förutom vid dusch) och därefter nattetid. Du ska undvika hård föda första veckan och inte tugga tuggummi.

 

Känseln i ansiktet kan försvinna under en period men det är helt normalt och känseln återkommer efter en tid igen. Det kan ta olika lång tid, ibland upp till flera månader. Här gäller det att vara tålmodig! Motionspass med stark ansträngning bör undvikas helt veckorna efter operation och du bör även undvika stark kyla till dess känseln har återkommit i ansiktet.

 

Full effekt av din operation ser du inte förrän ungefär ett halvår efter att den är genomförd.

 

Behöver man göra om ett ansiktslyft?

Viktigt att notera är att man inte stoppar åldrandeprocessen genom ett kirurgiskt ingrepp. Man vrider egentligen tillbaka klockan några år och huden fortsätter alltså att åldras. De allra flesta upplever att ett ingrepp räcker väl och gör den skillnad man önskar under många år framöver.

Just dina förutsättningar och vad som passar dig är något som du och din kirurg kan diskutera vid en första konsultation.

 

Risker

Komplikationer som svullnad och blåmärken är mycket vanliga och helt normala. Det förekommer att blödningar och blodansamlingar behöver tas bort. Infektioner är alltid en risk vid alla typer av operationer och är man rökare (du får inte röka veckorna före och efter operationen), lider av diabetes eller åderförkalkning har ökad risk för infektioner. Antibiotika kan då skrivas ut.

Att ärr blir bredare och kan kräva korrigering förekommer, men är ovanligt.

 

Boka din första konsultation på Estetikcentrum

Digital marketing agency in mumbai
non surgical hair replacement
Best Hair Transplant In Mumbai

Delbetala din behandling

0 kr

50 000 kr

Låna kr

Betala ca kr/mån

Hos Medical Finance kan du låna upp till 200 000 kr

Ansök om lån direkt genom att besöka Medical Finance hemsida på medicalfinance.se

Medicalfinance.se

* Ränta 0%. Effektiv ränta enl. KoV riktlinjer för ett lån på 50.000 kr, 24 mån återbetalning, uppläggningsavgift ca 695 kr, adm.avgift ca 45 kr/mån, blir ca 3,42%. Variation kan förekomma beroende på kreditbolag och låneprodukt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search