Risker och biverkningar vid en bröstförminskning

En bröstförminskning eller bröstreduktion är ett ingrepp som kan få stor betydelse för dig. Det är ett stort ingrepp även om det är ganska vanligt. Det är inte en helt okomplicerad operation och du bör vara noggrann vid val av kirurg för att utföra ingreppet. Efter en bröstförminskning upplever många att resultatet blir lyckat då de slipper tidigare smärta i rygg, axlar och nacke. De får bättre hållning och känner sig mer proportionerliga.

 

Identifiera anledningen till att du önskar en bröstförminskning

Vad du har för förväntningar på resultatet är en av faktorerna att ta hänsyn till när det kommer till hur du upplever resultatet. Är det en rent medicinsk åtgärd (av typen rygg-/axelbesvär på grund av för tung byst) eller är det en kosmetisk orsak till att du vill genomföra operationen?  Oavsett vilket är dina förväntningar grunden och basen för hur nöjd du blir med resultatet efter en operation och vilka risker du är beredd att ta för att nå ditt önskade resultat.

 

Före en bröstförminskning

När du bestämt dig för att genomföra operationen, ta till dig all information du kan hitta om ingreppet. Ju mer påläst du är, desto större är chansen att du blir nöjd med resultatet.

 

Är du rökare måste du vara rökfri både före och efter ingreppet för att inte riskera sämre sårläkning. Detta beror på minskad blodcirkulation hos personer som röker. Cirka 4 veckor före och efter operation är att rekommendera.

 

På Estetikcentrum i Malmö får du alltid träffa den kirurg som genomför ingreppet först. Ni diskuterar tillsammans förutsättningarna för ett gott resultat, en fysisk undersökning görs och är du över 40 år kontrollerar man genom en mammografi att inga förändringar i brösten finns.

 

Boka konsultation hos oss för bröstförminskning i Malmö

 

Ingreppet

Operationen tar alltifrån en upp till fem timmar. Du får narkos och är helt sövd under ingreppet.

Bröstvävnad tas bort, bröstvårta och vårtgård flyttas upp och ibland sätter man ett plaströr i varje bröst under några dygn där sårvätska och blod kan släppas ut.

Man lägger ärren runt vårtgården och därefter ned under bröstet som ett upp-och-nedvänt T.

Här kan du se en animation över hur en bröstförminskning på Estetikcentrum i Malmö kan gå till.

 

Efter en bröstförminskning

Brösten kommer kännas svullna, hårda och det kommer att göra ont. För de allra flesta räcker det dock gott och väl med vanlig smärtlindring i tablettform.

 

 • Tejpa ärren och fortsätt med det tills rodnader och svullnader lagt sig helt – det kan ta upp till 6 månader. Detta hjälper till att minska ärrens synlighet.
 • Använd stödband runt bysten i början för att stabilisera så mycket som möjligt. Fortsätt med en sport-bh som sitter åt ordentligt under ungefär en månad. Därefter kan du fortsatt vara hjälpt av en bh som inte sitter åt så mycket.
 • Undvik tunga lyft och kraftansträngning under den första månaden. Sjukskrivningsperiod är beroende på vilken typ av arbete du har.
 • Vätska kommer att läcka från ärren de första veckorna, det är helt normalt.
 • Sola inte brösten på ett halvår.
 • Undvik sexuell aktivitet de första sex veckorna efter operation. Det kan orsaka att ärren blir bredare än de hade blivit annars.
 • Sov på rygg under de första veckorna efter din operation.
 • Drick mycket vätska och vila under de första dygnen efter operationen.

 

Brösten kan bli större igen efter en operation

Ja, risken finns att dina bröst växer igen efter en utförd bröstreducering. Oftast beror det på att du gått upp i vikt och då följer fettvävnaden i brösten samma viktökning som övriga kroppen.

Det finns fall där hormonella störningar gör att brösten växer efter en bröstförminskning men det är ytterst ovanligt.

Många upplever att normala hormonella förändringar (var du är i menscykeln, vilken typ av preventivmedel du har) gör att brösten periodvis känns större igen, men det är skillnader som inte betyder att brösten permanent blivit större.

 

Det går att göra om en bröstreducering, men riskerna för komplikationer är större än när man gör det för första gången.

 

Har du utfört en bröstförminskning på vår klinik i Malmö så ta kontakt med din kirurg för att kontrollera att allt ser bra ut.

 

Vilka risker finns

Förutom de risker som alltid finns vid kirurgi såsom blödningar, infektioner, narkos, svullnad, allergier finns det även ytterligare kosmetiska risker att ta hänsyn till.

 • Efter en bröstreduktion kan brösten bli asymmetriska; dels genom olika form men även bröstvårtornas placering.
 • Ärrbildningen kan bli ful. Det är svårt att dölja ärr efter en bröstförminskning. Snitten läggs runt bröstvårtan och och ned på undersidan av bröstet. Oftast blir ärren näst intill osynliga, men det finns en risk att de blir breda och röda och därmed framträdande.
 • Känseln i brösten och på bröstvårtorna kan förändras, minska eller i sällsynta fall försvinna permanent. Det är inte helt ovanligt att känseln försvinner delvis under en tid för att komma tillbaka som normalt efter några månader men det förekommer att känseln inte alls kommer tillbaka.

 

Kan jag amma efter en bröstförminskning?

Ungefär hälften av de som genomfört en bröstförminskning löper större risk att inte kunna amma eftersom mjölkgångarna skurits av i samband med bröstreduceringen. Därmed kommer mjölken ej fram till bröstvårtan.  På Estetikcentrum i Malmö rekommenderar vi inte bröstreducering i första hand till dig som planerar att amma i framtiden på grund av denna risk.

 

Resultat

De allra flesta som genomför en bröstreduktion är nöjda med resultatet oavsett om anledningen varit medicinsk eller kosmetisk. Det blir en påtaglig skillnad för de som gått omkring med smärtor på grund av sin stora byst och man kan nästan säga att man byter den smärtan mot att få ärr på brösten.

För de som genomgått operationen på kosmetiska grunder är resultatet lika bra där man i princip alltid är nöjd med hur bysten blivit efteråt. Att känna sig friare, rörligare och mer proportionell är ofta fördelarna man lyfter efter operationen.  Är man väl påläst och medveten om vad man kan förvänta sig är det ytterst sällsynt att man ångrar att man gjort operationen.

Boka en första, kostnadsfri konsultation

 

Digital marketing agency in mumbai
non surgical hair replacement
Best Hair Transplant In Mumbai

Delbetala din behandling

0 kr

50 000 kr

Låna kr

Betala ca kr/mån

Hos Medical Finance kan du låna upp till 200 000 kr

Ansök om lån direkt genom att besöka Medical Finance hemsida på medicalfinance.se

Medicalfinance.se

* Ränta 0%. Effektiv ränta enl. KoV riktlinjer för ett lån på 50.000 kr, 24 mån återbetalning, uppläggningsavgift ca 695 kr, adm.avgift ca 45 kr/mån, blir ca 3,42%. Variation kan förekomma beroende på kreditbolag och låneprodukt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search