Åderbråck

Åderbråcksoperationer i Malmö

Besvär med ådernät eller åderbråck är mycket vanligt och drabbar ungefär var tredje person någon gång under livet. Åderbråck är speciellt besvärande för kvinnor som har mindre hårbetäckning på benen och också vill ha möjlighet att gå i kort kjol under sommartid. Åderbråck är även rent fysiskt ganska obehagligt med en ömmande, kliande känsla som även kan värka eller orsaka pirr i benen. Vi tycker inte att du ska behöva ha det så, och erbjuder åderbråcksoperation med modern teknik.

Exempel på före- och efter en åderbråcksoperation.

Estetikcentrum om Åderbråck

Vad beror åderbråck på?

Åderbråck uppstår då en ven har blivit onormalt utvidgad. Venerna har till uppgift att transportera syrefattigt blod åter till hjärtat. Då venklaffarna inte fungerar optimalt stannar blodet i kärlet eller rinner nedåt, i stället för att strömma i motsatt riktning mot hjärtat. Det går att lindra besvären genom att undvika att sitta still för länge, eller vila benen i högläge samt använda stödstrumpa.

Åderbråck som ligger ytligt är synliga som blå, knöliga upphöjningar direkt under huden. På lite sikt kan det leda till sår när åderbrocken sväller, så det är viktigt att ta tag i problemet tidigt. Då är möjligheterna som störst att behandla med en lindrig åderbråcksoperation.

Så opereras åderbråck

Innan operation så får du komma på konsultation hos vår kärlkirurg eller estetisk specialiserade kirurg, då kirurgen undersöker åderbråckets utbredning, kontrollerar vensystemet och bestämmer i samråd med dig en tid för ingreppet. Om inte hela kärlet måste tas bort (med radiovågsbehandling) och åderbråcket bara finns under mindre områden, så kan lokal ligering (avstängning) av åderbråcket utföras kirurgiskt. Vår plastikkirurg går då in med små snitt över venen och avknyter/tar bort kärlen. Därefter kan blodet inte flyta igenom området och åderbråcket försvinner. Ingreppet är relativt enkelt och utförs endast ytligt under huden. Riskerna är små och återhämtningstiden mycket kort.

En åderbråcksoperation tar cirka 30-45 minuter. Efter operationen behöver du inte övernatta hos oss och du kan återgå till arbetet redan nästa dag. Däremot så behöver du ha en kompressionsstrumpa över området under 2 veckors tid. Vi avråder också från hårdare träning med benen under de två första veckorna.

Skonsammare och enklare behandling med radiovågor

Skonsammare och enklare behandling med radiovågor Förr i tiden använde man en större operation som hette Stripping där hela venen opererades bort, men den metoden använder man inte längre då det har kommit betydligt bättre behandlingsmetoder. Vissa kliniker använder skumbehandling (hög risk för återfall) eller laserbehandling (smärtsamt), men vi på Estetikcentrum har valt att använda oss av den senaste och mest skonsamma tekniken, där en kateter placeras i venen som sedan förstörs genom radiovågor. Den här metoden är mindre smärtsam än laserbehandling av åderbråcken och dessutom är långtidsresultaten mycket än bättre en exempelvis skumbehandling. Radiovågsbehandling är rent generellt en dyr behandling, men vi kan glädjande nog erbjuda denna metod till priser som ligger i nivå med eller lägre än laserbehandlingar.

Små ytliga tunna åderbråck som liknar spindelnät kan enkelt behandlas på vår mottagning genom att kirurgen sprutar in ett kärlirriterande medel (Aetoxisclerol) som gör att venen klibbar ihop sig, försvinner och osynliggörs igen.

Efter åderbråcksoperationen

Efter två veckor får du komma till återbesök hos oss. Vi kontrollerar då resultatet av behandlingen och kan utföra tilläggsbehandling om nödvändigt. Under tiden närmast efter operationen är det vanligt att man känner sig öm och har en pressande känsla över området som har behandlats. Är venen mycket känslig och irriterad så kan det tyda på att man har en så kallad tromboflebit, ytlig och helt ofarlig koagulerat blod i venen. Djupare ventromber förekommer också, men är sällsynta. Känner du svår smärta, har andnöd eller är mycket svullen så kan det vara ett tecken på en sådan. Kontakta då genast läkare.

Tiden efter operationen brukar vara ganska lugn och relativt behaglig för de flesta. Det är dock viktigt att du tar det lugnt och avstår från intensiv träning samt starkt solsken. Eftersom det är viktigt att kontrollera vensystemet ordentligt efter operationen så får du gå på flera återbesök. Det är först efter 5-6 månader som slutresultatet av operationen tydligt kan ses. Under din eftervård är du välkommen att kontakta oss på kliniken och efter klinikens öppethållande via vårt jourtelefonnummer, om du är i behov att få kontakt om det är något allvarligt du funderar över.

Åderbråck och ådernät kan vara förenat med många besvär – både estetiska och funktionella- som med ganska lätta metoder kan åtgärdas. Tveka därför inte att kontakta oss. Vi finns till för din skull.

Här bokar du tid online för konsultation till våra specialister.
Du kan också ringa oss på 040-65 66 660.

Varmt välkommen till oss på Estetikcentrum!