Tips och råd för din hudvård

Din hud påverkas av en rad olika faktorer såsom ålder, årstid, köld, sol, blåst, sjukdom med mera. Huden är ditt största synliga organ och är livsviktigt för dig som ett skydd mot baciller, virus, skador allergener med mera. Huden är fantastisk på så sätt att den är i ständig förändring; skadar du dig läks såret oftast snabbt och okomplicerat, huden återfuktar sig själv i stor utsträckning för att bibehålla sin spänst och funktion som kroppens rustning.

 

Ibland behöver vi dock hjälpa till för att huden ska bibehålla sin balans och sköta sitt arbete på bästa sätt. Här får du några enkla tips och råd om vad du kan göra för att bäst ta hand om din hy.

 

Hur vet jag vilken hudtyp jag har?

 

Oftast delar man in de olika hudtyperna i fyra olika kategorier: Normal, torr, fet och blandhy.

 

 • Normal hy kännetecknas av att den inte har några utslag eller knutor, är jämn i färgen med små porer, känns len och har god elasticitet.

 

 • Torr hy har tappat en del av sin elasticitet och känns stram. Vid mycket torr hud kan man fjälla eller få hudflagor.

 

 • Fet hy kännetecknas ofta av att porerna är större än normal och att hyn ser glansig ut.

 

 • Blandhy är just det; en blandning av torr och normal hy. Då kan till exempel pannan och näsvingarna kännas feta medan kinderna är torra.

 

Dagliga rutiner

Ett förslag till daglig rutin när det gäller ansiktsvård kan vara att du morgon och kväll följer en enkel rutin som kan se ut såhär:

 

Rengör:

Med vatten, rengöringsgelé eller -kräm.

Komplettera med ett ansiktsvatten och se till att det inte stör din naturliga Ph-balans (5,4-5,9 pH).

För att ta bort ögonsmink bör du använda speciell sminkborttagning för den känsliga hyn runt ögonen.

 

Det är viktigt att huden är ren för att den ska kunna tillgodogöra sig de verksamma ämnen som finns i din hudkräm.

 

Återfukta:

Använd en dagkräm respektive nattkräm som passar din hudtyp.

Runt ögonen är det lämpligt med en speciell ögonkräm som är extra skonsam mot den känsliga och tunna hyn där.

Eventuellt kan du även komplettera med en solskyddskräm på morgonen om årstiden kräver det.

 

Torr hy

Att du har torr orsakas ibland av dina gener och påverkas dessutom av hormonbalansen i din kropp. Vid pubertet eller graviditet förändras hormonbalansen och din hy kan förändras temporärt. Ålder är också en faktor där menopausen och minskade östrogennivåer bidrar till att huden har svårare för att återfukta sig än annars. Sol i lagom mängd är bra och nyttigt för oss men blir det för mycket kan solstrålarna förutom att orsaka sveda, eksem och pigmentfläckar även orsaka att huden känns torr.

Torr inomhusluft på vintern och kyla kan minska talgproduktionen och på så sätt orsaka torr hy.

Förutom i ansiktet är det vanligt att huden är torr på fötter och smalben eftersom fettkörtlarna där är färre än på övriga kroppen. Orsaker till torr hud kan även bero på olika sjukdomstillstånd.

 

Tips för att åtgärda torr hy

Rengöring och återfuktning med milda produkter är viktigt. Att inte överdriva rengöring och att vara försiktig vid val av produkter så att hudens egna förmåga till återfuktning inte förstörs.

 • Undvik produkter som innehåller parfym, färgämnen eller alkohol.
 • Varmt vatten kan verka uttorkande så försök undvika långa, varma bad; ta hellre en dusch.
 • Undvik kontakt med starka rengöringsmedel.
 • Minimera användningen av tvättmedel med parfym i.
 • Framförallt vintertid är inomhusluften ofta väldigt torr. Om möjligt, öka luftfuktigheten.

 

Förutom allt ovan är det även viktigt att vätskebalansen är bra, så glöm inte att dricka vatten varje dag.

 

Är du osäker på vilken typ av smink, rengöringsprodukter eller hudvårdsprodukter du bör använda, kontakta Estetikcentrum i Malmö för att boka en kostnadsfri konsultation.

 

Fet hy

Fet hy kan liksom alla övriga hudtyper bero på genetiska faktorer och hormoner. Ålder är också en faktor i sammanhanget liksom ifall man äter mediciner. Hur du mår, vad du äter och om du är stressad påverkar även det din hy och om man inte haft möjlighet att rengöra huden under en tid kan porerna bli igentäppta och därmed generera kvisslor. Liksom att man i ansiktet kan drabbas av pormaskar kan man få dem på resten av kroppen; framförallt på axlar, rygg och bröst. Ett vanligt symtom vid fet hy är akne, ofta uppkommer akne i puberteten men det är också vanligt efter puberteten upp i vuxen ålder.

 

Tips för att åtgärda fet hy

 • Var noga med rengöring, men observera att om du drabbats av akne att det inte beror på dålig hygien eller brist på rengöring. Det är olika hur personer reagerar och är känsliga för mat, stress, rengöringsprodukter etc. Har du hög känslighet för akne innebär det helt enkelt att din hud reagerar kraftigare med inflammation när porerna blir igentäppta.
 • Ibland har kosten stor betydelse och många tycker att om man drar ned på sitt intag av kolhydrater, mjölk och mejeriprodukter så minskar besvären.
 • Viktigt är att använda smink som inte täpper igen porerna.
 • Tvätta av smink med ljummet vatten (kallt/varmt vatten kan förvärra akne)

 

Akne i tidigt skede kan behandlas med gott resultat och med rätt produkter och rutiner kan man förhindra att den förvärras och skapar större obehag än nödvändigt. Våra duktiga terapeuter i Malmö kan hjälpa dig vid en första kostnadsfri konsultation. Boka här.

 

Blandhy

Blandhy, där vissa delar av din hud upplevs som fet medan andra partier är torr. Oftast är den hakan, pannan och näsan som har fet hy med större porer och glansigare, medan kinderna är torra och känns strama utan någon hudvårdsprodukt.

Blandhy är inte ovanligt när man blivit lite äldre – har man haft antingen torr eller fet hy när man är ung så upplever man ofta att det förändras i takt med att åren går.

 

Tips för att förhindra blandhy

Det finns inte egentligen några specifika råd för att förhindra uppkomsten av blandhy mer än de som står beskrivna under respektive råd under fet och torr hy. Man bör vara uppmärksam på att hyn är olika och inte använda samma typ av rengörings- och ansiktsprodukter överallt utan vara medveten om att man behöver olika typer av rengörings- och hudvårdskrämer.

 

Normalhy

 

Normalhy kännetecknas av att den är välbalanserad, len, har jämn färgton och är utan akne, inte känns stram, eller har några problemområden. Gratulerar!

Du som har normalhy behöver inte tänka på vad som kan förhindra utan kan koncentrera dig på vad som bibehåller balansen. Det vill säga; följ rutinerna för morgon och kväll, använd hudvårdsprodukter som fungerar väl för dig och försök undvika stress. Du är i hamn!

 

Behöver du hjälp för att fastställa vilken typ av hy du har eller om du undrar över vilken typ av produkter eller behandling som passar dig bäst? Boka en kostnadsfri konsultation hos en av våra hudvårdsterapeuter i Malmö.

 

Digital marketing agency in mumbai
non surgical hair replacement
Best Hair Transplant In Mumbai

Delbetala din behandling

0 kr

50 000 kr

Låna kr

Betala ca kr/mån

Hos Medical Finance kan du låna upp till 200 000 kr

Ansök om lån direkt genom att besöka Medical Finance hemsida på medicalfinance.se

Medicalfinance.se

* Ränta 0%. Effektiv ränta enl. KoV riktlinjer för ett lån på 50.000 kr, 24 mån återbetalning, uppläggningsavgift ca 695 kr, adm.avgift ca 45 kr/mån, blir ca 3,42%. Variation kan förekomma beroende på kreditbolag och låneprodukt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search