Varför tandblekning bör göras hos en legitimerad tandläkare

Att tänder mörknar med åren är naturligt och att färgen på tänder varierar kan bero på många olika anledningar. Att få missfärgningar av mat, tobak och dryck såsom kaffe, te och vin är inte alls ovanligt. Tänderna kan dessutom bli missfärgade eller mörka på grund av en del sjukdomar. Oavsett vad anledningen är så är det inte så roligt när framförallt framtänderna uppvisar mörka fläckar eller ser gula ut.

Att bleka sina tänder är något som allt fler är villiga att göra och det är alla åldrar och både män och kvinnor som står för ökningen. Uppenbarligen är det något med ett vitt leende som tilltalar oss alla. Man får i regel bra resultat och själva behandlingen anses inte vara farlig. Många säger sig få bättre självförtroende och bli mer avslappnade när det inte längre behöver tänka på att dölja sina missfärgade tänder vid möten och i dialog med andra. Att kunna le och skratta obehindrat är något som alla bör kunna unna sig.

 

Vad en tandblekning innebär

Att bleka sina tänder innebär alltid en form av kemisk process. Man använder något blekmedel som ska tränga in i emaljen och tandbenet för att bryta ned de missfärgade ämnena och på så sätt få missfärgningen att blekna.

Osäkert med hemmablekning

Det finns många olika metoder och blekmedel att använda för att bleka tänder. Många preparat finns ute i handeln som riktar sig mot konsumenter att använda hemma och då är det ofta en gel eller pasta som läggs på tänderna. Det är lätt att köpa hem för att själv enkelt kunna åtgärda missfärgningar, men det betyder också att man tar en risk när man använder dessa medel. Dessa produkter är inte medicinskt testade och ingen patientsäkerhet kan garanteras. Det finns alltid en risk att du får skador på tänder och/eller tandkött eftersom det oftast inte är angett hur stark produkten är.

Produkter i butik innehåller oftast inte en fullständig innehållsförteckning

Blekmedel som säljs för hemmabruk, utan konsultation av tandläkare inför användning kan innehålla ämnen som natriumperborat eller natriumklorit och det framgår ganska ofta inte i vilken mängd de finns med i. Inget medel som innehåller mer än 0,1% väteperoxid får säljas till andra än tandläkare! Att köpa blekmedel för att utföra själv är alltså alltid något man får göra på egen risk. Detta bör man vara medveten om som konsument och går något fel eller man är missnöjd med resultatet är det svårt att på något sätt reklamera eller få hjälp med korrigering.

Var medveten om vad som orsakat missfärgningen

Man bör vara medveten om vad som orsakat missfärgningarna. Är dina tänder gula eller bruna är det relativt enkelt att bleka dem, men är missfärgningarna från exempelvis gamla amalgamfyllningar är det näst intill omöjligt att få bort.

Detta gäller även om missfärgningen beror på en skada; om du fått ett slag där pulpan skadats. Då är tanden ofta mörkare eller gulare än de övriga tänderna.

Barn som dricker vatten med för mycket flour kan även de drabbas av missfärgningar; de syns ofta som vita fläckar på tänderna.

Dessa aspekter tar våra tandläkare på Estetikcentrum i Malmö upp till diskussion och utvärderar tillsammans med dig inför en eventuell tandblekning. Vi utför inte någon behandling som vi inte tror kommer att hjälpa dig. Beslutar vi oss för att den missfärgning som du vill ha hjälp med är möjlig att bleka med fullgott resultat hjälper vi dig så att resultatet blir bästa möjliga.

När bör man undvika tandblekning?

Om man är gravid eller ammar bör man absolut inte använda någon form av tandblekning – inga tillförlitliga undersökningar finns att tillgå som bevisar att det är ofarligt för barnet.

Om du är snusare eller rökare bör du inte heller bleka tänderna. Ämnen i tobaken gör att resultatet inte blir fullgott.

Har du har ilningar i tänderna beror det eventuellt på blottlagda rotytor, isande tandhalsar eller tunn emalj. Då kan du drabbas av än värre isningar efter en blekning som biverkning.

Konsultera en legitimerad tandläkare för rådgivning och behandling

Innan man bleker sina tänder bör man alltid göra en klinisk undersökning hos en tandläkare. Detta för att säkerställa bästa möjliga resultat. Det är viktigt att tänderna inte har karies och inte heller har någon tandsten. Våra tandläkare på Estetikcentrum i Malmö har utfört tandblekning under många år vilket gett lång erfarenhet och goda resultat. Om dina tänder efter undersökning och eventuell tandvård (tandsten, karies etc) är bra, utför vi tandblekningen i samband med undersökningen.

En tandblekning på vår klinik i Malmö

Våra tandblekningar görs med plasmaljus och med en skonsam blekningsgel rekommenderad av Socialstyrelsen. Det är en garant för att de verksamma beståndsdelarna i blekmedlet är testade, godkända och beprövade.

Gelen aktiveras och dess verkan förstärks med hjälp av plasmaljus.

Plasmaljus räknas som en av de mest effektiva metoderna som finns idag och är avsevärt mycket mer skonsamt än laser och det är avgörande för vårt val att använda just plasmaljus på vår klinik i Malmö.

Denna typ av behandling som kombinerar blekmedel med plasmaljus är mycket populär och efterfrågad vilket har flera förklaringar. Plasmaljus i kombination med blekningsgel är inte bara tidseffektivt och tryggt utan dessutom mycket effektivt.

Behandlingen tar ungefär en timme och efter det får man ett varaktigt resultat på upp till två år. Hur många nyanser ljusare just dina tänder blir är alltid individuellt, likaså hur länge resultatet varar. Det är naturligtvis så att vad du äter och dricker efter behandlingen påverkar i hög grad hur länge resultatet varar liksom ifall du röker eller ej.

Finns det några risker med att utföra tandblekning på klinik

Det finns inget som tyder på att tänder inte tål upprepade behandlingar eller att det på något sätt skulle utgöra en hälsorisk. Så länge man är noga med att behandlingen utförs på ett korrekt sätt och att inte alltför starka medel används anses det ofarligt.

Boka en konsultation hos oss!

 

Delbetala din behandling

0 kr

50 000 kr

Låna kr

Betala ca kr/mån

Hos Medical Finance kan du låna upp till 200 000 kr

Ansök om lån direkt genom att besöka Medical Finance hemsida på medicalfinance.se

Medicalfinance.se

* Ränta 0%. Effektiv ränta enl. KoV riktlinjer för ett lån på 50.000 kr, 24 mån återbetalning, uppläggningsavgift ca 695 kr, adm.avgift ca 45 kr/mån, blir ca 3,42%. Variation kan förekomma beroende på kreditbolag och låneprodukt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search