Den osynliga tandställningen: 5 fakta om Invisalign

Osynlig tandställning från Invisalign

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av legitimerad tandläkare Dr Mahya Rezvani den 20 maj 2024.

Med hjälp av Invisalign kan du i vuxen ålder få rakare tänder, utan att behöva använda en synlig och obekväm tandställning. Den osynliga tandställningen Invisalign är ett populärt val för alla som vill korrigera tänderna, behandla korsbett eller underbett, minska gluggar eller få hjälp med trångställda tänder.

Det sägs att mycket av vårt självförtroende sitter i vårt leende och vår munhälsa, och visst stämmer det. Med raka och fina tänder kan du få ett bättre självförtroende och våga vara mer öppen och social med nya människor. Upplever du att du försöker dölja din mun när du pratar med andra människor kan Invisalign vara lösningen för dig. Hos oss på Estetikcentrum blir du omhändertagen av professionella och utbildade tandläkare som hjälper dig till det leende du alltid drömt om.

1. Osynlig tandställning

Många tvekar att använda tandställning i vuxen ålder, just eftersom traditionella tandställningar är synliga. Med Invisalign får du en helt osynlig tandställning som består av genomskinliga tandskenor, utan störande trådar eller fästen. Du kan även plocka ut din tandställning för enklare rengöring och när du vill borsta tänderna.

2. Många behandlingsområden

Med Invisalign kan du behandla många olika problem på en och samma gång. Tandställningen kan till exempel användas för att minska synliga gluggar, för att korrigera under- eller överbett, samt för öppet bett och korsbett. Har du tänder som du upplever som sneda kan Invisalign lämpa sig utmärkt även här. Med Invisalign behandlar du både mindre snedställningar såväl som mer omfattande korrigeringar. 

3. Kort behandlingstid

Många fasar för att använda tandställning med vetskap om att det kan ta flera år innan ett fint resultat uppstår. Invisalign erbjuder en mycket kort behandlingstid där du använder tandställningen dygnet runt under cirka fem månaders tid. I vissa fall kan Invisalign behöva användas längre, till exempel där mer avancerade korrigeringar krävs för att uppnå det önskade resultatet.

4. En tandställning med mindre krångel

Att bära en traditionell tandställning är både besvärande och kan orsaka obehag. Med Invisalign får du samma fina resultat som med en vanlig tandställning, men slipper allt krångel och frekventa tandläkarbesök. Med Invisalign räcker det med ett återbesök var fjärde vecka där dina skenor byts ut och ditt bett kontrolleras. Du kan även ta ut din tandställning när du vill borsta tänderna och slipper störande matrester som fastnat.

5. Smärtfri tandställning utan skav

Har du någon gång burit en klassisk tandställning är du säkerligen medveten om hur mycket den skaver. Med Invisalign slipper du allt obehag och kan både äta och leva som vanligt. Det är inte ovanligt att uppleva ett tryck mot tänderna under de första dagarna, men det beror helt enkelt på att skenorna fungerar som de ska. Efter några dagar har obehaget vanligtvis gett med sig. En behandling med Invisalign kan genomföras på vuxna såväl som på tonåringar. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill jag som legitimerad tandläkare främst framföra att det är upp till dig vilken metod av tandblekning du väljer, och det är inte nödvändigtvis farligt eller skadligt att bleka tänderna hemma.

Det som är viktigt är att först genomgå en tandundersökning för att identifiera eventuella skador på tänderna som kan bli värre av tandblekning, och få en individuell bedömning för att se vad som passar dig och din situation bäst.

Du är alltid välkommen att fråga oss om innehållet på kit du köpt själv och vi gör vårt bästa för att hjälpa dig få ett starkt, friskt och vackert leende.

Har du en fråga om Den osynliga tandställningen: 5 fakta om Invisalign?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?