Risker med injektionsbehandlingar

Risker med injektioner

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av leg. injektionssköterska Sara Ghannad den 28 maj 2024.

Funderar du på att genomgå en injektionsbehandling? Injektioner i form av fillers och rynkbehandling blir ett allt vanligare och populärt alternativ till mer omfattande kirurgiska ingrepp. Med hjälp av injektioner kan du släta ut både djupa och fina linjer, framhäva dina finaste drag och samtidigt få ett utseende som är både piggare och ser yngre ut. Men vad är riskerna med injektionsbehandlingar?

Innan du genomgår en behandling med injektioner är det viktigt att vara medveten om att det finns risker. Men om du väljer att gå till en seriös och professionell klinik som sätter trygghet och patientvård i fokus minimerar du riskerna för både infektioner och dåligt utförda behandlingar. Här kan du läsa mer om risker med injektionsbehandlingar och vikten av att välja en kompetent klinik.

Risker med fillers

Med hjälp av så kallade fillers kan du öka volymen i ditt ansikte och få en föryngrad look. Fillers kan till exempel användas för att skapa fylligare läppar, markera käkbenen eller ändra formen på din näsa. Det är också ett bra alternativ för den som vill få mer markerade kindben eller för den som vill ändra formen på hakan.

På Estetikcentrum använder vi oss alltid av fillers av hög kvalitet, tillverkade av hyaluronsyra. Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i kroppen och är därför inte ett främmande material. Produkten har en hög toleransgrad och är vetenskapligt fastställd för att vara ett säkert val. Detta betyder dock inte att alla behandlingar med fillers som består av hyaluronsyra är helt riskfria.

Alla behandlingar, kirurgiska ingrepp såväl som injektioner, kommer med risker som är viktiga att vara medveten om. Komplikationer som kan uppstå efter en behandling med fillers är exempelvis:

infektioner, kraftig svullnad eller ett ojämnt resultat.

 • Svullnad och blåmärken, ofta tillfälligt och försvinner snabbt
 • Smärta och klåda i det behandlade området
 • Klumpar och asymmetri i resultatet
 • Infektioner
 • Allergiska reaktioner
 • Migration av fillern till ett annat område
 • I värsta fall kan fillern injiceras i ett blodkärl och orsaka nekros, blindhet eller till och med stroke

Dessa komplikationer varierar i allvarlighet och kan bero både på kvaliteten av fillern som används, och kunskapen hos den som utför behandlingen. Det är därför viktigt att välja en seriös klinik med välutbildad personal.

Minska risker med fillers

Det finns sätt som du kan minimera risken för att drabbas av komplikationer efter din behandling med fillers. Till att börja med är det viktigt att du väljer en klinik som är seriös och som fokuserar på kvalitet och säkerhet. Det gör vi på Estetikcentrum.

Du bör även se till att den behandlare som genomför ingreppet är legitimerad och använder välkända produkter av hög kvalitet.

Innan du väljer att genomgå en behandling ska du komma på en konsultation. På Estetikcentrum är detta ett krav, likaså i lagen, som kräver att en konsultation utförs minst 48 timmar före behandling. Detta är för att du som kund ska få betänketid och känna dig säker i ditt val.

På konsultationen går vi igenom dina frågor och funderingar, diskuterar resultat och risker och hittar den bästa behandlingen för just dig.

Risker med rynkbehandling med injektion

Rynkbehandling är ytterligare en vanlig injektionsbehandling där ett potent läkemedel används för att släta ut rynkor och fina linjer. Läkemedlet verkar genom att hämma nerverna och göra så att dina muskler slappnar av i det behandlade området.

En rynkbehandling är ingen permanent lösning, utan ger en tillfällig förlamning i musklerna. För att bibehålla ditt resultat rekommenderas därför återkommande behandlingar med cirka 4-6 månaders mellanrum.

Komplikationer efter en rynkbehandling kan uppstå om du får en för hög dos av läkemedlet. Detta är särskilt vanligt om du går till en klinik med outbildad personal eller som använder okänt fabrikat.

Komplikationer efter rynkbehandling kan vara:

 • Huvudvärk eller smärta vid det injicerade området
 • Tillfällig förlamning i ögonlock eller ögonbryn som gör att de hänger
 • Allergiska reaktioner såsom klåda och utslag
 • Svaghet i muskler utanför det behandlade området
 • Svårigheter att tala och svälja
 • Motståndskraft mot läkemedlet som gör att effekten blir svagare över tid

Därför är det viktigt att alltid välja en seriös klinik. Vi på Estetikcentrum använder alltid godkända doseringar för estetiska behandlingar och arbetar enbart med erkända märken som vi vet fungerar och är trygga att arbeta med. Du kan även räkna med att vår personal är utbildad och erfaren.

Risker med injektionsbehandlingar – sammanfattning

Inga injektionsbehandlingar är helt riskfria, men genom att välja en klinik som har välutbildad, erfaren personal och som använder välrenomerade varumärken för sina injektionsbehandlingar kan du minska risken för komplikationer avsevärt.

Var alltid uppmärksam på tecken på komplikationer och hör av dig om något inte känns helt rätt. Vi finns här för dig och återbesök är kostnadsfria.

Vill du veta mer om vilken injektionsbehandling som skulle passa just dig bäst? Du kan boka en konsultation med vår injektionssköterska här. Besöket kostar 290 kr.

Har du en fråga om Risker med injektionsbehandlingar?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?