Så fungerar microneedling: allt du behöver veta

Kvinna får microneedling

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av certifierad hudterapeut Jasmina Pivic den 19 januari 2024.

De flesta har nog hört talas om microneedling, eller dermapen som det även kallas, vid det här laget. Metoden, vars namn låter läskigare än den är, har blivit oerhört populär för att både behandla en rad olika hudproblem och för att skapa en vacker lyster. Här besvarar vår erfarna hudterapeut Jasmina Pivic de allra vanligaste frågorna vi får om microneedling. Vad är det? Hur går det till? Hur effektivt är det? Gör det ont? Vad för resultat kan jag förvänta mig? Läs vidare för att få svar.

Vad är microneedling?

Microneedling är en hudbehandling där pyttesmå nålar i en handhållen “penna” används för att skapa en kontrollerad skada i huden och slussa näringsrika, aktiva ämnen ner i huden. Syftet är att skada mikroskador som startar kroppens egen läkningsprocess, vilket hjälper till att förnya hudcellerna och öka produktionen av kollagen. Resultatet blir en föryngrad hud med ökad lyster.

Hur går en microneedling-behandling till?

När du kommer till kliniken kommer en av våra hudterapeuter att titta på ditt ansikte och lyssna på vad du har för förväntningar med behandlingen. Sedan rengör vi ditt ansikte och lägger på en bedövningssalva som får verka en stund. Detta gör vi för att minska obehaget du annars kan känna vid sticken. Hur ont själva behandlingen gör är helt individuellt – vissa tycker knappt att det känns medan andra ogillar att det sticker till i huden. 

Efter behandlingen på ca 30 minuter lägger vi en svalkande mask som du har på dig en stund. Du får även med dig en speciell ansiktskräm hem som du ska använda på huden i två dagar. Efter en månad kan du komma på en ny behandling. De flesta av våra kunder bokar in en hel kur direkt som består av tre behandlingstillfällen med en månads mellanrum.

Hur effektivt är microneedling? 

Det finns flera fördelar med microneedling, och hur effektivt det är beror på din hud och vilka problem du vill åtgärda. Microneedling passar alla hudtyper och kan reducera både akneärr, pigmenteringar, stora porer, rynkor, fina linjer och glåmig hy. Här är några av de främsta fördelarna: 

  • Microneedling stimulerar kollagenproduktionen i huden, alltså proteinet som ansvarar för hudens struktur och elasticitet. Mer kollagen gör huden fastare med ökad spänst.
  • Behandlingen minskar akneärr och pigmenteringar genom att skapa ny ärrvävnad över de gamla ärren och ojämnheterna, och därmed “fyller i” gropar och jämnar ut det yttersta hudlagret. 
  • Microneedling minskar fina linjer och rynkor genom att släta ut och stimulera produktionen av kollagen. Det är särskilt märkbart runt ögonen och munnen.
  • Microneedling kan även minska storleken på porer genom att stimulera hudens naturliga återhämtningsprocesser.
  • Du får en förbättring av hudton och textur eftersom microneedling främjar cellförnyelse, vilket ger en mer jämn och strålande hy.

Exakt hur effektiv behandlingen är på just din hud är svårt att förutspå. Därför välkomnar vi dig gärna till en hudanalys där du kan ställa alla dina frågor till våra hudterapeuter och gå en skräddarsydd behandlingsplan utifrån dina behov.

Gör microneedling ont?

Hur ont det gör är mycket individuellt. Vissa upplever ingen smärta alls, medan andra tycker att det sticker och svider. Vi börjar alltid med att lägga på en bedövningssalva för att minska obehaget under behandlingen. Efter behandlingen får du en svalkande mask som lugnar huden.

Hur blir huden efter microneedling?

För de flesta blir huden röd direkt efter behandlingen. Det är en normal reaktion och brukar lägga sig efter någon timme. Du kan även uppleva torrhet i huden, och efter några dagar kan den börja flagna. Detta är en del av den naturliga exfolieringsprocessen när nya hudceller ersätter de gamla. Resultatet kommer efter ungefär en vecka när du kommer att märka att huden fått ett fräscht glow.

Det är viktigt att komma ihåg att man blir extra känslig i hyn efter en behandling, var noga med att använda ett högt SPF-skydd om du ska vistas utomhus, oavsett årstid.

Vem ska inte göra microneedling?

Du ska undvika microneedling om du har aktiv akne, eftersom behandlingen då kan öka risken för infektion. Även personer med hudinfektioner eller hudsjukdomar som eksem bör vara försiktiga och undvika behandlingen. Om du är gravid ska du inte göra microneedling.

Är du sugen på att prova? Boka din behandling på Estetikcentrum i Malmö här. Du kan även kontakta oss om du har frågor, så hjälper vi dig.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Så fungerar microneedling: allt du behöver veta?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?