Tandblekning hemma eller på klinik? 5 saker att tänka på

Tandläkarteamet på Estetikcentrum i Malmö

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av legitimerad tandläkare Dr Mahya Rezvani den 23 januari 2024.

Tandblekning är mer populärt än någonsin, och nya virala, till synes mirakulösa tandblekningsprodukter dyker upp i flödet på sociala medier hela tiden. Men funkar de verkligen? Och kan det vara skadligt för tänderna att bleka tänderna med okända medel som köpts online? 

Det finns många saker att överväga innan du väljer vilken typ av tandblekning som passar dig bäst. Därför hjälper vår tandläkare Dr Mahya Rezvani dig genom att ge sina topp 5 saker att tänka på inför tandblekning.

1. Typer av tandblekning

Det finns flera sätt att bleka tänderna på, och vilken metod du väljer beror på flera faktorer, såsom budget, hur bråttom du har och vilka resultat du hoppas på. 

Klinisk tandblekning är tandblekning hos tandläkare på klinik. Det är den snabbaste och mest kraftfulla behandlingen för dig som har bråttom och vill ha ett vitt leende redan samma dag. Klinisk tandblekning tar ca två timmar och på Estetikcentrum behandlas tänderna med plasmaljus och väteperoxid i starkare koncentration än vad som går att använda hemma.

Hemmablekning med väteperoxid brukar involvera en bettskena som antingen skapats utefter dina tänder eller som köpts som standard – beroende på pris. En gel läggs i skenan och du sover med den i ett antal nätter för att gradvis bleka tänderna i 10-30 dagar.

Hemmablekning med LED-ljus är en annan typ av blekning som ofta också inkluderar en blekningsgel, samt en lampa som sätts i munnen i ett antal minuter för att aktivera gelen. Detta liknar klinisk tandblekning men på svagare nivå och utan övervakning eller individanpassning.

Tandblekningsstrips är remsor som sätts på tandraden och verkar i några minuter. Denna metod är mycket svag och kan bara avlägsna mycket ytliga fläckar. Det är därför en praktisk men tveksam metod för tandblekning.

Tandblekningstandkräm finns i många olika uppsättningar och deras effektivitet kan debatteras. Många av dessa innehåller inte det aktiva ämnet väteperoxid. Det är viktigt att notera att tandkrämer för tandblekning vanligtvis har begränsad effekt jämfört med professionella tandblekningsmetoder som erbjuds av tandläkare. De är mer inriktade på att bibehålla och förstärka den naturliga tandfärgen än att ändra den. Se upp med tandkrämer med slipmedel som kan skada emaljen och orsaka fler missfärgningar på sikt.

2. Pris för tandblekning

Pris är en viktig faktor som inte ska underskattas när det kommer till tandblekning. Det kostar pengar att bleka tänderna, oavsett metod. En klinisk tandblekning hos en legitimerad tandläkare kan kosta mellan 3 000 och 10 000 kr, medan tandblekningskit som du använder kan vara så billiga som ett par hundralappar. 

Men om hemmablekningen går illa eller medför biverkningar kan tandvården för att åtgärda skador landa på många tusen.

Du kan även få tandblekningskit för hemmablekning av legitimerade tandläkare. Det är ofta billigare än klinisk tandblekning och tar lite mer tid, men du vet att du får en godkänd produkt av en tandläkare.

3. Kvalitet på produkter för tandblekning

Eftersom priset varierar så mycket är det viktigt att tänka på att man ofta får vad man betalar för. Om du ska bleka tänderna hemma bör du ta en ordentlig titt på innehållsförteckningen till tandblekningen och fråga dig själv om du är bekväm med att använda det som står. 

Om du väljer att bleka tänderna hos en tandläkare kan du vara säker på att vi tandläkare alltid använder produkter av högsta kvalitet och som har testats och godkänts för säker användning. Vi har dessutom kunskap om vilken koncentration av aktiva ingredienser just du behöver för att undvika överdosering. 

Inte nog med det; vi har tillåtelse att använda starkare produkter än du kan få tag på för tandblekning hemma, och därmed ge dig ett snabbare och mer kraftfullt resultat.

4. Individuell anpassning av tandblekning

Om du har karies eller andra skador på tänderna som du själv kanske inte märkt, kan tandblekning förvärra dessa skador och leda till både smärta och stora kostnader. 

Därför är det viktigt att gå på en tandundersökning innan du påbörjar någon typ av tandblekning – oavsett om du vill göra det hemma eller hos en tandläkare. 

På en tandundersökning görs en grundlig undersökning av dina tänder, och vi kan ge dig råd om vilken typ av tandblekning som är lämplig för dig, baserat på dina tänder och eventuella tandproblem du har. 

Vi tandläkare är utbildade och erfarna inom tandvård, vilket innebär att vi om du väljer en klinisk tandblekning har möjlighet att anpassa behandlingen till just dina tänder och tandhälsa så att du slipper problem med ilningar eller värre. 

Genom att identifiera eventuella tandproblem eller känsligheter som kan påverka tandblekningen kan vi ge dig specifika rekommendationer för att minimera obehag och biverkningar under och efter processen.

5. Realistiska förväntningar inför tandblekning

Ett skinande vitt leende har blivit ett signum för skönhet på senare år, och det finns stor press att vita tänder krävs för att vara vacker.

Det är viktigt att tänka på att vi alla är olika, likaså våra tänder. Vi reagerar därför olika på tandblekning. Vissa kan få vitare tänder än andra, och på somliga fungerar tandblekning inte alls, oavsett styrka. 

En sak som många av våra patienter förvånas över är att många av de vackraste leenden online och på tv faktiskt inte är riktiga tänder. Fasader blir allt vanligare för att få ett kritvitt leende. Du kan läsa mer om fasader här.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill jag som legitimerad tandläkare främst framföra att det är upp till dig vilken metod av tandblekning du väljer, och det är inte nödvändigtvis farligt eller skadligt att bleka tänderna hemma.

Det som är viktigt är att först genomgå en tandundersökning för att identifiera eventuella skador på tänderna som kan bli värre av tandblekning, och få en individuell bedömning för att se vad som passar dig och din situation bäst.

Du är alltid välkommen att fråga oss om innehållet på kit du köpt själv och vi gör vårt bästa för att hjälpa dig få ett starkt, friskt och vackert leende.

Har du en fråga om Tandblekning hemma eller på klinik? 5 saker att tänka på?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?