Att tänka på inför en bröstoperation

Dr Tina Tos förklarar storlekar på bröstimplantat för en patient på konsultation

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 8 mars 2024.

Att genomgå en bröstoperation är ett stort kirurgiskt ingrepp som kräver en hel del planering. Både förberedelser innan operationen såväl som eftervården kan för många innebära en del obekvämligheter, men det finns knep som du kan använda dig av för att säkerställa att operationen blir så bekymmersfri som möjligt. Här nedan listar vi viktiga saker att tänka på inför en bröstoperation, men också saker att tänka på efter bröstoperationen.

Att tänka på inför en bröstoperation

Din bröstoperation är inbokad och nu är det dags att börja planera! Många upplever smärta och ömhet efter operationen. Ju mer du kan förbereda innan, desto smidigare blir din återhämtning.

 • Läs igenom instruktionerna som du fått från din klinik noga. Där kan du ofta hitta tips på hur du bäst förbereder dig inför din operationsdag och saker du måste göra eller sluta med i god tid, till exempel rökning och alkohol.
 • Inhandla eventuella läkemedel som du behöver använda inför och efter bröstoperationen, till exempel smärtstillande läkemedel eller bakteriedödande klorhexidintvål. Du kan fråga din kontaktperson om det är något särskilt du behöver.
 • Se till att ditt hem är städat och att du går ut med soporna innan du ger dig av, om du inte har någon som kan göra detta åt dig medan du återhämtar dig. Du bör vila helt efter din operation, så minimera saker som gör att du vill fixa i hemmet.
 • Packa en väska med de nödvändigheter du behöver. Det kan till exempel vara sköna, löst sittande kläder, tandborste och tandkräm, hårtofs, läppcerat och en bra bok eller tidning.
 • Se till att mobilen är fulladdad och ta med dig en laddare. Man vet aldrig hur lång tid saker tar och det är viktigt att du kan bli kontaktad för exempelvis upphämtning efteråt.
 • Fixa eventuell hundvakt eller barnvakt i god tid och ha alltid en plan B.
 • Säkerställ att du kan komma hem på ett tryggt sätt. Att sätta sig på bussen är inte att rekommendera. Om du inte har någon som kan skjutsa dig kan vi på kliniken hjälpa dig att boka en taxi.
 • Var på kliniken i god tid på operationsdagen. Det är mycket att förbereda och det är bra att hinna komma ner i varv innan det är dags att gå in i operationssalen.

Att tänka på efter en bröstoperation

Efter operationen kommer du sannolikt att känna dig öm och omtumlad. I vissa fall övernattar du som patient på kliniken, men detta är ovanligt vid en bröstoperation, då du brukar kunna åka hem samma dag. På kliniken får du all hjälp och stöd som du behöver, men när du åker hem finns det ytterligare saker att ha i åtanke. 

 • Följ alltid instruktionerna och råd för eftervård som du får från kliniken. Vi vet vad vi gör och råden finns på plats för din säkerhet och återhämtning.
 • Ta alla läkemedel som föreskrivits exakt enligt instruktionerna. Det är viktigt att inte glömma för bästa möjliga läkning.
 • Du får med dig ett kompressionsplagg hem som bör användas dygnet runt under hela läkningsperioden. Undvik vanliga bhar, särskilt de med bygel, den första tiden efter operationen.
 • Undvik alkohol och alla receptfria läkemedel som inte rekommenderats av din kirurg i absolut minst 48 timmar efter din operation. 
 • Undvik tunga lyft i minst 6 veckor efter operationen, eftersom dessa gör att stygnen kan riskera att öppnas och återhämtningen hämmas.
 • Träna inte på minst två veckor efter operationen. Motion är bra, men det räcker med promenader den första tiden. Känn dig för och var försiktig.
 • Med kirurgisk tejp kan du förhindra att dina ärr blir synliga eller ojämna. Tejpa därför ärren under minst 6 månader för bästa resultat. Vi visar dig hur man gör på kliniken och du kan alltid komma tillbaka och få hjälp om du har problem.
 • Det är svårt att säga hur just du kommer må efter ditt ingrepp. Mår du sämre än förväntat kan det vara skönt att ha en vän eller familjemedlem nära till hands som kan hjälpa dig med att exempelvis handla, städa eller ta hand om husdjur och barn.

Vill du veta mer om bröstoperationer på Estetikcentrum? Kontakta oss här eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Har du en fråga om Att tänka på inför en bröstoperation?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?