Vårevent GLOW | 27 april | Biljetter finns att köpa nu

Bröstförstoring efter barn: En guide för nya mammor

Kvinna ammar sin bebis

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 15 mars 2024.

Det går inte att förneka att kroppen genomgår stora förändringar både under och efter en graviditet. För vissa är dessa bestående, medan andra får tillbaka sin ursprungliga kropp när den har återhämtat sig. Det går inte att säga hur en graviditet kommer att påverka just dig, men det vi vet är att många kvinnor upplever att deras bröst inte riktigt återgår till sin ursprungliga form och storlek. Därför är det vanligt att göra en bröstförstoring efter barn.

Och det är inte konstigt – när du är gravid ställer hela kroppen om sig på att ge näring till ditt barn. Både graviditetshormoner, viktuppgång och amning kan ha stor påverkan på hur dina bröst kommer att se ut efteråt. En bröstförstoring efter barn kan vara ett sätt för vissa att återställa fylligheten i bysten och få tillbaka den kropp de känner igen och älskar.

Bröstförstoring före eller efter graviditet – vad är bäst?

En bröstförstoring efter graviditet påverkar i teorin inte din graviditet eller din amning, men det är alltid bäst att genomföra operationen efter att barnet fötts, när din kropp fått möjlighet att återhämta sig. Det är heller inte att rekommendera att operera sig innan du har ammat klart ditt barn. Dina bröst behöver få läka i lugn och ro efter operationen, utan att utsättas för den påfrestning som amning kan bidra till.

Att göra en bröstförstoring efter barn är ett sätt för dig att välja hur du vill att dina bröst ska se ut, och det ökar chanserna att du ska bli nöjd med resultatet. Även om du återhämtar dig snabbt efter ingreppet behöver brösten cirka 6 månader på att få läka till fullo och anpassa sig efter din kropp och vävnad.

Idag väljer många nyblivna mammor att vända sig till professionella kliniker för att få hjälp att öka fylligheten i bysten igen. Vissa väljer silikonimplantat för att öka volymen, medan andra föredrar ett bröstlyft om deras bröst börjat hänga mer än tidigare. Man kan även välja att genomgå en så kallad mommy makeover, vilket är som namnet antyder en makeover för hela kroppen, som kan anpassas efter just dig. Det inkluderar ofta en bröstoperation av något slag samt bukplastik och möjligen fettsugning.

Silikonbröst före och efter amning

Många är oroliga för att bröstimplantat de redan har ska innebära problem med amning när de fött barn, men så är sällan fallet. Om du genomförde din bröstoperation i god tid innan din graviditet bör de inte orsaka några problem. Funderar du däremot på om du ska operera dig före eller efter amning till ett redan nyfött barn är svaret mer tydligt: du bör alltid vänta tills du har ammat klart innan du genomgår en bröstförstoring.

Orsaken till varför du bör vänta med att operera dig är helt enkelt för att även amningen kommer att påverka dina brösts utseende. Du kommer heller inte kunna fortsätta amma ditt barn direkt efter operationen och din mjölkproduktion kan stanna av. Ta därför tillvara på din tid med ditt lilla barn och vänta tills amningen är klar. Först då är din kropp redo att ta emot och anpassa sig efter dina nya bröst.

Jag ska inte amma – kan jag operera mig tidigare?

Om du inte kan eller vill amma kan du genomföra en bröstoperation tidigare än kvinnor som ammar. Det är dock fortfarande viktigt att din kropp har läkt ordentligt efter förlossningen och att du har återfått en normal vikt. När vi går upp i vikt under graviditeten får vi oftast fylligare bröst, men när bebisen är ute är det inte ovanligt att återgå till den ursprungliga vikten igen. Dina bröst kan då upplevas som tunnare tappa sin form.

En bröstförstoring kan hjälpa dig att återfå formen igen på ett snyggt och naturligt sätt. Om du ännu inte gått ner majoriteten dina graviditetskilon är det bäst att vänta. Visst går det bra att genomgå viktförändringar samtidigt som du har silikonbröst, men större förändringar i vikten kan påverka slutresultatet.

Eftervård – bröstförstoring efter barn

Det finns flera orsaker till varför man rekommenderar att vänta tills kroppen återhämtat sig innan man genomgår en bröstförstoring. Som tidigare nämnt behöver din kropp få läka i lugn och ro och du behöver få viktig tid tillsammans med ditt nya barn. Det finns även andra faktorer som gör att silikonbröst efter barn är något som du inte bör påskynda allt för mycket, nämligen eftervården.

När du genomgår en bröstoperation kommer du att få mycket tydliga instruktioner för hur du ska sköta eftervården. Det är till exempel mycket viktigt att du inte lyfter för tungt under den första tiden och att du använder stöd-BH. Då många upplever smärta och ömhet i armar, armhålor och bröstkorg är det ständiga bärandet av ett litet barn inte att rekommendera. Som nyopererad kommer det därför vara svårt för dig att kunna ge ditt barn den närhet som hon eller han behöver under en period. Bara att byta blöja kan kännas jobbigt och smärtsamt när du är nyopererad.

Återuppta amning efter en bröstförstoring

Vill du genomgå en bröstoperation innan du har ammat klart ditt barn? Då är det viktigt att du tänker efter ordentligt. Faktorer som placering av implantatet, din kropp och din mjölkproduktion är viktiga att ta hänsyn till. Efter en bröstförstoring kan din mjölkproduktion påverkas. Både bröstvävnad och mjölkgångar kan sträckas ut eller bli komprimerade under operationen. Detta kan i sin tur kan påverka ditt mjölkflöde.

Varje kropp är unik och reagerar på olika sätt på en bröstoperation. Vissa kan återuppta amningen igen efter att brösten läkt, medan andra får större svårigheter. Eftersom det inte går att säga hur det kommer bli för just dig är det alltid bäst att vänta tills du har ammat klart.

Vill du veta mer om bröstförstoring efter barn eller andra operationer efter graviditet? Kontakta oss här eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Bröstförstoring efter barn: En guide för nya mammor?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.