Hudvård på vintern – hudterapeutens bästa tips

Glad kvinna dansar i snö på vintern

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av certifierad hudterapeut Jasmina Pivic den 31 januari 2024.

När det är kallt ute blir vi som små russin och vad man än gör känns det omöjligt att få huden att kännas härlig och återfuktad så som på sommarhalvåret. Men vad kan vi göra för att få den fukten vi behöver även på vintern? Vår hudterapeut Jasmina Pivic kommer med svar om hudvård på vintern. 

Varför är huden så torr på vintern?

Först är det viktigt att förstå varför vi blir så torra i huden på vintern. Flera faktorer spelar in: 

 • Låg luftfuktighet: Den främsta anledningen till att huden känns som ett kardborreband är att kall luft tenderar att vara torrare än varm luft. När det är under 10 grader blir det helt enkelt mindre fuktigt i luften. Dessutom gör  värmen från element inomhus att luftfuktigheten minskar ytterligare. När fukten är torr, blir även huden torr.
 • Vind: De skarpa vintervindarna kan “blåsa bort” det tunna lagret med fett som fångar upp fukt i huden. Detta leder såklart till ökad vattenförlust och torrhet i huden.
 • Varma duschar: Det må vara härligt att låta hett vatten värma upp den kalla kroppen i vinter, men för hudens skull är det bäst att undvika det. Hett vatten kan avlägsna hudens naturliga oljor och lämnar den torr och uttorkad.
 • Solkräm: Visste du att vi behöver solkräm även på vintern? Solens UV-strålar kan skada huden även när den står lågt och inte värmer. UV-strålning torkar ut huden, så på med ett lager solkräm om du ska ut.
 • Extrema temperaturförändringar: Visst känns den brännande känslan på kinderna när man kommer in i sitt varma hem efter en iskall promenad bekant? Faktum är att dessa starka temperaturskillnader, ibland på så mycket som 50 grader, kan göra att huden torkas ut. 

Vad är bäst hudvård på vintern?

Nu när du förstår vad det är som torkar ut huden är det lättare att ta de åtgärder som behövs för att hålla huden härligt återfuktad och frisk hela vintern. 

Det kan handla om att justera din hudvårdsrutin med fetare krämer på vintern, eller att unna dig en ansiktsbehandling på salong då och då för att ge huden en boost. Här är vår hudterapeut Jasminas bästa tips för hur du håller huden återfuktad hela vintern: 

 1. Drick mycket vatten: Eller stora koppar te om det känns mysigare. Detta hjälper till att behålla fuktbalansen i din hud.
 2. Tvätta med milda produkter: Välj en mild, återfuktande rengöringsprodukt för att undvika att avlägsna naturliga oljor från din hud. Undvik varmt vatten, eftersom det kan torka ut din hud ytterligare.
 3. Återfukta regelbundet: Välj en fett fuktkräm på vintern för att låsa in fukt. Applicera den omedelbart efter rengöring medan din hud fortfarande är fuktig för att maximera återfuktningen. Vill du ha tips på vilka produkter som passar din hy? Kom på en hudanalys för att få en skräddarsydd rekommendation.
 4. Skydda din hud från väder och vind: Använd en halsduk och handskar för att skydda din hud mot hårda vindar och kyla. Exponera så lite som möjligt av den nakna huden för vädret.
 5. Använd solskydd: Yes, även på vintern kan UV-strålarna skada din hud. Använd minst SPF 30, särskilt på exponerade områden som ansikte och händer.
 6. Gör hemmet lite fuktigare: Det låter kanske konstigt, men att ha en luftfuktare kan göra underverk för huden, eftersom luftfuktigheten inomhus kan bli oerhört låg när värmen är på.
 7. Gör peeling: Regelbunden peeling hjälper till att avlägsna döda hudceller och hjälper dina hudvårdsprodukter att tränga in i huden. Välj en mild peeling och använd den ett par gånger i veckan.
 8. Begränsa de varma duscharna: De är härliga, men heta duschar kan avlägsna naturliga oljor från din hud. Välj ljummet vatten istället och försök att korta ner duschtiden. Då gör du även klimatet en tjänst!
 9. Välj rätt tyger: Mjuka, luftiga tyger som bomull kan hjälpa huden att andas och undvika att bli irriterad. Undvik tajta kläder som kan irritera torr hud ytterligare.
 10. Anpassa din hudvårdsrutin efter säsong: Inkludera produkter med ingredienser som hyaluronsyra, glycerin och ceramider som hjälper till att låsa in fukt i din hudvård på vintern.
 11. Skydda läppar och händer: Dessa två kroppsdelar blir allra värst utsatta för vinterväder och brukar också bli torrast. Använd fuktgivande läppbalsam för att förhindra torra läppar (på Estetikcentrum har vi ett riktigt härligt som dessutom är en snygg accessoar!) och en fet handkräm varje gång du tvättat händerna.

Varför är det viktigt att återfukta huden?

Vill du se ung ut länge? Då ska du absolut komma ihåg att återfukta huden. Här är några viktiga anledningar till att ta hand om huden: 

 • Huden är en skyddande barriär mot bakterier och virus – håll den frisk så håller du dig själv frisk
 • Minska fina linjer och rynkor som lättare uppstår när huden är torr. Återfuktning hjälper till att bibehålla hudens elasticitet och fyllighet, vilket minskar synligheten av ålderstecken.
 • Återfuktad hud läker snabbare
 • Återfuktad hud har mer lyster och ser friskare ut. Fukt ger naturlig glans, helt enkelt.
 • Bättre reglering av talgproduktion, vilket annars kan leda till akne
 • Torr och sprucken hud är mer mottaglig för olika hudsjukdomar som eksem, psoriasis och dermatit. 
 • Återfuktad hud känns skönare och lugnare. Det är inte så skönt när huden stramar när man ler.
 • Bättre absorbering av hudprodukter – vi vill ju ha valuta för pengarna!

Vad kan jag göra hemma för att återfukta huden? 

Att investera tid och omsorg i din hudvård på vintern kommer inte bara att motverka torrhet, utan också ge dig en frisk och glowig hud. De allra flesta ansiktsbehandlingarna passar faktiskt bäst att göra under vintern, eftersom man blir extra solkänslig av både laser och peeling. 

Ett kraftfullt sätt att vårda din hud under vintermånaderna är att inkludera regelbundna ansiktsbehandlingar. Hos oss på Estetikcentrum erbjuder vi skräddarsydda behandlingar för att bekämpa torr hud och återställa hudens lyster. Våra hudterapeuter hjälper dig att välja rätt behandling för din specifika hudtyp.

Vilka hudbehandlingar är bäst? 

Topp 5 behandlingar för att återfukta huden på vintern: 

 1. Microneedling
 2. PRX-T33
 3. Retinolpeeling
 4. Skinbooster
 5. Profhilo

Våra hudterapeuter utför alltid en hudanalys för att ta reda på vilka hudvårdsprodukter som passar dig bäst, så att du kan uppnå önskade resultat med din hudvårdsrutin. Boka din hudanalys här.

Blev du sugen på en ansiktsbehandling? Boka en hudanalys för att få en skräddarsydd hudvårdsplan som passar din hud här. Du kan även kontakta oss om du har frågor, så hjälper vi dig.

Har du en fråga om Hudvård på vintern – hudterapeutens bästa tips?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?