Vårevent GLOW | 27 april | Biljetter finns att köpa nu

Hur går en ögonlocksoperation till?

Medelålders kvinna rör vid huden runt ögonlocken efter ögonlocksoperation

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 25 mars 2024.

I takt med att vi åldras naturligt förlorar huden sin elasticitet, inte bara på halsen och händerna, där det ofta är mest synligt, utan även i ansiktet – och specifikt på ögonlocken.

När vi förlorar elasticiteten i huden kan vi få känslan av att ha överskottshud på både de övre och nedre ögonlocken. Många känner att de ser trötta ut, att det är svårt att applicera makeup, och vissa upplever att synfältet förminskas när de tunga ögonlocken är i vägen.

Med hjälp av en ögonlocksoperation kan du med ett enkelt ingrepp få bukt med problemet. Det vanligaste är att de övre ögonlocken drabbas, men även de undre ögonlocken kan behöva korrigeras för att du ska se piggare ut och må bättre. Under ingreppet skär kirurgen helt enkelt bort överskottshuden och ger dig ett piggare, stramare resultat med minimal ärrbildning.

Så går en ögonlocksoperation till

En ögonlocksoperation är framtagen för att på ett säkert och effektivt sätt avlägsna överskottshud runt dina ögon. Operationen sker vanligtvis med lokalbedövning, men om både övre och nedre ögonlocken ska opereras samtidigt ingår narkos. Ingreppet är snabbt och tar vanligtvis inte mycket mer än en halvtimme att genomföra.

Det är viktigt att du är både frisk och utvilad innan operationen och att du har följt de instruktioner du har fått under din konsultation.

Vid en operation av de övre ögonlocken är det inte ovanligt att vi även tar bort en del av ögonmuskeln. Det låter läskigt, men det är inte så farligt. Vi gör detta är för att skapa ett tydligt veck så att resultatet ser naturligt ut.

Vid en operation av de undre ögonlocket läggs snittet vanligtvis i fransraden, alternativt på insidan av ögonlocken. På så sätt kan vi ge dig ett fint resultat med mycket diskreta ärr.

Inför din ögonlocksoperation

Innan du ska genomgå en ögonlocksoperation finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Till att börja med är det viktigt att du väljer en kirurg som har erfarenhet av ögonlocksplastik med goda resultat. Du bör även skapa dig så mycket kunskap om ämnet som möjligt, till exempel genom att hitta mer information om ögonlocksoperationer på vår blogg.

Det första steget är alltid att boka en konsultation med kliniken. Det kan du göra direkt online, eller genom att kontakta oss via telefon eller mejl.

konsultationen får du träffa den kirurg som ska genomföra ingreppet och tillsammans pratar ni om förutsättningar, mål och förväntningar. Här får du även information om vilka läkemedel du kan behöva ta inför operationsdagen och hur du ska förbereda dig. Ansök om ledighet från jobbet i god tid, så att du får den återhämtning du behöver. Sjukskrivning i tio dagar ingår och du kan få sjukintyg av oss.

Efter din ögonlocksoperation

Även efter din operation finns det saker du behöver ha koll på. För att resultatet ska bli så fint som möjligt måste du alltid följa instruktionerna för eftervården och ta de läkemedel som kirurgen rekommenderar.

Du bör även se till att du ligger med huvudet högt när du sover under de första dagarna och att du undviker att böja dig framåt. Använder du kontaktlinser behöver du övergå till glasögon under de första 7-10 dagarna efter din operation. Din kirurg kommer att ge dig tydliga instruktioner om vad som gäller.

Läkning efter en ögonlocksoperation

Precis som med alla kirurgiska ingrepp är det viktigt att du följer de instruktioner som du har fått av din klinik gällande eftervården. De flesta av våra patienter stannar kvar på kliniken i bara några timmar innan de får möjlighet att åka hem. Eftersom dina ögonlock kan vara mycket svullna och ömma är det viktigt att du har någon som kan hjälpa dig att komma hem.

Dina ögonlock behöver få läka i lugn och ro. Hur lång läkningsprocessen är varierar från person till person. De flesta upplever svullnad, blåmärken och ömhet de första dagarna och vill helst stanna hemma och vila.

Symptomen är som värst under de första 2-3 dagarna, och det lugnar ner sig under de första veckorna. Med hjälp av kylglasögon kan du minska risken för både blåmärken och svullnad.

Eftersom huden runt ögonen är mycket tunn och känslig behöver du vara inställd på att svullnad och blåmärken är oundvikliga. Vissa upplever även svårigheter att öppna ögonen under de första dygnen. Även om du kan uppleva fina resultat redan efter några veckor är återhämtningstiden 6 månader.

Ärr efter ögonlocksoperation

Ärr förekommer i någon form efter alla typer av ingrepp. Vid en ögonlocksoperation är kirurgen mycket noggrann och placerar strategiskt snittet på ett så diskret sätt som möjligt för att minimera synligheten av ärr.

Vid en övre ögonlocksplastik brukar snittet placeras i ögonlockvecket eller på insidan av ögonlocken. Vid en undre ögonlocksplastik är fransraden en vanlig placering.

Dina ärr kommer att vara som mest synliga under de första veckorna, men i takt med att de får läka bleknar de.

Vill du veta mer om ögonlocksplastik på Estetikcentrum? Kontakta oss här eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Hur går en ögonlocksoperation till??

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.