Plastikoperation i Sverige eller Turkiet? 3 saker att tänka på

Saker att jämföra när man väljer mellan plastikoperation i Sverige eller Turkiet

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 21 februari 2024.

Det finns både fördelar och nackdelar med att operera sig utomlands, och många går runt och funderar på om de ska göra sin plastikoperation i Sverige eller Turkiet. Det finns många duktiga, kompetenta och högt utbildade kirurger världen över, och det är inte ovanligt att priserna för plastikkirurgi är lägre i vissa länder, något som lockar många svenskar att resa för att operera sig. Att genomgå plastikkirurgi i ett annat land i Sverige behöver inte vara dåligt, men det finns många aspekter att ta hänsyn till.

Ett vanligt land att resa till för plastikkirurgi är Turkiet, mycket tack vare de låga priserna. Dock är det inte enbart priset du ska ta hänsyn till när du ska genomgå ett omfattande ingrepp. Faktorer såsom utbildning, eftervård, trygghetsgaranti och risker är viktiga överväganden för den blivande patienten. Här jämför vi plastikoperation i Sverige eller Turkiet.

Plastikoperation i Sverige eller Turkiet

Valet att göra sin plastikoperation i Sverige eller Turkiet är personligt. I Sverige finns tydliga regler och lagar som säkerställer att du får den bästa vården när du genomför ett ingrepp. På Estetikcentrum i Malmö får du även en trygghetsgaranti, ett journummer du kan använda dig av och utbildad personal med lång erfarenhet i branschen.

Vad du kommer att mötas av om du väljer att operera dig i Turkiet är svårt att säga. Standarden på klinikerna kan variera kraftigt och ofta sker bokningen av ingreppet utan en personlig konsultation. Du har därför inte möjlighet att känna av den kirurg som du kommer att få eller skapa dig en uppfattning om kliniken innan du bestämmer dig.

Kontakt och eftervård

Eftervården i Turkiet skiljer sig starkt från den eftervård efter ett kirurgiskt ingrepp vi ser här i Sverige. Många som har opererat sig utomlands vittnar om svårigheter att få kontakt med kliniken efter ingreppet. Andra menar att de behövt lämna kliniken tidigare än de önskat.

Väljer du att operera dig i Sverige får du högkvalitativ eftervård där din hälsa och välmående står i fokus. Du får också möjlighet till fria återbesök och ett journummer för snabb kontakt när du behöver. Skulle det vara så att du upplever problem efter din operation kan du alltid höra av dig till oss, så ser vi till att boka in dig på ett återbesök på en dag som passar dig.

Priser och betalning

Funderar du fortfarande på om du ska operera dig utomlands? Visst är kan de låga priserna kännas lockande, men kom ihåg att eftervård, kompetens och service är av stor vikt. I Turkiet kan du genomgå en bröstoperation för cirka 30.000 svenska kronor. I Sverige börjar priserna på cirka 45.000 kronor.

Trots detta är det ändå många fler som väljer att operera sig i Sverige än i Turkiet, eftersom många känner att man får ut mer av sina pengar. Ofta är återbesöken gratis – såsom på Estetikcentrum i Malmö, och det går att komma till kliniken på kort varsel för att få hjälp. Tänk däremot vad det skulle kosta med ett återbesök i ett annat land när flygbiljett och hotell krävs vid varje tillfälle. 

Risker med operationer i andra länder

Att operera sig i ett annat land kan innebära fler risker som man bör tänka på när man väljer mellan en plastikoperation i Sverige eller Turkiet, till exempel. En av de främsta riskerna är språkbarriären, som gör det svårt för dig att kommunicera och förstå din kirurg och annan personal. Missförstådd information kan i värsta fall bli livsförändrande.

Även eftervården kan vara mycket begränsad vid operationer utomlands. Om du inte väljer att stanna på hotell en längre tid måste du sannolikt resa tillbaka för ditt återbesök, eller göra besöket online. De pengar du eventuellt sparar in på själva operationen kan du behöva lägga på flygbiljetter och hotell. 

Efter en operation kan du känna dig ur form – både mentalt och fysiskt. Det kan då vara skönt att veta att vänner finns nära tillhands under den första återhämtningstiden. Det är något du går miste om när du opererar dig i ett annat land. Du blir ensam på hotellet och behöver förlita dig på din egen kraft och styrka, något som kan kännas mycket svårt om du upplever smärta och ömhet.

Trygghetsgaranti

I Sverige får du en trygghetsgaranti när du har genomfört din operation hos oss på Estetikcentrum. Det innebär att du får möjlighet till en ny operation utan kostnad, om det skulle vara så att resultatet inte lever upp till dina förväntningar. Det är inte helt omöjligt att du kan hitta detta på kliniker i Turkiet också, men skillnaden är att du behöver flyga till ett annat land och stå för alla kostnader för resor och boende igen. 

Plastikoperation i Sverige eller Turkiet – sammanfattning

Det är inte nödvändigtvis en dålig idé att operera sig utomlands, men det finns många aspekter att tänka på när man väljer till exempel mellan att göra en plastikoperation i Sverige eller Turkiet. Priset är en viktig del för många, men kvalitet, närhet till fria återbesök och närmare kontakt med vårdteam brukar väga tyngre.

Dessutom finns mer hjälp att få i Sverige om något skulle gå fel eller om komplikationer uppstår. Det är också viktigt att inkludera alla kostnader – inklusive resor och boende – för att göra en rättvis jämförelse.

I slutändan är valet helt fritt, och du som patient ska alltid välja den klinik som passar dig och dina behov bäst.

Vill du veta mer om plastikoperationer? Kontakta oss här eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Plastikoperation i Sverige eller Turkiet? 3 saker att tänka på?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?