Att välja plastikkirurg: saker att tänka på

Välja plastikkirurg är lätt på Estetikcentrum - de tre diskuterar

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 19 februari 2024.

Att genomgå plastikkirurgi är ett stort beslut som kräver noggrann planering och förberedelse. Därför är det också viktigt att välja plastikkirurg utefter vad som passar dig och dina behov. Det handlar både om personkemi, hur kirurgen arbetar och vilka metoder han eller hon använder. Här är din kompletta guide till att välja rätt plastikkirurg.

Kirurgens utbildning och erfarenhet

Det allra första du bör kolla upp när du ska välja plastikkirurg eller estetisk kirurg är deras utbildning. Det bör vara självklart att kirurger är utbildade på rätt sätt – och i Sverige brukar de vara det – men det är inte garanterat. Gör därför din egen research. Vilket universitet läste de vid? Har de specialiserat sig på plastikkirurgi? När var utbildningen, och har de genomgått fortbildning sedan dess?

Titta även på hur lång erfarenhet kirurgen har, och vilka operationer han eller hon är allra bäst på. Om du inte hittar den informationen online kan du alltid fråga din valda kirurg på konsultationen.

Du kan även få se före- och efterbilder på tidigare patienters resultat på konsultationen. Att se referensbilder från tidigare ingrepp kan ge dig en uppfattning om kirurgens arbete och resultat. Vid operationer som bukplastik och bröstlyft där det blir större och mer synliga ärr kan du se var dessa är placerade och hur det ser ut efter läkning. 

Ett tips är att läsa recensioner om kirurger innan du bestämmer dig. Tidigare patienters upplevelser säger oerhört mycket om kirurgens kunnighet och resultaten. Du kan läsa alla omdömen om Estetikcentrum på Trustpilot.

Kirurgens metoder och arbetssätt

Som med många andra saker finns det olika arbetssätt även inom plastikkirurgi, och hur kirurgen arbetar beror på hans eller hennes träning och preferenser. Detta kan också vara en viktig del när du ska välja plastikkirurg. 

Ta till exempel bröstförstoring med implantat. På Estetikcentrum brukar bröstimplantatet placeras bakom bröstmuskeln, eftersom vi ser att detta ger flera fördelar, både för resultatet och för den naturliga känslan i brösten efter operationen. Man kan även placera implantatet framför bröstmuskeln i vissa situationer eller om patienten önskar detta. 

Det går även att göra snittet på olika ställen. Vissa kirurger gör snittet i armhålan, men på Estetikcentrum lägger vi det i bröstvecket, eftersom vi anser att detta ger bättre kontroll och mindre risk för komplikationer.

Det finns fördelar och nackdelar med alla metoder, så det är viktigt att du som patient vet vad du vill när du ska välja plastikkirurg och att det matchar din kirurgs arbetssätt.

Känsla för kirurg och klinik

På Estetikcentrum träffar du alltid kirurgen på en konsultation före din operation, både för att gå igenom dina förväntningar och önskemål, för att du ska kunna ställa alla dina frågor, och för att gå igenom din hälsostatus och potentiella risker. Det är också ett bra tillfälle för dig att bekanta dig med kliniken och övrig personal, eftersom det är dessa som kommer att ta hand om dig före, under och efter din operationsdag.

På Estetikcentrum erbjuds individuellt anpassade konsultationer där patientens behov och önskemål prioriteras. Du får även träffa koordinator och diskutera pris, behandlingsplan, trygghetsgaranti och försäkring i detalj. Din koordinator kan även hjälpa dig att ansöka om delbetalning av din operation. 

Hygien och säkerhet

En bra kirurg arbetar på en seriös klinik med höga kvalitetsstandarder. När du ska välja plastikkirurg är det viktigt att både kirurgen och kliniken följer strikta hygienregler och upprätthåller en hög standard inom alla delar av verksamheten. 

Det kan vara bra att redan i förväg fundera på hur man skulle hantera en situation där resultatet inte blev som förväntat, och planera för eventuell uppföljning eller behandling. 

Välj en klinik som har tydliga riktlinjer för korrigering och reoperation, så att du redan innan operationen vet hur det går till om det skulle behövas en korrigering för att uppnå förväntat resultat. 

Vanligtvis behöver du inte betala för en korrigering eller re-operation, men en mindre kostnad för narkos och vårdpersonal kan tillkomma.

Estetikcentrum erbjuder fria återbesök under ett år, journummer till kirurg efter operationen som betyder att du kan nå din kirurg dygnet runt, och en kostnadsfri andra konsultation med en annan kirurg om du inte känner dig helt bekväm med den första kirurgen du träffar.

Välja plastikkirurg: sammanfattning

Genom noggrann planering och förberedelse kan du öka chanserna för en lyckad och säker plastikoperation. Det lönar sig att undersöka marknaden i förväg och förstå ingreppet du vill göra innan du ska välja plastikkirurg, så att du kan ställa frågor och få svar som du känner dig trygg med. 

Vill du veta mer om plastikkirurgi och konsultationer? Du är varmt välkommen att kontakta oss på kundtjanst@estetikcentrum.se så berättar vi mer.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Att välja plastikkirurg: saker att tänka på?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?