Vårevent GLOW | 27 april | Biljetter finns att köpa nu

Vilka bröstimplantat är rätt för dig? Guide till implantat

Kvinna håller i ett bröstimplantat

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 4 mars 2024.

Att genomgå en bröstförstoring är för många ett mycket stort och omfattande ingrepp. Därför är det av högsta vikt att du blir nöjd med resultatet och att du får den byst som du vill ha. På marknaden finns det många olika typer av bröstimplantat att välja mellan och det är inte alltid lätt att veta vilka som passar den egna kroppen (och det önskade resultatet) bäst.

Vilka bröstimplantat som kommer passa dig bäst beror bland annat på vilka förutsättningar du har idag, din anatomi, samt vilket resultat som du strävar efter. I samband med din konsultation med kirurgen kommer ni tillsammans prata om vilket implantat som blir det bästa valet för dig. Vill du ändå lära dig mer om de olika bröstimplantaten som finns på marknaden och få en djupare förståelse för vilka alternativ som passar dig bäst – häng då med i vår guide!

Vilket resultat vill du ha?

Innan du kommer till din konsultation kan det vara bra att ha ett hum om vilket resultat du vill ha och förväntar dig. Genom att vara tydlig med dina önskemål gör du det lättare för kirurgen att förstå dina behov och ta fram rätt metod och implantat. De olika implantaten som finns på marknaden kommer nämligen att ge dig olika resultat. Därför är det inte en helt dum idé att titta på före- och efterbilder på bröstförstoring på hemsidan!

Runda implantat med hög profil har en mer markerad ytterkant. Dessa passar för dig som behöver fylla ut både över- och undersida av bröstet. De lämpar sig även för den som vill ha en mer rundad form på bysten eller för den som söker en djupare klyfta. Det finns även droppformade implantat som ger naturliga silikonbröst. Droppformade eller anatomiska implantat är noga framtagna för att efterlikna det naturliga bröstets form så mycket som möjligt.

Mentor eller Motiva – vilka ska man välja?

Det finns flera tillverkare av bröstimplantat där Mentor och Motiva är de som främst förekommer på svenska kliniker. 

Mentor-implantat

Mentor är idag det implantat som används mest vid bröstförstoringar i Sverige. Bakom produkten står Johnson & Johnson, ett stort företag med många års erfarenhet av utveckling och produktion av implantat. Väljer du Mentor får du ett FDA-godkänt implantat, vilket innebär att du får en kvalitetsstämpel som säkerställer att implantaten är noga vetenskapligt och kliniskt testade. Här kan du välja mellan olika storlekar från 120 cc upp till 1055 cc, samt runda eller anatomiska (droppformade) implantat. Du hittar även profilerna Moderate, Moderate Plus, samt High och Ultra High. Vilket implantat som passar dig bäst beror bland annat på din anatomi, dina förutsättningar och ditt önskade resultat.

Motiva-implantat

Till skillnad från Mentor är Motiva ett relativt nytt protesföretag på marknaden. Motiva startade upp år 2010 och har sedan dess levererat högkvalitativa bröstproteser för bröstkorrigeringar och bröstförstoringar. Precis som hos Mentor kan du hitta implantat i olika storlekar, men den kanske främsta skillnaden mellan de två tillverkarna är formen på implantaten. Motiva fokuserar främst på runda implantat, även om de har en modell (Motiva Ergonomix) som ger ett mer naturligt resultat. De profiler som Motiva erbjuder kallas bland annat Mini, Demi, Full och Corsé. Valet av profil är avgörande för hur utstickande dina bröst blir och tillsammans med din kirurg hittar ni den bästa lösningen för dig. 

Välj rätt storlek

Vid en konsultation får du möjlighet att testa olika storlekar på implantaten för att se vad som passar dig bäst. Det gör du genom att testa implantaten under ett tight linne eller t-shirt. De vanligaste storlekarna på bröstimplantat är mellan 200-500 cc, men alla variationer kan förekomma. Det är till exempel inte ovanligt att välja ett lite större och ett lite mindre implantat, eftersom vi inte är helt symmetriska naturligt.

100 cc är detsamma som 100 ml. Vill du testa i lugn och ro hemma kan du med fördel använda fryspåsar och ris. Mät upp fler olika storlekar och se sedan vad du tycker ser bäst ut. Observera att storleken oftast minskar lite när din kropp har anpassat sig till implantaten. Skillnaden är sällan stor, men kan vara avgörande för den som väger mellan två olika storlekar.

Hur länge håller bröstimplantat?

När du ska genomgå ett kirurgiskt ingrepp vill du säkerligen ha en förståelse för hur långvarigt resultatet kommer att bli. Både Mentor och Motiva erbjuder livstidsgaranti på alla sina proteser. Det innebär att du alltid får nya implantat om det skulle uppstå en spricka i implantatet eller om det på annat sätt skulle gå sönder. Båda företagen erbjuder även en 10 års kapselgaranti.

Att veta att du är skyddad av en bra och heltäckande garanti inger naturligtvis trygghet, men det säger ingenting om hur länge ditt resultat kommer att hålla. Enkelt förklarat kan man säga att din bröstförstoring är permanent och implantaten kommer varken att ändra form eller minska i storlek. Det som däremot kan påverka hur dina bröst ser ut är bland annat graviditet, viktförändring eller det naturliga åldrandet.

Vill du veta mer om vilka bröstimplantat som skulle passa dig bäst? Kontakta oss här eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Vilka bröstimplantat är rätt för dig? Guide till implantat?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.