Wilma tappade 40 kilos övervikt med Allurionballongen

Dela inlägget

Efter flera år av jojobantning och trendiga dieter bestämde sig 22-åriga Wilma Bergström för att lägga om sin livsstil och hitta en mer långsiktig väg till en hälsosam vikt. En magsäcksoperation kändes alltför drastisk. Istället föll valet på en ny, icke kirurgisk metod som innebär att en vattenfylld ballong placeras i magsäcken helt utan något invasivt ingrepp. I dag, drygt ett år efter behandlingen, mår hon bättre än någonsin.

– Jag är piggare, har mycket mer energi och har fått ett helt annat tankesätt kring mat, säger hon.

Testade alla viktminskningsmetoder

Under hela sin tonårstid kämpade Wilma för att bli av med sin övervikt. Hon testade en mängd olika dieter men ingenting fungerade i längden. För drygt ett år sedan såg hon en annons för en ny metod för överviktsbehandling och bestämde sig för att ta reda på mer.

Metoden som tagit hela världen med storm och hjälpt tusentals människor i över 50 länder, innebär att patienten sväljer en liten kapsel, lite större än en vanlig värktablett. Kapseln, som när den hamnat i magsäcken fylls och blir till en vattenballong, har visat sig vara mycket effektiv och med få komplikationer jämfört med kirurgiska ingrepp.

Kändes tryggt på Estetikcentrum

Wilma hörde av sig till Estetikcentrum i Malmö, en av få kliniker i Norden som erbjuder den nya behandlingsmetoden. Där fick hon träffa både specialistläkare och kostrådgivare.

– Det kändes bra och tryggt att göra behandlingen hos dem, säger hon.

Några veckor senare fick hon tid för insättningen av ballongen, som tillverkas av medicinteknikbolaget Allurion. Placeringen går på 15-20 minuter då patienten sväljer en kapsel som innehåller en hopvecklad ballong. Genom en tunn kateter fylls ballongen med saltlösning när den kommit ner i magsäcken och katetern dras bort direkt efter påfyllningen.

– Jag tyckte att det var lite obehagligt att känna en slang i halsen men när den väl var på plats kände jag ingenting förutom lite illamående. De två första dagarna drack jag bara vatten och sedan började jag med buljong och lite mjuk mat. Efter en vecka åt jag vanlig mat men betydligt mindre portioner, säger Wilma.

Inget permanent ingrepp

Syftet med ballongen är att lura kroppen att äta mindre, eftersom den tar upp plats i magsäcken och triggar mättnadssignaler snabbare.

Till skillnad från andra metoder med ballonger i magsäcken kommer Allurionballongen ut redan efter fyra månader. Ballongen är designad att gå sönder av sig själv inuti magsäcken och komma ut naturlig väg. Därför behövs inget ingrepp varken för insättning eller uttagning.

Vätskan sipprar ut och själva höljet kommer ut på naturlig väg. Vid det laget – efter fyra månader – har patienten vant kroppen vid att äta mindre portioner och har fått en skjuts på sin viktminskningsresa.

– Poängen med ballongen är att inte behöva göra ett permanent ingrepp med kroppen, utan den hjälper patienten att stilla hungern den första tiden, samtidigt som hen uppmuntras att ändra sina kostvanor, säger överläkaren Ali Bagher som har behandlat över hundra patienter med den populära Allurionballongen.

Allurionballongen är fylld med ca 550 ml saltlösning

Coachning och kostrådgivning som del av programmet

I samband med behandlingen fick Wilma en personlig coach samt en egen kostrådgivare som hon träffade regelbundet i ett halvår.

– Eftersom man äter mindre portioner är det extra viktigt att ha koll på näringsinnehåll och att det man äter innehåller tillräckligt mycket protein och vitaminer. Det är något jag aldrig hade tänkt på tidigare, säger Wilma.

Coachningen är en viktig del av programmet och hjälper patienter att lära sig lyssna på sin kropp och äta mat som är både hälsosam och njutningsbar. Att lida på en tråkig kost leder bara till viktuppgång senare. Därför ligger fokus på programmet på vanor som håller i längden.

– Det här är något jag har med mig hela livet. Nu har jag sluppit göra en stor operation och samtidigt fått verktyg att ta mig ur dåliga mönster. Jag mår jättebra och har fått en helt annan balans i livet!

Wilma, -40 kg

Imponerande 40 kilos viktnedgång

De första sex månaderna gick Wilma ner 32 kilo. Idag har hon gått ner ytterligare sju kilo och fortsätter att gå ner i vikt. Hon berättar att hon efter behandlingen har fått en helt annat sätt att tänka kring mat.
Wilma har utan kirurgi eller utan att behöva svälta eller träna stenhårt, tappat nästan 40 kg bara genom att vänja kroppen vid mindre portioner och ha ett professionellt team som hjälpte henne.

Här kan du läsa mer om Allurionballongen

– Förr hävde jag i mig kaffe för att mig vaken, men nu dricker jag bara en kopp på morgonen. Jag har mycket mer energi att gå ut och göra saker, och jag känner mig både starkare och gladare. Det har varit toppen att ha någon som följer och peppar en längs vägen, säger hon.

Förutom kostrådgivning fick Wilma med sig verktyg för en långsiktig livsstilsförändring med fokus på vardagsmotion och god sömn. Behandlingen ser hon som en relativt billig investering i sin hälsa.

– Det här är något jag har med mig hela livet. Nu har jag sluppit göra en stor operation och samtidigt fått verktyg att ta mig ur dåliga mönster. Jag mår jättebra och har fått en helt annan balans i livet!

Fakta om Allurionballongen

Allurionballongen är en välutforskad uppfinning av forskare på Harvard university i USA. Det finns redan ett stort antal vetenskapliga studier om Allurionballongen, och allvarliga komplikationer har visat sig vara oerhört sällsynta.

99,5% av patienter får inga allvarliga komplikationer, och 95% behåller sin nya vikt vid kontrollen ett år senare, enligt överläkare Ali Bagher.

– Dessutom får alla patienter med sig en egen smart klocka och digital våg efter ballongplaceringen utan extra kostnad för bästa planering och hjälp”, säger han.

Vill du veta mer om Allurionprogrammet på Estetikcentrum? Kontakta oss här eller boka en konsultation för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Har du en fråga om Wilma tappade 40 kilos övervikt med Allurionballongen?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.