Allurionprogrammet – snabb viktnedgång helt utan kirurgi

Samantha och Madeleine ansvarar för Allurionprogrammet på Estetikcentrum

Dela inlägget

En ny metod för överviktsbehandling har lanserats som ett icke-kirurgiskt alternativ till magsäcksoperationer. Allurionprogrammet, som innebär att patienten sväljer en liten kapsel som i magsäcken blir till en vattenballong, har få komplikationer jämfört med kirurgiska ingrepp.

– Vår inställning är att man bör prova en metod med färre risker innan man gör en livsförändrande operation, menar överläkare Ali Bagher på Estetikcentrum.

Resultat visar att 95 procent av patienterna behåller sin vikt ett år efter behandlingen med Allurionballongen.

Kirurgiska ingrepp kan vara riskfyllda

Att behandla övervikt och fetma med kirurgi, såsom gastric bypass och gastric sleeve-operationer, är numera relativt vanligt. Men dessa operationer medför både livslånga förändringar av hur kroppen bearbetar mat och stora risker, eftersom delar av eller hela magsäcken opereras bort. Överläkare Ali Bagher menar att:

– Förutom att själva operationen innebär risker finns det också en risk för läckage, blödningar och strangulation, det vill säga att tarmarna inte får blodförsörjning. Dessa komplikationer kan vara livshotande, och många drabbas.

Ett nytt alternativ till kirurgi

Som alternativ till kirurgi finns idag en ny metod för att underlätta viktminskning – Allurionballongen. Istället för att operera bort stora delar av matsmältningssystemet sväljer patienten helt enkelt en kapsel som fylls med vätska i magsäcken. Den blir då till en ballong som tar upp plats och skapar en konstant mättnadskänsla. Metoden är alltså helt icke-invasiv, och ballongen är designad för att spricka och komma ut på naturlig väg efter fyra månader.

Eftersom man inte blir hungrig äter man automatiskt mindre och blir snabbare mätt.

– För personer som har svårt att bli av med sin övervikt kan detta vara nyckeln för att kickstarta viktnedgången, säger Ali Bagher.

Allurionprogrammet utförs i dagsläget i 60 länder runt om i världen. och behandlingen kombineras med kostrådgivning och coaching för att skapa nya vanor och bryta mönster som orsakade övervikten, för att säkerställa att alla patienter håller vikten även efter ballongen.

– En stor studie med 1770 deltagare som fått Allurionbehandlingen har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. Den visade att över 99,3% av patienter inte fick någon allvarlig komplikation, säger Ali Bagher.

Allurionballongen fylls med 550 ml vätska och tar upp plats i magen
Allurionballongen fylls med 550 ml vätska och tar upp plats i magen

Designad att komma ut på naturlig väg

Det finns andra typer av magballonger på marknaden, men en klar fördel med just Allurionballongen är att både att den kan sväljas som en kapsel istället för att placeras med endoskopi, och att den är designad för att spricka och komma ut naturlig väg efter fyra månader.

Vid det laget har patienten hunnit vänja kroppen vid att äta mindre portioner, och har kommit en bit både på sin viktresa och mentalt tack vare den coaching som ingår.

– Syftet är att vi inte gör ett permanent ingrepp med kroppen, utan istället ger patienten en första skjuts på vägen samtidigt som vi uppmuntrar denne att ändra sina vanor för att skapa ett hälsosammare liv, säger Ali Bagher som har behandlat ett över hundra patienter med Allurionballongen.

Insättningen går på bara 15 minuter

Estetikcentrum i Malmö är en av få kliniker i Norden som erbjuder den nya behandlingsmetoden.

– Estetikcentrum valdes ut av företaget Allurion tack vare den höga säkerheten och kvalitén vi håller på kliniken, säger Ali Bagher.

Enligt honom är den främsta fördelen med Allurionballongen att den inte behöver sättas in eller tas ut med gastroskopi. Istället sväljer patienten en kapsel som innehåller en ihopvecklad ballong. Genom en tunn kateter fylls ballongen sedan med saltlösning. Placeringen tar bara 15-20 minuter, berättar Ali Bagher.

– Det är en mycket snabb och enkel procedur som inte innebär några större risker för patienten, säger han.

Drygt 100 000 personer har hittills behandlats med Allurionballongen, som utvecklats av forskare vid Harvarduniversitetet. Resultaten visar att hela 95 procent av patienterna behåller sin vikt ett år efter behandlingen.

Det är en mycket snabb och enkel procedur som inte innebär några större risker för patienten.

Dr Ali Bagher

Personlig coachning och kostrådgivning

På Estetikcentrum är Allurionballongen bara en del av ett program där både professionell kostrådgivning, coaching och stöd i sex månader ingår, förklarar Ali Bagher.

– Vi rekommenderar alla som vill gå ner i vikt att i första hand prova att lägga om sin kost och öka sin motion. Om de inte klarar det på egen hand kan vi hjälpa dem med Allurionprogrammet. Det är viktigt att poängtera att det inte är en ”quick fix” utan det handlar om en livsstilsförändring för att uppnå bästa möjliga resulat, säger han.

I samband med behandlingen får patienten en personlig coach samt kostrådgivning, och man träffar sitt team regelbundet i sex månader.

– Det ingår även en digital klocka och en digital våg som kopplas ihop med en mobilapp för att regelbundet mäta patientens vikt och få rätt stöd från våra experter.

Här kan du läsa mer om Allurionballongen

Teamet som utför Allurionprogrammet på Estetikcentrum
Teamet som utför Allurionprogrammet på Estetikcentrum: kostrådgivare Samantha, kirurg Ali och coach Madeleine

Utvecklad för att gå ner 10-15% av kroppsvikten

Allurionprogrammet är en sex månader lång behandling som riktar sig till personer som vill gå ner 10-15 procent av sin kroppsvikt. Personer med ett BMI över 27 kan nyttja behandlingen, men det går inte att behandlas om man tidigare gjort en gastric bypass eller gastric sleeve-operation.

– Behandlingen vänder sig främst till personer med betydande övervikt som försökt men misslyckats med att gå ner i vikt, menar Ali Bagher.

På Estetikcentrum flera patienter gått ner över 20 kg på bara några månader.

En kvinnlig patient gick ner 34 kg på sex månader med hjälp av programmet, säger Ali Bagher.

Verktyg för långsiktig viktnedgång

Kostrådgivaren Samantha Lerviken berättar att det tar tre till fem dagar att vänja kroppen vid ballongen. Programmet individanpassas efter patientens förutsättningar och livssituation, förklarar hon.

– Vi ger patienterna verktyg som de kan använda både nu och i framtiden. Det kan vara allt från vad man lägger på tallriken, hur snabbt man äter till hur man kan få in mer motion i vardagen. Grundtanken är att det ska vara hållbart och fungera för just dig.

Vill du veta mer om Allurionprogrammet på Estetikcentrum? Kontakta oss här eller boka en konsultation för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Har du en fråga om Allurionprogrammet – snabb viktnedgång helt utan kirurgi?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.