Frågor och svar om Allurionprogrammet

Dela inlägget

Allurionprogrammet är en ny, revolutionerande metod för viktnedgång. Istället för att göra ett kirurgiskt ingrepp där delar av eller hela magsäcken opereras bort kan Allurionballongen skapa en liknande effekt – under en begränsad tid.

Eftersom ballongen sväljs som en kapsel och fylls med vatten i magen, och sedan spricker och kommer ut naturlig väg efter cirka fyra månader, är metoden ett icke-invasivt alternativ för personer som försökt men misslyckats med att gå ner i vikt.

Eftersom metoden är både ny och relativt okänd har vi samlat de frågor som oftast ställs om både ballongen och programmet, för att hjälpa dig att göra ett välinformerat beslut.

Vad är Allurionprogrammet?

Allurionprogrammet är en viktminskningsbehandling på Estetikcentrum, där en ny, mjuk magballong som utvecklats av forskare vid Harvards universitet kombineras med både kostrådgivning och coachning för att åstadkomma både snabb och hållbar viktnedgång hos överviktiga personer.

Programmet är utvecklat som ett alternativ till kirurgiska ingrepp, såsom gastric sleeve och gastric bypass, där delar av magsäcken permanent opereras bort. Dessa ingrepp innebär stora risker och betydande livsstilsförändringar som innebär att måltider aldrig blir sig lika igen.

Allurionprogrammet använder istället en magballong som sväljs som en kapsel och fylls med vatten i magsäcken. Den tar upp plats i magen och motverkar hunger i fyra månader, innan den spricker och kommer ut den naturliga vägen. Under dessa månader får våra patienter både personlig coachning och kostrådgivning, för att bygga nya vanor och bryta mönster som kanske orsakade övervikten från första början.

Hur fungerar Allurionballongen?

Allurionballongen är en ny magballong som skiljer sig från tidigare magballonger på marknaden eftersom den är mjuk och sväljs i form av en kapsel. Kapseln är kopplad till en kateter som används för att fylla ballongen med ca 550 ml vatten när den är på plats i magsäcken.

Ballongen ligger sedan i magsäcken och tar upp plats, vilket skickar signaler till hjärnan att man är mätt. Utan hunger är det mycket lättare att påbörja viktminskning, eftersom det är just hungerattacker, med överätande som resultat, som brukar förstöra de nya, goda vanorna.

När ballongen har legat i magen i cirka fyra månader spricker den och kommer ut den naturliga vägen. Detta sker utan att du som patient märker det, men du kommer märka att du känner dig mer hungrig igen. Men efter fyra månaders coachning och kostrådgivning har du vant kroppen vid mindre portioner och bättre kosthållning, och 95% av patienter håller därför sin nya vikt ett år efter behandlingen.

Vem kan göra Allurionprogrammet?

Vi brukar rekommendera Allurion till personer med ett BMI mellan 27 och 40, men det kan finnas undantag eftersom kroppskompositionen varierar från person till person. Därför avgör kirurgen huruvida programmet passar dig vid din konsultation.

Om du tidigare gjort en gastric bypass eller gastric sleeve-operation kan du inte utföra Allurionprogrammet, eftersom det inte finns plats i din magsäck för ballongen. Om detta är fallet och du ändå vill få hjälp att gå ner i vikt kan vi istället rekommendera Saxess-programmet.

Hur mycket går jag ner i vikt med Allurion?

De allra flesta patienter går ner i snitt 10-15% av sin kroppsvikt. Det betyder att en person på 100 kg kan förvänta sig att gå ner till ca 85 kg i slutet på programmet. Det är dock oerhört individuellt, och vissa av våra patienter har gått ner betydligt mer än så. Vår patient Wilma gick ner hela 34 kg på fyra månader, och ytterligare sex kg efter behandlingen.

Viktnedgången beror delvis på genetiska faktorer, men det som gör allra störst skillnad är patientens egen inställning och hur väl hen följer de instruktioner och råd hen får av vårt team. Det är viktigt att själv vara engagerad och vilja skapa nya vanor som håller i längden.

Wilma gick ner totalt 40 kg med Allurionprogrammet
Wilma gick ner totalt 40 kg med Allurionprogrammet

Vad ingår i priset för Allurionprogrammet?

I priset för programmet på 37 900 kr ingår både ballongen och alla den coachning och rådgivning som du får längs vägen. Du träffar vårt team regelbundet i sex månader och får även en uppsättning digitala verktyg på köpet, såsom en digital våg och klocka som är kopplad till appen där du själv kan mäta dina framsteg. Din coach har också tillgång till detta och kan ge dig individanpassat stöd längs vägen baserat på hur det går för dig.

Vad händer efter att ballongen kommit ut?

Ballongen spricker av sig själv och kommer ut efter ungefär fyra månader. De flesta av våra patienter märker inte ens när det händer, men de börjar känna av normal hunger igen. Då är det viktigt att använda de verktyg som du skapat tillsammans med din coach och kostrådgivare, och fortsätta att leva hälsosamt framöver också.

På Estetikcentrum har vi designat programmet så att du får två månaders kostrådgivning även efter att ballongen lämnat kroppen. Det betyder att du kan få råd och stöd även kring övergången till normal hunger, för att ge dig alla verktyg du behöver för att gå vidare i livet med din nya kroppsvikt.

Om du vill gå ner ytterligare i vikt och vill fortsätta med programmet kan du sätta in en ny ballong. Det är ofarligt och kan vara bra om du vill gå ner en stor mängd vikt. Men de allra flesta av våra patienter känner sig nöjda efter sin första ballong och redo att fortsätta sin resa på egen hand.

Vad ska jag tänka på under Allurionprogrammet?

Det finns en rad saker som är viktiga att tänka på under programmets gång. Eftersom ballongen tar upp plats i magsäcken kommer du att känna dig mätt väldigt snabbt, och den första tiden kommer du inte att kunna äta fast föda.

Du bör inte heller dricka alkohol eller drycker med koffein eller kolsyra under tiden du har ballongen i magen, eftersom de ökar produktionen av syra i magen, vilket bidrar till sura uppstötningar som kan kännas jobbigt. Det påskyndar även att ballongen spricker, vilket förkortar livslängden på behandlingen.

Det kan också vara bra att prata med nära och kära om behandlingen och den process du kommer att genomgå innan du påbörjar behandlingen. Eftersom du kommer att behöva lägga om både din kost och dina vanor kan det vara skönt att ha stöd från nära och kära.

Vill du veta mer om Allurionprogrammet på Estetikcentrum? Kontakta oss här eller boka en konsultation för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Har du en fråga om Frågor och svar om Allurionprogrammet?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.