Vårevent GLOW | 27 april | Biljetter finns att köpa nu

Rätt tidpunkt för bukplastik: Viktiga faktorer att överväga

Muskulös mage på kvinna

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 18 mars 2024.

Det finns flera anledningar till varför du kan vilja genomgå en bukplastik. Det kan till exempel handla om att du har mycket överskottshud efter viktnedgång eller att huden på magen har blivit lösare efter en graviditet. Innan du bestämmer dig för att boka in en operation är det viktigt att ta hänsyn till några faktorer och att välja rätt tid för bukplastik. Eftersom det är ett relativt stort ingrepp är valet av tidpunkt av högsta vikt.

För att din bukplastik ska resultera i ett riktigt bra resultat behöver du se till att lägga den rätt i tiden. Att genomgå en operation innan du nått din målvikt kommer till exempel inte att ge dig det resultat du vill ha. Dessutom finns det stor risk för att ytterligare överskottshud kommer till och att en ny operation måste genomföras. Här nedan kommer vi att titta på fem saker att tänka på när du väljer tid för bukplastik.

Din vikt

Pendlar du mycket i din vikt? Då kan det vara en god idé att vänta med en bukplastik tills vikten är stabil. Med en stabil vikt får du de bästa förutsättningarna och det mest hållbara resultatet.

Ett vanligt missförstånd är att en bukplastik är en operation som kan användas i syfte att gå ner i vikt, men så är inte fallet. Om du tappar mer vikt efter operationen kan ditt resultat påverkas negativt. Bukplastik är istället en operation som passar bra när du redan gått ner all den vikt du vill tappa, för att strama upp huden och få ett plattare intryck efteråt.

Viktnedgång efter graviditet

Det är inte ovanligt att vilja genomföra en bukplastik efter en graviditet. Efter graviditeten har huden oftast förlorat sin elasticitet och överskottshud är vanligt förekommande.

Många förlorar också betydande vikt efter graviditeten. Se därför till att du väntar en tid efter att du har fött ditt barn, helst tills du har nått den vikt du vill ha, innan du bokar in en bukplastik efter graviditet.

Du behöver inte vänta tills du fött ditt sista barn – det går att bli gravid igen efter bukplastik. Dock är det såklart lättare för kroppen om huden inte behöver töjas ut igen, så om du vet att du vill ha fler barn kan det ändå vara bra att vänta.

Fysisk hälsa

Den fysiska hälsan är naturligtvis också viktig att ta hänsyn till. Vissa individer har ökad risk för komplikationer, så för att du ska få ett så bra resultat som möjligt och en snabb återhämtning är din fysiska hälsa en viktig aspekt. För att minimera riskerna inför en operation bör du därför alltid vara ärlig om vilka hälsoproblem du har med din kirurg. Du måste dessutom sluta röka inför operationen och sluta med vissa mediciner.

Mental förberedelse

Bukplastik är inte bara påfrestande på den fysiska kroppen. Ditt psyke och din mentala hälsa kan också få sig en törn när kroppen är i obalans efter ingreppet. Innan du genomgår en bukplastik bör du därför se till att din mentala hälsa är så stabil som möjligt. Det är även viktigt att du har en bra självbild i grunden och att du förstår att operationen kan ha begränsningar som påverkar slutresultatet. 

Din livssituation

Efter en bukplastik är återhämtningstiden oftast längre än man kan tro. Vissa återhämtar sig snabbare än andra, men gemensamt för alla är att det krävs en period av vila och ro. Se därför till att din livssituation tillåter att du får den återhämtning som din kropp behöver. Har du små barn hemma är det således viktigt att du kan få hjälp under den första tiden. Planera även in att vara borta från arbetet under 1-2 veckor. 

Vill du veta mer om bukplastik? Läs vår guide till allt du behöver veta om bukplastik här, eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Rätt tidpunkt för bukplastik: Viktiga faktorer att överväga?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.