Vårevent GLOW | 27 april | Biljetter finns att köpa nu

Allt du behöver veta om bukplastik

Tre kurviga kvinnor i underkläder går mot kameran

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 14 februari 2024.

Bukplastik, eller “tummy tuck” som det ofta kallas på engelska, är en operation där lös hud på magen tas bort för att återskapa en plattare och slätare mage. Operationen brukar göras för att förbättra utseendet på magen efter exempelvis graviditet eller viktnedgång, när huden töjts ut och inte följt med resten av kroppen när den minskat i storlek. 

Operationen är vanlig och har hjälpt tusentals patienter att återfå en kropp de känner igen och älskar, och att bli av med hälsoproblem som orsakas av lös hud, såsom svampinfektioner i hudvecken eller kliande när man svettas. Våra patienter rapporterar ofta att de känner sig mycket mer tillfreds med livet efter sin operation, och det är precis därför vi utför så många bukplastiksoperationer på Estetikcentrum här i Malmö.

Bukplastik är ett relativt stort ingrepp

Bukplastik är vanligtvis en omfattande operation och ska inte underskattas. Ingreppet görs alltid medan patienten är sövd, och en övernattning efter operationen ingår alltid för att vi ska kunna övervaka patienten de första 24 timmarna efter ingreppet. 

Dock varierar storleken på ingreppet mycket mellan patienter, eftersom mängden hud som ska tas bort skiljer sig mellan individer. Hos vissa räcker det att ta bort en liten mängd hud, medan andra har mycket lös hud och kanske även vill kombinera ingreppet med en fettsugning för att få ett mer synligt resultat. Det beror helt på din kropp och dina önskemål, och kirurgerna på Estetikcentrum lyssnar alltid på din röst och gör sina bedömningar och rekommendationer utifrån det.

Så går en bukplastik till

När vi utför en bukplastiksoperation gör kirurgen ett snitt längs den nedre delen av magen – i bikinilinjen – och avlägsnar överflödig hud därifrån. De kan även strama upp magmusklerna och omforma den återstående huden för att skapa en slankare silhuett. Eftersom snittet läggs i byxlinjen blir ärret osynligt om du inte är helt naken. 

Ibland vill patienter även kombinera bukplastik med fettsugning för att avlägsna envist fett som inte försvinner med kost och träning. Detta är särskilt vanligt efter graviditet, där hormonförändringar även kan bidra till att fett håller sig kvar på ställen det inte gjort det tidigare. Vid ett kombinationsingrepp görs fettsugningen vanligtvis först, ibland vid ett separat tillfälle för patientens säkerhet, beroende på hur mycket fett och hud som behöver avlägsnas.

Hur säkert är bukplastik?

Bukplastik är en vanlig operation som många som fött barn eller gått ner i vikt väljer att göra för att må bättre i sin egen kropp. Ingreppet är relativt säkert, men det är viktigt att den utförs av en erfaren, utbildad plastikkirurg. Du kan läsa mer om våra kirurger och deras erfarenhet och specialistområden här.

Det är viktigt att notera att inget kirurgiskt ingrepp är helt fritt från risker och komplikationer. En bukplastik kan medföra infektion och blödningar under dagarna och veckorna efter ingreppet, och på lång sikt kan ärrbildning och nedsatt känsel förekomma i det opererade området.

Vi uppmuntrar alltid våra patienter att diskutera risker och saker de känner sig oroliga för med deras valda kirurg på konsultationen för att kunna göra ett informerat beslut om huruvida de vill genomgå operationen. Det är också viktigt att följa alla instruktioner från läkaren både före och efter ingreppet för att minimera risken för komplikationer.

Bukplastik för delade magmuskler efter graviditet

Vissa kvinnor upplever att magmusklerna delar sig under den allra sista delen av graviditet, och att dessa inte kan återställas med hjälp av träning och fysioterapi. Vissa väljer då att göra en bukplastik för att återställa magmusklernas ursprungliga läge. 

Det är viktigt att undersöka huruvida detta är inkluderat i operationspriset hos den klinik du väljer. Ibland kan det tillkomma en extra kostnad. På Estetikcentrum är denna funktion alltid inräknad i ditt pris för bukplastik, eftersom det är en viktig del av en välfungerande kropp och hög livskvalitet.

Återhämtning efter bukplastik

Efter en bukplastik är det viktigt att bära det kompressionsplagg du får på operationsdagen för att hjälpa till med läkningen och för att få ett bra slutresultat. Detta kompressionsplagg hjälper till att skydda såret och hålla ihop huden som flyttats. Du får detaljerade instruktioner av ditt team och kan alltid ringa eller mejla oss om du har frågor. 

Den första tiden efter din operation kan vara smärtsam och din rörelseförmåga kommer att vara begränsad medan du läker. Men du får smärtstillande medicin av din kirurg efter operationen, och många av våra patienter känner sig mycket bättre redan efter några dagar.

Det är dock viktigt att ha realistiska förväntningar att låta läkningen ta sin tid. Följ alltid våra rekommendationer och försök att ta ledigt om du har ett fysiskt krävande jobb. Du får alltid tre veckors sjukskrivning efter operationen, men vissa känner att de behöver mer tid. Lyssna på din kropp.

Vem kan göra en bukplastik?

Bukplastik utförs oftast på patienter som antingen varit gravida och fått lös hud efter förlossning, eller personer som gått ner mycket i vikt och har samma problem, men av en annan orsak. Hur vår hud drar ihop sig efter viktförändringar är oerhört individuellt, och vissa upplever att hudens elasticitet är sämre. 

För att vara en passande kandidat för en bukplastik bör din hälsa vara allmänt bra. Vissa sjukdomar eller tillstånd kan göra det farligt att genomgå narkos, och vi avråder dig i så fall på konsultationen. För att godkännas för operation bör du: 

  • Vara över 18 år
  • Ha en stabil vikt
  • Inte planera att gå ner i vikt
  • Inte planera att bli gravid inom det närmaste året
  • Ha lös eller slapp hud på magen som kan tas bort med operation

Om du har hälsoproblem som kan påverka din förmåga att återhämta dig efter operationen eller om du röker eller tar vissa mediciner, kan det påverka din lämplighet för bukplastik. Därför är det bäst att boka en konsultation med en av våra kirurger för att diskutera dina frågor i detalj. Du kan boka en konsultation här.

Kvinna äter en sallad vid en köksbänk

Bukplastik för viktnedgång

Bukplastik är inte en viktminskningsoperation. Även om fettsugning ibland används som komplement är detta enbart för att ta itu med envisa fettdepåer som inte kan tränas bort. Om du vill gå ner i vikt kan du istället ta en titt på Allurionprogrammet, där en magballong används för att stilla hunger och hjälpa dig att gå ner i vikt. Om du gjort en gastric bypass eller om Allurion av någon annan anledning inte passar dig, har vi även Saxessprogrammet, där en injektionsbehandling används för att kontrollera aptiten i samband med kostrådgivning.

Risker vid bukplastik

Precis som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker och komplikationer som kan uppstå vid bukplastik. Några av dessa risker inkluderar:

Infektion: En av de vanligaste komplikationerna efter all kirurgi. Det är viktigt att följa din läkares instruktioner för såromläggning och hygien för att minska risken för infektion. Efter din operation på Estetikcentrum får du ett kompressionsplagg med dig hem som du ska bära dygnet runt den första tiden. Tänk på att detta plagg behöver tvättas för att upprätthålla en god hygien och du kan köpa extra kompressionsplagg på kliniken eller via webshopen för att underlätta detta.

Blödning: En annan vanlig komplikation efter bukplastik. Det är viktigt att undvika blodförtunnande mediciner före operationen och att följa din läkares anvisningar för postoperativ vård för att minimera risken för blödningar.

Ärrbildning: Eftersom bukplastik involverar ett snitt i huden kommer du att få ett ärr där snittet gjorts. Hur synligt ärret blir beror både på genetik och hur du tar hand om ditt sår under läkningstiden. Många av våra patienter använder Improscar Stick för att minska synligheten av sina ärr. På Estetikcentrum placerar vi snittet i troslinjen, så att ärret inte syns om du inte är helt naken.

Nedsatt känsel: Efter bukplastik kan det vara vanligt att uppleva tillfällig eller permanent nedsatt känsel i området. Detta brukar bli bättre med tiden men det finns en risk att det kan vara permanent.

Resultat som inte motsvarar förväntningarna: Även om du och din kirurg diskuterar dina förväntade resultat i detalj kan ditt slutresultat skilja sig från din målbild.  I vissa fall kan en reoperation göras för att komma närmare ditt önskade resultat.

Så kan livet förändras efter bukplastik

Bukplastik har förbättrat livet hos många av våra patienter på olika sätt. Vissa upplever att den förbättrade fysiska hälsan är det som gör störst skillnad, exempelvis bättre hygien och mindre vikt. Andra tycker att den mentala sidan är det allra bästa – att den plattare magen ger ökat självförtroende och gör det lättare att köpa kläder som passar snyggt. 

Många märker även att de blir mer aktiva och att aktivitet blir roligare när de känner sig bekväma i sin kropp. Det medför ytterligare fördelar och ännu bättre välmående. Denna positiva spiral gör att det är roligt för oss som klinik att följa våra patienters resa även efter operationen.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att en bukplastik inte löser alla problem eller känslomässiga svårigheter. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och vara medveten om att livskvaliteten är en individuell och subjektiv upplevelse som kan påverkas av olika faktorer. Ibland kan det vara en stor hjälp att prata med en psykolog eller terapeut om din kroppsuppfattning för att få perspektiv på dina känslor.

Vill du veta mer om bukplastik? Kontakta oss här eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Allt du behöver veta om bukplastik?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.