Så väljer du rätt storlek på bröstimplantat

Välja storlek på bröstimplantat - kvinna håller två bröstimplantat i operationssal

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 7 mars 2024.

Att veta vilken storlek på bröstimplantat man ska välja är en svår fråga som många ställer sig inför operationen. På din konsultation får du möjlighet att testa olika implantat och storlekar, men redan nu kan det vara bra att fundera på några viktiga punkter. 

Det finns många olika bröstimplantat att välja mellan. De varierar i bland annat storlek, utformning, profil och textur. Vissa är högre i profil och andra är lägre, vissa är breda och andra är mer nätta i sin design.

Vilken storlek på bröstimplantat du ska välja beror bland annat på vilket resultat du vill ha, vad som passar din anatomi och vad målet med bröstförstoringen är. Vill du att brösten ska bli större än innan eller är målet att få tillbaka din ursprungliga byst efter en graviditet? Är båda dina naturliga bröst lika stora i dagsläget och hur kommer de nya brösten att passa in i din vardag? Det sistnämnda kan låta som en konstig fråga, men sanningen är att storleken på bröstimplantaten kan påverka din personliga klädstil, dina aktiviteter som träning och sporter, och din rygg. 

Vad är cc och vilken betydelse har det?

När du ska välja bröstimplantat kommer du att stöta på begreppet ”cc”. Det är en förkortning som står för cubic centimeter och är ett sätt att förklara implantatets olika storlekar. Enkelt förklarat kan man säga att 100 cc är detsamma som 100 ml. På så sätt är det enklare för dig att få en uppfattning om implantatets olika storlekar.

Vilken storlek på bröstimplantat passar mig?

Den blir lättare att få en uppfattning om den exakta storleken på bröstimplantaten du väljer när du kommer på din konsultation med en av våra kirurger. Då kan du även se och känna på olika implantat för att bekanta dig med storlekarna.

Men redan nu finns det sätt som du kan testa dig fram. Ett tips är att titta på före- och efterbilder från tidigare bröstoperationer och läsa vilken cc som har använts till varje.

Ett annat knep är att fylla vanliga plastpåsar med något för att imitera rätt storlek. Du fyller helt enkelt fryspåsar med den ml (cc) som du är intresserad av och placerar sedan påsarna under en tajt tröja. Du kan fylla dem med exempelvis ris eller vatten. Detta ger inte en 100% korrekt bild av slutresultatet, men du kan skaffa dig en uppfattning om implantatets olika storlekar före din konsultation.

Kan jag ångra valet av storlek på bröstimplantat?

En bröstförstoring är ett permanent ingrepp och det finns två sätt att gå tillväga om du ångrar storleken på dina implantat. Om du vill ändra storlek innan din operation kan du alltid meddela din kirurg om detta. Är det däremot så att du ångrar valet efter att operationen har ägt rum behöver du genomgå en ny operation och byta ut dina tidigare implantat. Det bästa för kroppen är om du känner dig helt nöjd med ditt beslut innan operationen genomförs. De vanligaste storlekarna som används är mellan 250-600 cc, men andra variationer förekomma och det finns både mindre och större implantat att välja mellan.

Storlek på bröstimplantat: sammanfattning

I kort är det allra viktigaste när du väljer storlek på bröstimplantat att du själv känner dig bekväm och nöjd med resultatet. Vi är alla olika och har olika preferenser. Det kommer aldrig att finnas en exakt formel för vilken storlek som är rätt för dig utifrån dina mått, utan det handlar lika mycket om vad du tycker är snyggt. För vissa räcker det med en liten förstoring, medan andra vill att effekten ska vara mer framträdande. Vi som kirurger kan guida dig utifrån vår expertis, men vi kan inte berätta för dig vad du tycker är snyggast – det vet du bäst själv.

Vill du veta mer om vilka bröstimplantat som skulle passa dig bäst? Kontakta oss här eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Så väljer du rätt storlek på bröstimplantat?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?