Allurion

Bukplastik för delade magmuskler

Delade magmuskler – vad är det och vem drabbas?

Kvinnor som varit gravida är den vanligast drabbade gruppen. Upp till var tredje kvinna (numera hävdas att i princip alla får delade magmuskler, men det är inte alla som upplever problem av det) som fött barn drabbas; mer eller mindre allvarligt.

När bebisen kommit och kroppen i övrigt återhämtat sig efter graviditeten är det inte helt ovanligt att magmusklerna inte går tillbaka helt i den position de var tidigare. Efter ca ett år är de flesta mammorna helt återställda igen men ibland går inte de yttre magmusklerna helt ihop igen.

Det kan visa sig genom att magen putar ut och när man trycker på magen kan det kännas lite obehagligt. En av bukmusklernas uppgifter är nämligen att tillsammans med bindväven hålla de inre organen på plats, och när det inte funkar som det ska kan det kännas och ibland till och med göra lite ont.

Är mellanrummet mer än 3 cm och inte vill växa ihop igen så går det under benämningen rektusdiastas – delade magmuskler; eller Diastasis Recti som är den korrekta benämningen.

Älskade att vara gravid, älskar min bebis men älskar inte att min mage fortfarande putar ut!

Kvinnor som varit gravida och kanske överviktiga både innan och under graviditeten är de som oftast drabbas av rektusdiastas. Det drabbar också oftare mammor till stora bebisar eller tvillingar.

Delade magmuskler är inte farligt och efter ett tag brukar det återställas igen – det finns bra träningsmetoder som stärker och så småningom växer musklerna ihop av sig själva. Oftast.

Är det rektusdiastas jag drabbats av? Fem vanliga symtom.

  1. Svagare magmuskler
  2. Tyngdkänsla
  3. Det gör lite ont över magen
  4. Ont i ryggen
  5. Det är inte helt ovanligt att man även får psykiska symtom. Magens utseende tillsammans med deobehag som kan uppstå får en del att känna sig självmedvetna och man upplever en försämrad livskvalitet på grund av de kroppsliga och estetiska förändringar som en diastas kan innebära.

Hur undviker man att drabbas av delade magmuskler?

Träning

Träna och motionera, helst på regelbunden basis men framför allt efter förlossningen. Då minskar risken för en kraftig diastas. Kontakta gärna en fysioterapeut för att få övningar som verkligen förebygger.

Håll koll på vikten

I samma andetag som man pratar träning och motion brukar man även nämna kost och viktuppgång. Viktuppgång är för omväxlings skull mycket eftersträvansvärt när man blir gravid, men försök att inte gå upp mer än vad själva graviditeten kräver.

Undvik att lyfta tungt

Oavsett hur bra man mår eller hur vältränad man är – försök att undvika tunga lyft – för säkerhets skull.

Tror du ändå att du drabbats? Ta helst kontakt med barnmorska för att få det konstaterat. Det kan vara svårt att avgöra på egen hand. Vad kan man göra om magmusklerna inte växer ihop av sig själv och diastas är konstaterad?

Träna

Öka styrkan i bukväggen – det förbättrar förutsättningarna för en egenläkning. Att ta kontakt med en fysioterapeut för att få korrekta övningsmoment att utföra är att rekommendera. Du får bättre stabilitet och ökat stöd för magen. Men du måste fortsätta träna – så snart du avslutar din träning glider magmusklerna isär igen – mer eller mindre.

Operera

Operation är ett alternativ både om du upplever fysiska problem eller estetiska. Har du estetiska problem med konstaterad diastas bekostar inte sjukvården operationen utan du får bekosta en plastikkirurg själv. Dessvärre så är det stora skillnader regionalt om sjukvården bekostar en operation eller om den anses vara enbart kosmetisk – vilket innebär att man får bekosta operationen själv. En operation ger permanent resultat.

Undersökningar visar (se källa i läkartidningen) att opererade patienter upplever betydligt bättre livskvalitet än innan operationen. Muskelstyrka och funktion blev bättre samtidigt som smärtan minskade.

Var tålmodig

Det kan ta runt ett år innan din kropp är helt återställd. Ibland även längre.

Kontakta oss för en förutsättningslös konsultation samt rådgivning, om vad som är bäst för dig!

Boka tid.