Så kan bukplastik åtgärda delade magmuskler

Mamma håller bebis efter graviditet

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 12 mars 2024.

I samband med en graviditet är det inte ovanligt att få delade magmuskler, även kallat diastas. Delade magmuskler uppstår i takt med att din bebis växer sig större i magen och tar mer plats. För många går magmusklerna gradvis tillbaka en tid efter förlossningen, men i vissa fall kan de delade magmusklerna inte dra ihop sig igen. Då kan bukplastik vara till stor hjälp, eftersom magmusklerna kan sys ihop och därmed hjälpa dig att återfå en välfungerande vardag och en mindre putande mage.

Symptom på delade magmuskler

Det är inte alltid lätt att skilja mellan diastas och en mage som putar på grund av uppblåsthet eller viktuppgång, men det finns vanliga symptom på delade magmuskler som gör det lättare för dig att förstå skillnaden:

  • Svaga magmuskler
  • Smärta i ländryggen
  • Smärta eller obehag när du trycker på magen
  • Svårt att delta i sport och träning

Det vanligaste och tydligaste tecknet på att du har drabbats av delade magmuskler är den putande magen. Putet sitter inte över hela magområdet, utan är centrerat till en “baguette” i mitten av magen.

Orsaken till varför putet ser ut på detta sätt är helt enkelt för att bindväven får möjlighet att tränga fram i öppningen mellan de delade magmusklerna. Om avståndet mellan magmuskulaturen är stort kan även organen ta upp plats. Med hjälp av en bukoperation kan en kirurg sy ihop dina magmuskler för att förhindra bindväven från att tränga fram.

Delade magmuskler – Operation och behandling

En bukplastik kan hjälpa dig med diastas att få ditt självförtroende och fungerande vardag tillbaka. Vid en operation för att åtgärda delade magmuskler går kirurgen in under huden och sluter samman magmusklerna igen. Det är inte ovanligt att även ta bort överskottsfett med hjälp av en fettsugning i samband med en sådan operation.

När du kommer på din konsultation hos oss på Estetikcentrum får du prata med en erfaren kirurg som hittar den bästa lösningen för dig utifrån dina förutsättningar. I samband med din konsultation kommer du även att få dina frågor och funderingar besvarade, och ett exakt pris på operationen.

Delade magmuskler operation – Pris

Hur mycket just din bukplastik kommer att kosta beror på en rad olika faktorer. Priset beror både på omfattningen av problemet, eventuell fettsugning samt vilken metod som passar dig bäst. På Estetikcentrum börjar priserna för en hel bukplastik på 64 900 kronor. I det priset ingår även högklassig eftervård och kostnadsfria återbesök.

Diastas – före och efter

Innan du väljer att genomgå en operation för delade magmuskler vill du säkerligen få ett hum om vilket resultat du kan förvänta dig. Det är viktigt att komma ihåg att alla kroppar är olika, så det är svårt att förutspå hur det blir för just dig utifrån bilder på andra personer. Därför bör du även ha realistiska förväntningar och ta hänsyn till operationens begränsningar. Kirurgen utgår alltid från dina förutsättningar och din anatomi för att ge dig det bästa möjliga resultatet. 

Att titta på före- och efter bilder av diastas är ett bra sätt för dig att få en förståelse för vilket resultat som du kan vänta dig, men kom ihåg att många bilder kommer från operationer med kompletterande fettsugning. Fettsugning kan i vissa fall behövas för att bli av med den bindväv som samlats mellan magmusklerna. Om detta är något som även du behöver får du information om det inför din operation.

Vill du veta mer om bukplastik för att åtgärda delade magmuskler? Du kan läsa vår guide till allt du behöver veta om bukplastik här, eller vår guide om rätt tidpunkt för bukplastik här. Om du är redo att prata med oss kan du boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Har du en fråga om Så kan bukplastik åtgärda delade magmuskler?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.