Allt du behöver veta om fettsugning av magen

Kvinna demonstrerar fettsugning av magen

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 22 mars 2024.

Fettsugning har blivit ett mycket populärt och uppskattat alternativ för den som vill ha en mer välsvarvad figur och en slankare midja. Innan du genomgår en fettsugning av magen är det dock viktigt att du har förståelse för ingreppets omfattning och realistiska förväntningar av resultatet. I den här artikeln kommer du att få veta allt du behöver om fettsugning av magen. Vi tittar bland annat på risker, resultat, återhämtning, ärr och vad som är viktigt att tänka på inför och efter operationen.

Varför fettsugning av magen?

Syftet med en fettsugning är att bli av med oönskade fettansamlingar och störande fettdepåer. Metoden lämpar sig bäst för dig som är aktiv i din vardag, men som har envisa områden på magen som du inte blir av med genom träning eller kost.

Med en fettsugning får du ett permanent resultat där fettcellerna avlägsnas helt från kroppen. Därför är detta ingrepp mycket populärt hos den som vill forma en slankare siluett. Dock är det viktigt att veta att vi inte rekommenderar att se se ingreppet som en viktminskningsmetod, även om du kommer att se skillnad på vågen efter din operation, utan som ett sätt att bli av med det envisa fettet som inte går att träna bort. Resultatet kan variera kraftigt mellan olika personer, men de allra flesta upplever en förbättrad kroppsprofil.

Fettsugning är också vanligt att kombinera med en bukplastik, där lös hud behöver tas bort från magen. Då kan fettsugning av envisa fettdepåer gynna ett fint slutresultat. Om du vill veta mer om just den operationen kan du läsa får kompletta guide till bukplastik här.

Fettsugning av magen – Att tänka på

Innan du bestämmer dig för att genomgå en fettsugning är det viktigt att du bokar in en konsultation med en kirurg som utför operationen. På konsultationen får kirurgen möjlighet att se vilka förutsättningar som finns för att uppnå det ditt önskade resultat. Kirurgen tittar på din anatomi och besvarar dina frågor. Konsultationen är mycket viktig och ett bra sätt att planera inför din kommande operation. Därför har majoriteten av svenska kliniker detta som krav för att du ska kunna gå vidare med din bokning.

Andra viktiga faktorer att ta hänsyn till är bland annat din hälsa och om du har några underliggande medicinska tillstånd som behöver tas i beaktning. Din nuvarande vikt är också att ta hänsyn till, samt din livssituation och livsstil.

Fettsugning av mage – Före och efter

För att du ska bli riktigt nöjd med ditt resultat är det viktigt att du har realistiska förväntningar. Om du föreställer dig ett helt annat resultat än det du får är det risk att du blir besviken. Ett bra sätt att få ett hum om vilket resultat du kan vänta dig är genom att titta på före- och efterbilder från fettsugningar hos tidigare patienter.

Under konsultationen med din kirurg bör du också förklara vad du hoppas uppnå med operationen. På så sätt kan kirurgen förklara vad du kan förvänta dig och du kan ta bättre och mer genomtänkta beslut inför din operation. Du får också möjlighet att fråga mer om läkningsperioden och eventuella ärr. Alla kirurgiska ingrepp bidrar till ärr på ett eller annat sätt, men vid en fettsugning är ärren förhållandevis små och placeras mycket diskret.

Risker med fettsugning av mage

Precis som med alla kirurgiska ingrepp är en fettsugning inte helt riskfri och det är viktigt att vara medveten om. Vissa risker och komplikationer är mer kända än andra, där blåmärken, ömhet och svullnad efter ingreppet är vanligt förekommande.

Det händer också att patienten kan drabbas av en infektion efter fettsugning eller få problem med ojämnheter i huden. Genom att välja en professionell och pålitlig klinik och följa instruktionerna för eftervården kan du minska risken för komplikationer.

Det finns även behandlingar som kan hjälpa dig att få en jämn och fin läkning. LPG är en behandling som vi ofta rekommenderar för detta. Du kan läsa vanliga frågor och svar om LPG här.

Återhämtning efter en fettsugning på mage

De allra flesta återhämtar sig relativt snabbt efter en fettsugning, men hur lång tid det kommer att ta är individuellt. Det går alltså inte att säga hur du kommer att må en vecka, en månad eller några dagar efter ditt ingrepp.

Ju noggrannare du är med att följa instruktionerna för eftervården, desto större är chansen till en snabb och bekymmersfri återhämtning. Det kan till exempel handla om att du tar de smärtstillande läkemedel som är föreskrivna, att du använder kompressionsplagg eller att du undviker hård aktivitet som träning eller simning.

Det är dock ändå bra att vara medveten om att du kommer behöva vara hemma från arbetet en period efter din fettsugning, så att kroppen får återhämta sig i lugn och ro.

Vill du veta mer om fettsugning av magen? Kontakta oss här eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Allt du behöver veta om fettsugning av magen?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?