Hudförändringar

Operera bort Hudförändringar i Malmö

Hudförändringar kan uppträda i många olika skepnader. I medicinska termer talar man om två olika hudförändringar: Godartade (ej hudcancer) och elakartade (hudcancer eller risk att utvecklas till hudcancer). Godartade hudförändringar är absolut vanligast, men även om de inte är farliga så kan de utgöra ett betydande kosmetiskt problem. Några exempel på vanliga hudförändringar följer här:

Atherom

Atherom är en Godartad förändring. Uppkommer då talgkörtelns utförsgång under huden täpps till av talg. Kan uppstå på hela kroppen, men är vanligast på områden med mycket kroppsbehåring. Förekommer ofta i hårbotten och cystan måste behandlas eftersom den annars kan växa sig riktig stor.

Lipom (fettknuta)

En godartad hudförändring som bildas av kroppens normala fettvävnad. Fettknutan är ”inkapslad” och är därmed avgränsad från underhudsfetten. Konsistensen är oftast mjuk, men kan ibland vara något hårdare. Kan lätt tas bort med ett enkelt kirurgiskt ingrepp.

Sebhorroisk keratos (åldringsvårtor)

Den kanske vanligaste hudförändringen. Uppträder framförallt hos medelålders och äldre personer. Förekommer särskilt frekvent i ansiktet, på bålen och armarna. Till utseendet liknar åldringsvårtorna en påklistrad medaljong på huden i antingen kolsvart eller grå färg.

Malignt melanom

Denna elakartade hudförändringen är en typ av hudcancer. Kan ge upphov till metastaser (dottersvulster) om det upptäcks sent. Upptäcks malignt melanom tidigt är prognosen mycket god. Tydligaste tecken på hudcancer är leverfläckar som ändrar form, färg eller växer i storlek.

Behandling av hudförändringar med laser

Hudförändringar som är godartade går till viss del att behandla med laser. När du kontaktar oss så tittar vi på ditt hudområde och bedömer om detta kan vara en lämplig behandling. Åldringsvårtor och lentigo (liknar en leverfläck) kan oftast behandlas effektivt med laserljus. Den stora fördelen med laserbehandling är att inget kirurgiskt ingrepp behöver göras. Inga blödningar uppstår efteråt och det är mycket skonsamt. Vår hudläkare kan hjälpa dig för rätt behandling av dina hudförändringar.

Poliklinisk operation

Godartade hudförändringar som ligger mindre ytligt kan vi operera bort under lokalbedövning. Lugnande och smärtstillande medicin ges om det är nödvändigt. Eventuellt behöver du vara fastande inför ingreppet. Man tvättar först rent huden innan operationen (Descutan-tvätt) och i vissa fall ges även infektionsförebyggande behandling innan operationen påbörjas. Du behöver inte övernatta på vår klinik och kan oftast gå tillbaka till normalt vardagsliv och arbete direkt.

Har du missprydande födelsemärken eller vårtor på kroppen som du önskar bli av med? Kontakta oss så analyserar vi dina hudförändringar och i samråd med dig bestämmer lämplig behandlingsmetod.

Neostrata

På Estetikcentrum säljs produkter från det populära märket Neostrata, som bland annat används mot för tidigt åldrad eller solskadat hud, torr hud och fina rynkor i ansiktet.

Se vår kontaktsida här, eller ring oss för att boka tid på 040-65 66 660.

Varmt välkommen till oss på Estetikcentrum!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search