Vårevent GLOW | 27 april | Biljetter finns att köpa nu

Muskelavslappnande eller fillers – vad passar dig bäst?

Muskelavslappnande eller fillers? Guide till injektionsbehandlingar

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av leg. injektionssköterska Sara Ghannad den 23 februari 2024.

Tycker du att det är svårt att välja rätt injektionsbehandling från det stora utbudet inom estetiska och medicinska injektionsbehandlingar? Vi förstår dig: det finns oerhört många behandlingar att välja mellan, och därför har vi skapat den här guiden för att hjälpa dig att hitta rätt. Ska just du välja muskelavslappnande eller fillers, eller något annat?

Att välja rätt injektionsbehandling

Många injektionsbehandlingar kan vara komplexa och i beskrivningen ge liknande resultat, vilket kan göra det svårt att veta vilken behandling som är den bästa för just dig. Dessutom är det vanligt att kombinera behandlingar för att uppnå ett visst resultat.

Därför kan det vara svårt att boka rätt behandling utan att prata med en expert först. Ofta vet vi vilket resultat vi är ute efter, men inte vilken metod som åstadkommer just det. Därför kan det vara en bra idé att gå på konsultation med en legitimerad injektionssköterska för att ställa dina frågor och få råd om hur olika behandlingar påverkar utseendet.

Muskelavslappnande eller fillers – faktorer som spelar in

Det finns flera faktorer som spelar in i valet av injektionsbehandling, särskilt mellan muskelavslappnande eller fillers, som är två helt olika metoder med olika funktion. Muskelavslappnande förlamar musklerna i det behandlade området och därmed gör att du inte kan rynka på pannan, till exempel. Fillers innebär däremot att ett ämne injiceras för att ge volym, till exempel i läppar, käklinje eller panna.

Vilken av dessa metoder som passar dig bäst beror på flera saker:

  • Hur gammal du är
  • Hur djupa dina rynkor är
  • Om du vill släta ut eller addera volym
  • Vilken del av ansiktet eller kroppen du vill behandla

Rätt injektionsbehandling för olika bekymmer

Här är en sammanfattning av vad olika populära injektionsbehandlingar kan hjälpa dig med:

  • Muskelavslappnande brukar vara det bästa alternativet för att behandla rynkor i pannan, mellan ögonbrynen och runt ögonen, eftersom det muskelavslappnande medlet gör att musklerna slappnar av slätar ut ansiktet. Detta funkar bäst för fina linjer och små rynkor, och kan inte åtgärda djupare rynkor och lös hud. 
  • Fillers brukar istället vara bäst val för att behandla rynkor runt munnen eller mellan näsan och munnen, samt för att strama upp slapp hud under hakan och på halsen. Detta för att en filler ger extra volym som fyller ut området. Det är alltså inte en muskelbehandling.
  • Profhilo förbättrar hudens elasticitet, fuktbalans och spänst. Det är en typ av dermal fillers som innehåller hyaluronsyra, en naturlig substans som finns i kroppens bindväv och hud. Profhilo skiljer sig från traditionella fillers eftersom det inte används för att fylla ut linjer eller rynkor, utan för att återställa volym och fukt till huden på ett mer naturligt sätt.
  • Tear trough-fillers är en populär behandling för personer som vill minska synliga tecken på trötthet som mörka ringar under ögonen och skuggor från viss insjunkning under ögat. Fillers som används för tear trough-behandling innehåller vanligtvis hyaluronsyra, en naturlig substans som finns i huden och hjälper till att återfukta och ge volym till området.

Behandla rynkor med kirurgi

Om du är äldre och har mycket lös hud i ansiktet eller på halsen kan det ibland inte räcka med muskelavslappnande eller fillers. I så fall kan kirurgi vara ett alternativ för dig. Ett ansiktslyft innebär att hud skärs bort och stramas upp genom att dras bakåt mot hårfästet. Varianter av ansiktslyft är pannlyft, för den som vill bli av med överflödig hud i just pannan, och halslyft, för den som har så kallad kalkonhals och vill strama upp huden där.

Valet av behandlingsmetod är personligt och det viktigaste är att du känner dig bekväm med den behandling som du väljer. Injektionsbehandlingar, såsom muskelavslappnande eller fillers, kostar mindre än kirurgi och kan hjälpa de flesta att föryngra sitt utseende.

Muskelavslappnande eller fillers? Guide till injektionsbehandlingar

Behandla rynkor med hudvård

Det finns även hudbehandlingar som kan hjälpa till att strama upp och föryngra huden. Dock har dessa behandling mycket mer begränsad effekt, eftersom de stimulerar kroppens egen läkningsprocess och kollagenproduktion, men kan inte eliminera rynkor helt. Hudprodukter som används hemma kan hjälpa till att återfukta huden, men det finns inga mirakel anti-aging krämer som kan föryngra en åldrande hud… tyvärr!

Muskelavslappnande eller fillers – sammanfattning

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon universal lösning som passar alla när det kommer till val av behandling av rynkor. Det är därför viktigt att konsultera med en legitimerad injektionssköterska för att få skräddarsydda rekommendationer baserade på dina behov, önskemål och förutsättningar.

Genom att samarbeta med en erfaren behandlare kan du hitta de mest effektiva och säkra behandlingsalternativen för att uppnå de resultat du vill ha. 

Vill du veta mer om vilken injektionsbehandling som skulle passa dig bäst? Du kan boka en konsultation med vår injektionssköterska här. Besöket kostar 290 kr.

Liknande inlägg

Har du en fråga om Muskelavslappnande eller fillers – vad passar dig bäst??

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.