Saker att tänka på inför en bukplastik

Muskulös mage på kvinna

Dela inlägget

Denna artikel har granskats och godkänts av chefsläkare och estetisk kirurg Dr Ali Bagher den 10 maj 2024.

När du har bestämt dig för att genomgå bukplastik är det viktigt att du förbereder dig så mycket som möjligt inför ditt ingrepp. Genom att läsa på om bukplastik och boka en konsultation hos en av våra erfarna kirurger får du all information du behöver för att förbereda dig på bäst sätt. Du får också en tydligare bild av vilka fördelar som finns, vilka risker operationen kommer med och hur återhämtningsprocessen kan se ut. Redan innan din konsultation kan du dock bygga upp bra med kunskap för att få de bästa förutsättningarna inför din operation. 

En bukplastik kan gå till på olika sätt beroende på vilka förutsättningar som finns, din anatomi och vilket resultat du vill ha. Den vanligaste orsaken till bukplastik är överskottshud efter graviditet eller kraftig viktnedgång, där huden inte har dragit ihop sig som man önskat. En bukplastik kan även genomföras om du har separerade magmuskler och som kombinationsingrepp med fettsugning. Vad som passar dig bäst för att uppnå det önskade resultatet kommer du att få information om på din konsultation. 

Förberedelser inför bukplastik

Att förbereda sig ordentligt inför en bukplastik är viktigt för att du ska få det resultat som du vill ha och för att du ska veta vad som förväntas av dig som patient. Vid en bukplastik är det till exempel mycket viktigt att du avstår från rökning fyra veckor innan operationen och fyra veckor efter. Du bör även vara återhållsam med alkohol och försöka hålla dig i så god form som möjligt. 

Efter en bukplastik kan du känna dig väldigt öm kring operationsområdet. Många upplever även svårigheter att gå och sitta upprätt. Om du inte har en partner som kan göra allt åt dig efter din operation kan det vara bra att du förbereder ditt hem för att få en så enkel vardag som möjligt efter operationen. Det kan till exempel handla om att förbereda matlådor så du slipper laga mat eller se till att du går ut med soporna innan du kommer in till oss. Att städa eller bädda rent i sängen kan också vara ett bra sätt att förbereda sig, såväl som att höra med vänner och bekanta om någon kan ställa upp med skjuts efter din bukplastik.

Risker med bukplastik

Det finns inget kirurgiskt ingrepp som är helt riskfritt, men genom att välja en seriös klinik med kompetenta kirurger minskar du risken för komplikationer. Att drabbas av en allvarlig komplikation efter en bukplastik är mycket ovanligt, men det finns alltid risker som är viktiga att veta om. Vid bukplastik är de mer allvarliga komplikationerna infektioner eller blödningar. I värsta fall kan en kompletterande operation behöva genomföras. Vid infektioner blir du behandlad med antibiotika. 

Vissa risker och biverkningar efter en bukplastik är vanligare än andra. Till exempel har du som rökare eller diabetiker en högre risk att drabbas av svårläkta ärr. Även minskad cirkulation, vätskeansamlingar och blodproppar är förekommande.

När passar en bukplastik?

En bukplastik lämpar sig för dig som lider av överskottshud på magen. Det kan till exempel handla om att din hud inte har dragit sig tillbaka efter en graviditet eller efter att du har gått ner mycket i vikt. Det är även en bra metod för dig som har delade magmuskler eller som vill bli av med störande bristningar på huden. 

Att genomgå bukplastik är ett relativt stort ingrepp som kräver både förberedelser och återhämtning. Därför är det viktigt att du befinner dig i en period i livet där du har en god hälsa och ett BMI som uppfyller kraven för bukplastik. På vår webbplats kan du använda dig av vår BMI-kalkylator som gör det enkelt för dig att räkna ut vart på skalan du ligger. 

Planerar du att bli gravid inom en snar framtid bör du vänta med att genomgå en bukplastik. Det gäller både för hel bukplastik och mini. Under en graviditet kommer huden att sträckas ut mycket och viss viktuppgång förekommer. Efter graviditeten kan du återigen få problem med bristningar och överskottshud. Genom att vänta tills du är klar med dina graviditeter kan du säkerställa att du får ett hållbart och fint resultat av din operation.

Mental förberedelse

Bukplastik är en relativt stor operation som är påfrestande både på kropp och psyke, eftersom kroppen är i obalans efter ingreppet. Innan du genomgår en bukplastik bör du därför se till att din mentala hälsa är så stabil som möjligt.

Det är även viktigt att du har en bra självbild i grunden och att du förstår att operationen kan ha begränsningar som påverkar slutresultatet. Att titta på före- och efterbilder på bukplastik kan hjälpa dig att skapa en realistisk uppfattning om hur slutresultatet kan tänkas bli.

Tänk också på att bukplastik har relativt lång återhämtningstid och därför kommer det att ta tid innan du ser ditt färdiga resultat. Var beredd på att behöva vänta runt sex månader.

Återhämtning efter bukplastik

Att ha koll på hur läkningsprocessen ser ut och vad du kan förvänta dig efter operationen är viktigt för att du ska kunna förbereda dig och för att du ska få full förståelse för hela ditt ingrepp. 

Efter en bukplastik är det inte ovanligt att du känner både ömhet och svullnad. Många upplever också ett obehagligt tryck av den gördel du kommer behöva bära efter operationen. Gördeln säkerställer att din buk får ett bra stöd och att du får ett så fint resultat som möjligt. 

Under dina första 1-2 veckor är det viktigt att du vilar. Det är viktigt att röra kroppen för att undvika problem såsom blodpropp, men ta inte ut rörelserna helt och gå gärna lite framåtlutad för att minska belastningen på huden. Hård och pulshöjande träning bör du vänta minst 8 veckor med efter din bukplastik och du bör även avstå från rökning och alkohol de första veckorna.

Hos oss på Estetikcentrum får du alltid 2-3 veckors sjukskrivning och kostnadsfria återbesök. De allra flesta kan återgå till sitt arbete efter 2-4 veckor, men din individuella återhämtning och ditt yrke kan vara avgörande i frågan.

Vill du veta mer om bukplastik? Läs vår guide till allt du behöver veta om bukplastik här, eller boka en konsultation med kirurg för att diskutera dina möjligheter. Vi svarar gärna på dina frågor.

Har du en fråga om Saker att tänka på inför en bukplastik?

Ställ din fråga nedan så kontaktar vi dig. Du kan välja om du vill bli kontaktad på telefon eller via email.
Hur vill du bli kontaktad?