BRÖSTFÖRMINSKNING

Bröstförminskning på Estetikcentrum i Malmö

En bröstförminskning är ett kirurgisk ingrepp som utförs av både estetiska och medicinska skäl. Med operationen kan man skapa en finare och mer välbalanserad byst samtidigt som man minskar den belastning som stora, tunga bröst innebär för kroppen.

Bortsett från de känslomässiga och sociala begränsningar en mycket stor och hängig byst ofta orsakar kan den även innebära medicinska problem som ryggsmärtor och andningsproblem. Dessa orsakas av den extra vikt många av våra patienter bär på bröstet.

Om du lider av ryggsmärtor, hudirritation, missbildat skelett, fördjupningar på axlarna till följd av dina BH-band, eller svårigheter att andas ordentligt, då är det på tiden att du överväger en bröstförminskning.

Exempel på före- och efter en bröstförminskning.

Skapad speciellt för kvinnor med stora, tunga bröst tar en bröstförminskning bort fett, extra hud och andra vävnader från brösten för att göra dem mindre, lättare och fastare. Målet är att skapa en ny bröststorlek och form som är mer proportionerlig med din kropp. Dina bröst pekar också ut mer och ser mer ungdomliga ut, liknande resultat som du får med ett bröstlyft. Asymmetriska former och/eller storlekar kan även rättas till. Enligt en studie av Dr. Remi Goulart, Jr., et al. i Reduction mammoplasty improves body posture and decreases the perception of pain så leder denna mer proportionerliga kroppsbyggnad till bättre hållning och betydligt mindre smärtor i nacke, rygg, axlar och armar. 

Se din operation i 3D 

Denna animationsvideo visar en ungefärlig beskrivning av operationen. Mindre skillnader kan förekomma i verkligheten, baserat på kirurgens erfarna bedömning vid varje enskild operation.

Bilder före och efter bröstförminskning

Konsultation

Innan din bröstförminskning kan planeras kommer du att få träffa din kirurg. Under detta första möte kommer kirurgen att bedöma om du är en passande kandidat för en bröstförminskning. Denna bedömning inkluderar en fysisk undersökning för att säkra att ingreppet är säkert för dig. Du kan även behöva en mammografi om du är över 40 år. Detta för att se till att det inte finns några onormala förändringar i vävnader.

Generellt, om du är vid relativt god hälsa och har stora bröst är du troligen en bra kandidat för ingreppet. Den idealiske kandidaten har stora, hängiga bröst som är i vägen under vardagliga aktiviteter och skapar generell smärta och obehag. Bröstförminskningen rekommenderas oftast bara till mogna kvinnor som har fullt utvecklade bröst men kan även utföras på yngre patienter, särskilt om brösten utgör allvarliga hälsoproblem. Tyvärr är det bäst att vänta med en operation om du ammar eller planerar att amma. Ingreppet kan göra amning svårt och till och med omöjligt.

Under den första konsultationen kan din kirurg förklara skillnaderna mellan bröstlyft och bröstförminskning. Ingreppen liknar varandra men det finns viktiga skillnader. Om dina bröst inte är för stora men de ända hänger kan du istället passa för ett bröstlyft. Om å andra sidan ditt mål är att reducera storleken kan bröstförminskning vara bäst för dig.

Återhämtning

Direkt efter ingreppet kommer dina bröst att ha blåmärken, vara svullna och kännas obehagliga i några dagar. Men smärtan är inte allt för illa. Smärtstillande som din kirurg skriver recept på hjälper dig ytterligare. Efter några dagar kan du ta av dig bandagen, men du kommer att behöva ha på dig en sports-BH eller annat kompressionsplagg i 4-6 veckor. Detta hjälper dig att hålla svullnader nere samt hjälper brösten att läka ordentligt i deras nya form.

De flesta tar ledigt en vecka från jobbet. Under denna tid är det bra att begränsa aktiviteter så mycket som möjligt. Stanna hemma, titta på TV, läs en bra bok. Ta små promenader för att hålla igång blodcirkulationen. Det är viktigt att ge din kropp den tid den behöver för att läka ordentligt. Det är inte alltid lätt att pausa sitt liv, men ju mer avslappnad du är desto bättre är det. Du kommer att uppleva bättre slutresultat!

Efter ca två veckor av vila eller låg aktivitetsnivå kan du börja träna försiktigt. Håll dig till promenader och andra lågintensiva övningar, men låt bli att träna överkroppen, springa eller högintensiva träningsformer i minst en månad efter operationen.

Det är inte ovanligt att vissa patienter förlorar känseln i bröstvårtorna efter ingreppet, så bli inte rädd. Detta sker på grund av svullnaderna och hur nerverna har påverkats och försvinner oftast när svullnaderna lägger sig och nerverna repareras under de närmsta månaderna. I vissa fall kan domningarna hålla i sig i 1-2 år, och i värsta fall blir de permanenta.

Tyvärr kommer det att bildas ärr efter en bröstförminskning. I början ser de röda och klumpiga ut. Förvänta dig ett tunt ärr runt bröstvårtan och ner mot bröstvecket. Ett horisontellt ärr kommer att finnas i bröstvecket. Detta kan låta mycket men våra patienter har aldrig haft allvarliga problem med ärr tack vare våra förebyggande steg att minska dem. Vi använder avancerade tekniker för att minska bildningarna av ärr. Du kan även själv:

  • Ha på dig din sport-BH som rekommenderas av din kirurg.
  • Undvika rökning.
  • Dricka mycket vatten under och efter återhämtningen.
  • Lyda order från kirurgen.
  • Hålla dig till en hälsosam diet.
  • Försiktigt massera ärren då och då.

Även om ärren är permanenta så får många kvinnor ett bra utbyte i form av mindre smärta och obehag, samt ett bättre utseende efter deras ingrepp. Våra patienter klagar ytterst sällan på ärr då de brukar blekna fort. Vi kan även ge dig silikontejp för att påskynda processen.

Dina resultat

Bröstförminskningen erbjuder direkta och dramatiska resultat. Ingreppet leder till mindre smärta i rygg, axlar och andra obehag som kan upplevas med för stora och tunga bröst. Dina bröst blir mindre och mer proportionerliga. Förändringen ger dig självförtroende och en bättre livskvalitet. Våra patienter pratar ofta om hur fantastiska förändringarna är. De älskar inte bara att deras kläder sitter bättre men även att de har fler valmöjligheter. Våra patienter är nöjdare med sitt utseende och alla andra fördelar ingreppet medför.

Vanliga frågor

Vad är bröstförminskning?

Bröstförminskning är ett kirurgiskt ingrepp som reducerar bröstens storlek genom att ta bort vävnader. Brösten formas även om för att de ska bli mer framstående snarare än hängande. 

Vad är bröstförminskning med bröstlyft?

Bröstförminskning med bröstlyft både minskar brösten och formar om dem för att de ska stå ut mer. Ett bröstlyft utförs ofta samtidigt som en bröstförminskning. Om ett bröstlyft genomförs som enda ingrepp så är det inte för att göra brösten mindre.

 Hur lång tid tar en bröstförminskning?

Ingreppet tar vanligtvis mellan 1-5 timmar. Ju större förändring desto längre tid tar det.

 När bleknar ärren?

Det kan ta upp till ett år innan de bleknat helt. Under de första månaderna är de röda och hävda, men med rätt skötsel kommer de att blekna gradvis och bli till tunna, silvriga linjer som knappt syns.

Här bokar du tid online för konsultation av våra specialister. Operationen kan utföras av kvinnlig kirurg om det önskas.

Du kan också ringa oss på 040-65 66 660.

Varmt välkommen till oss på Estetikcentrum!

Priser Bröstförminskning

För hjälp med finansering kontakta Resurs Bank.