FETTSUGNING

Fettsugning på Estetikcentrum i Malmö

En fettsugning är ett kirurgisk ingrepp där vi med hjälp av en smal kanyl går in och suger ut fettcellerna från väl valda områden på kroppen. På detta sätt kan vi skulptera fram former som är utom räckhåll för träning och dieter. 

Fettsugningen är unik på två sätt. 1. Den avlägsnar fettcellerna permanent, en gång för alla. 2. De fettceller vi suger ut kan återtransplanteras på andra platser på kroppen. På så sätt kan vi skapa volym för att förbättra form och kontur.

När det kommer till att avlägsna fett så finns det två anledningar till varför fettet du ser är så svårt att bli av med:

 1. Din kropp är programmerad att spara på fett på vissa platser då det används som värme och energikälla. Ditt kön, metabolism och hormoner spelar en stor roll för var och hur mycket fett som sparas.
 2. Det går inte att träna bort fett på endast ett område. Undersökningar visar att oavsett hur intensivt du tränar ett område av kroppen så finns inga tydliga skillnader på hur mycket fett som förbränns där jämfört med andra delar av kroppen.

Med andra ord spelar det inte alltid någon roll hur mycket du tränar eller hur strikt din diet är, du blir ändå inte av med de där envisa fettvalkarna för att din kropp inte vill det. Trots ditt hårda arbete blir du besviken när du ser dig själv i spegeln och inte ser någon förbättring kring din kroppsbyggnad.

Exempel på före- och efter en fettsugning.

Före & Efter bilder – Fettsugning mage

Före & Efter bilder – Fettsugning hals

Före & Efter bilder – Fettsugning utsida lår

Estetikcentrum om Fettsugning

Men det går att ta bort fett på specifika områden!

Medan du kanske inte kan ta bort enskilt fett men en hälsosam livsstil så är det möjligt med fettsugning. Fettsugning, även kallat liposuction eller lipoplasty, är ett kosmetiskt kirurgiskt ingrepp som tar bort oönskat fett som sitter strax under huden. Till skillnad från träning och dieter ger denna metod dig frihet att välja exakt var du vill ta bort fett.  En studie från 2015 med titeln Does Liposuction Improve Body Image and Symptoms of Eating Disorders? slog fast att kvinnor som genomgick en fettsugning kraftigt förbättrade hur nöjda de var med sina kroppar. Risken för att de utvecklade en ätstörning minskad även kraftigt.

Efter en fettsugning kommer du att känna dig smalare och snyggare, en känsla du förtjänar utan att behöva oroa dig över ”problemområden”, för du kommer inte att ha några! Våra patienter upplever en sådan boost i självkänsla att det har en positiv inverkan på deras professionella, sociala och romantiska liv – och du kan uppleva samma sak!

Fettsugnings tekniker

Utöver traditionella fettsugnings tekniker erbjuder Estetikcentrum bland annat även fettsugning med Body-jet®. Body-jet® är en unik metod som har bevisats göra fettsugning lättare och mindre traumatiskt vilket drastiskt förkortar återhämtningsperioden och ger bättre resultat på kortare tid. Body-jet® tar varsamt bort det oönskade fettet från vävnader med en fläkt-formad stråle av vätskor, en teknik känd som hydrodissektion. Genom att avlägsna fettet med hydrodissektion skadas inte blodkärl, nerver och andra vävnader lika kraftigt när fettet sugs ut. Det gör ingreppet potentiellt mindre farligt och inte lika smärtsamt. Du får färre blåmärken, blödningar och svullnader vilket gör det lättare för dig att snabbt återhämta dig och se tydliga resultat.

Tack vare sin förmåga att uppnå önskat resultat på kortare tid och med färre biverkningar är belåtenheten hög bland våra patienter. Resultaten från fettsugning med body-jet® är fantastiskt!

Vi erbjuder även micro-air metoden som är en maskin som kopplas till fettsugning maskinen och gör att kanylen vibrerar vilket i sin tur leder till att fettet lossnar lättare, med större noggrannhet och mindre vävnadsskada. Tekniken gör att underhuden stimuleras vilket gör det lättare för huden att dra ihop sig efter operationen.

Se din operation i 3D

Denna animationsvideo visar en ungefärlig beskrivning av operationen. Mindre skillnader kan förekomma i verkligheten, baserat på kirurgens erfarna bedömning vid varje enskild operation.

Varför du ska välja Estetikcentrum i Malmö för din fettsugning

 • Body-jet® är så pass skonsamt att fettet som tas bort inte skadas, vilket gör det möjligt att förflytta till andra delar av kroppen.

Du kan välja att fettsugas med Body-jet®. Den anses av många kirurger vara den gyllene standarden för fettförflyttning, särskilt när fett sparas till rumpan eller brösten. Denna lyxiga fettsugningsteknik skyddar fler av de sparade fettcellerna, betydligt mer än laserbaserade metoder såsom Smartlipo. Varje cells hälsa hålls mer intakt så det kan återinföras effektivt på det önskade området och stanna där med en lägre risk att det absorberas.

En bonus är att fett som samlas vid en fettförflyttning automatiskt renas i den sterila behållaren. Det innebär att det inte blir någon extra väntetid på att ytterligare ett steg ska genomföras då detta sker automatiskt. Det gör metoden snabbare än traditionella metoder.

 • Vi reducerar blödningar och risken för fettemboli.

Adrenalin injiceras i området vid början av det kirurgiska ingreppet. Vi gör detta av två anledningar:

 1. Adrenalin håller blodkärlen samman för att minska blödning, blåmärken och svullnader.
 2. Det reducerar risken för fettemboli, en ovanlig men allvarlig komplikation associerad med fettsugning.

Detta är en av anledningarna till att våra patienter upplever en extremt hög säkerhet inför, under och efter ingreppet.

 • Vi reducerar risken för infektion.

Vid fettsugning som genomförs med generell anestesi distribueras antibiotika före ingreppet. Detta minskar drastiskt risken för infektion efter operationen. Infektioner är relativt ovanliga men vi anser att det är bäst att ytterligare begränsa risken och fokusera på din säkerhet och ditt välmående.

 •  Vätskevärmare används för din bekvämlighet.

Utöver anestesi involverar fettsugning vätskor som hjälper till att göra avlägsnandet av fett lättare. Förställ dig hur kall dessa vätskor får dig att känna dig om de inte värms i förhand. Vi ser till att alla vätskor är uppvärmda så din kropp inte får en chock . Tillsammans med vår elektroniska värmefilt blir du mycket mer bekväm!

 • Du får ett kompressionsplagg med dig hem, kostnadsfritt.

När du återhämtar dig kommer du att bli ombedd att ha på dig ett kompressionsplagg dag och natt. Det finns många alternativ på marknaden men alla är inte lika effektiva och vissa är rent av obekväma. Du måste alltid ha på dig detta under de första veckorna efter ingreppet, förutom när du duschar. Därför är det viktigt att det inte bara sitter bra men även är så bekvämt som möjligt. Det plagg vi erbjuder, helt gratis, är särskilt designat för att maximera trycket som jämnt appliceras på det behandlade området. Detta hjälper dig att minimera svullnader och blåmärken för en snabbare återhämtning, samtidigt som det ger dig lenare resultat.

 • Vi förhindrar klumpar med en unik fettsugningsteknik.

Utöver ditt kompressions-plagg är ett annat sätt att förhindra vågor, veck och oönskade klumpar vår unika sugningsmetod. Genom att gå fram och tillbaka över samma område skapas små tunnlar. Vi förflyttar istället sugningen i olika riktningar för att förhindra att dessa tunnlar uppstår. Det tar längre tid, men du kommer helt klart uppskatta det bättre resultatet!

 • Du kan få din fettsugning under lokal eller generell bedövning.

Att söva ner under operationen kan göra att vissa patienter mår illa. Illamående och yrsel är också vanliga biverkningar associerade med anestesi. Om du föredrar att vara vaken under operationen, säg till. Vi kan bemöta dina önskemål. Lokal anestesi bedövar det specifika området och kan även påskynda återhämtningsperioden.

 • Om du genomgått generell anestesi observeras du av din alldeles egen sjuksköterska.

Direkt efter ingreppet tas du till återhämtnings rummet. Här kommer du att få vila i lugn och ro i några timmar innan du kan åka hem. Under hela denna tid observeras du av en personlig sjuksköterska. Din sjuksköterska sitter bredvid dig och håller koll på dina vitala ämnen tills du är redo att åka hem. Om du behöver assistans finns din sjuksköterska alltid där.

Konsultation om din fettsugning

Är fettsugning rätt för dig? Kan det ge dig de resultat du önskar? Få svaret genom att tala med den kirurg som kommer att utföra ingreppet på dig. Under ert möte kommer du att få svar på alla dina frågor och på om dina förväntningar kan mötas. Din hälsa kommer att bedömas för att se till att ingreppet är säkert för dig.

Vi är inte här för att ge dig falska förhoppningar. Vi kommer att diskutera dina målsättningar och vara rakt på sak gällande om de är realistiska. Ibland anses inte fettsugning vara säkert eller effektivt för en potentiell patient. Någon med ett BMI över 28 kommer till exempel inte att uppnå bra resultat genom fettsugning. De kan även löpa en så pass stor risk för komplikationer att det inte vore säkert för dem att genomgå operationen. Ett annat exempel är om det finns en betydande mängd lös hud i området, särskilt hos äldre patienter. Denna hud skulle bara bli lösare och mer framstående efter operationen. Av denna anledning kan bukplastik vara att rekommendera istället.

Om du å andra sidan är yngre kan du uppleva att lös hud drar sig samman efter fettsugning med body-jet®, och då kanske bukplastik eller ett lyft inte behövs alls!

Hur mycket fett kan du ta bort med en fettsugning?

Din kirurg kommer att diskutera mängden fett som måste tas bort för att uppnå ditt önskade resultat. Den maximala mängd som kan tas bort vid en sugning är runt fyra liter och detta inkluderar inte bara fett utan även vätskor. Mängden fett är cirka 2-2,5 kg. Att ta bort mer vid ett enstaka ingrepp är för farligt för patienten.

Det är inte alla patienter som behöver ta bort så mycket fett för att nå sina önskade resultat. Visa kräver betydligt mindre fett beroende på området som behandlas.

Återhämtning efter fettsugning

Fettsugning är inte så ansträngande för kroppen som andra kirurgiska ingrepp så återhämtningsperioden är oftast kortare och inte lika intensiv. Men du bör ändå förbereda dig på att lägga majoriteten av din tid på att vila upp dig. Du får ett läkarintyg som ger dig 1-2 veckor ledigt från jobbet beroende på hur stort ditt ingrepp är. Det ger dig tid att fokusera på att återhämta dig.

Vi ringer upp dig dagen efter ingreppet för att se hur du mår och boka in några tider med olika intervall för att hålla ett öga på din återhämtning. Följ instruktionerna efter operationen noga och ha på dig ditt kompressionsplagg dag och natt under den rekommenderade tidsperioden. Efter en vecka efter operationen tas dina stygn bort.

Dina resultat

Svullnader och blåmärken försvinner med tiden över veckorna och månaderna efter operationen. Efter runt tre månader bör det mesta ha försvunnit. Då kommer du äntligen se resultatet av ditt ingrepp. Du kommer att vara smalare och se mer vältränad ut, med en mjukare form och bättre harmoni med resten av din kropp.

Vanliga frågor

Vad är riskerna med fettsugning?

Det finns några risker relaterade till fettsugning som du bör känna till. Undvik vitaminer, supplement och mediciner som har blodförtunnande förmågor samt rökning före och efter ingreppet för att minska riskerna. Vi rekommenderar att du inte röker under minst en månad.

 • En lika mängd fett tas bort på båda sidorna. Men symmetriska och konturskillnader kan ändå uppstå under huden.
 • Skador på blodkärl, nerver och interna organ.
 • Infektioner (rökning ökar kraftigt risken för detta).
 • Domningar (de flesta är temporära men vissa kan i sällsynta fall vara permanenta).

Varför välja fettsugning?

Om du har envisa fettvalkar gör träning och diet lite för att minska dem i storlek. Detta då din kropp är förprogrammerad att hålla kvar fettet. Det är dessutom omöjligt att träna bort fett från enstaka områden så om du går ner i vikt är det omöjligt att bestämma varifrån fettet tas. 

Vad är bäst, fettsugning eller fettskulpturering?

Det är ingen skillnad på så kallad ”liposuction” (fettsugning) och ”liposculpture”. De hänvisar till samma sak men är olika marknadsföringstermer. Liposculpture skapar en ide om att kroppen formas, men det är precis vad en fettsugning gör.

Hur länge håller svullnader i sig?

Viss svullnad kommer att uppstå efter operationen. Det mesta försvinner efter tre månader, men det kan dröja upp till ett år innan allt försvunnit helt. Det hjälper att bära ditt kompressionsplagg, utföra lätta fysiska aktiviteter samt dricka mycket.

Var görs snitt vid fettsugning?

Fettsugningssnitt är bara några millimeter stora och placeras oftast i naturliga veck i området som ska behandlas. Det kan göras ett eller flera beroende på behandlingsområdet.

Hur allvarliga blir ärren?

Ärr efter fettsugning är väldigt svåra att se när de väl läkt eftersom de är så pass tunna och lätta. Läkningen tar upp till ett år om du följer instruktionerna vi ger dig. Du bör även hålla dig borta från solen och hålla såret rent för att minimera ärr. Vi har aldrig haft ett klagomål om ärr från våra patienter men vi kan rekommendera produkter som kan hjälpa ärr att blekna. Vi kan till exempel rekommendera produkter som silikonremsor eller tejp som vi säljer hos oss. 

Är klumpar normalt efter fettsugning?

Om klumparna uppstår direkt efter ingreppet är det normalt. Dessa försvinner gradvis under återhämtningen med hjälp av kompressionsplagget. Om de finns kvar efter några månader bör du söka upp din kirurg för att diskutera hur du kan bli av med dem. Klumpar är ganska ovanliga hos våra patienter tack vare den avancerade teknologi vi använder.

Här bokar du tid online för konsultation till våra specialister. Hos oss har du alltid möjligheten att välja en kvinnlig kirurg.

Du kan också ringa oss på 040-65 66 660.

Varmt välkommen till oss på Estetikcentrum i Malmö för att utföra din fettsugning!

Steg 1 av 3

Välj behandling

Steg 2 av 3

Välj datum

Steg 3 av 3 – slutför bokning

Till sist så ska du fylla i dina personuppgifter. Titta också på bokningsdetaljerna så att de stämmer, och klicka på Bekräfta bokning när du vill slutföra din bokning.

Behandling:

Datum: {{ data.selectedSlot.time }}

Slutför bokning

Fyll i dina personuppgifter. Titta också på bokningsdetaljerna så att de stämmer, och klicka på Bekräfta bokning när du vill slutföra din bokning.

Behandling:

Datum: {{ data.selectedSlot.time }}

Du behöver ha ett svenskt personnummer för att kunna boka tid online. Har du inget är du välkommen att kontakta oss på 040-65 66 660 så hjälper vi dig.

You need a Swedish personnummer (social security number) to book online. If you don't have that please contact us at 040-65 66 660 and we will help you.

Tack, din bokning är nu genomförd!

Behandling:

Datum: {{ data.booking.timeStart }}

Tack, din bokning är nu genomförd! En bokningsbekräftelse kommer att skickas till den mejladress du uppgav vid bokningen.

Uteblivet besök debiteras med 500 kr. (775 kr för tandläkarbesök). Avbokning sker minst 24 h innan.