ÖGONLOCKSOPERATIONER

Ögonlocksplastik på Estetikcentrum i Malmö

Det sägs att ögonen är porten till själen. Ändå åldras dina ögon och vävnaden omkring dem, oavsett hur ungdomlig du känner dig på insidan. Detta är en av anledningarna till att ögonlocksplastik är ett av de mest efterfrågade ingreppen inom estetisk plastikkirurgi.

Under livets gång töjs dina ögonlock ut, och musklerna som stöttar dem försvagas. Detta kan leda till att små fickor av fett bildas under och ovanför ögonlocken vilket leder till hängande ögonbryn, trötta övre ögonlock, att svett rinner in i ögonen, samt de förskräckliga påsarna under ögonen.

De förändringar som smyger sig på kan få dig att se äldre ut än du känner dig och även påverka din syn. Kraftisgt hängande hud kan blockera ditt synfält, särskilt de yttre och övre skikten.

En ögonlocksplastik kan hjälpa dig att se mer alert och utvilad ut. Även känt som ett ögonlockslyft reparerar detta ingrepp din syn som blockeras av hängande hud. I en artikel från 2008, Blepharoplasty, upptäckte läkare att patienter upplevde stärkt självförtroende och kände sig gladare efter deras kirurgiska ingrepp. 

Operation av övre ögonlock

Exempel på före- och efter en övre ögonlocksplastik.

Denna animationsvideo visar en ungefärlig beskrivning av operationen. Mindre skillnader kan förekomma i verkligheten, baserat på kirurgens erfarna bedömning vid varje enskild operation.

Operation av undre ögonlock

Exempel på före- och efter en nedre ögonlocksolastik.

Bilder före och efter övre ögonlocksplastik

Varför du ska välja Estetikcentrum i Malmö för din ögonlocksplastik

 •  Vi använder lokalbedövning för färre risker och snabbare återhämtning

Vi använder enbart lokalbedövning vid övre, undre och kombinerade ögonlockslyft. Generell anestesi, där du sövs under hela processen, bär med sig en rad risker och biverkningar såsom illamående, kräkningar, yrsel och allvarliga allergiska reaktioner. Det är vår bedömning att det är bäst att helt undvika dessa genom att istället använda oss av lokala bedövningar. Med detta sagt, om du föredrar generell anestesi och är fullt medveten om riskerna kan vi arrangera detta.

 •  Du får ett slätare och bättre resultat

När ditt ingrepp väl börjat ser vi till att ta bort en del av det vitaktiga fett som syns i de inre hörnen av de övre ögonlocken. Detta är en liten och till synes obetydlig detalj, men det kan medföra fantastiska resultat. Att bara ta bort en liten del av detta fett hjälper till att skapa ett lenare och mer tilltalande resultat. Överraskande nog utför inte alla kirurger detta ingrepp då det medför ”extra arbete”.

Utöver att ta bort en del av fettet från de inre delarna av de övre ögonlocken ser vi också till att ta bort massor av extra fett från själva ögonlocken. Detta minskar fylligheten som många patienter önskar att rätta till. Vissa kliniker och kirurger tar endast bort överbliven hud men lämnar mycket av fettet kvar. Tyvärr kan denna teknik ge oönskade resultat. Ett vanligt klagomål från patienter som genomgår denna begränsade hudborttagning är att deras ögonlock fortfarande är för hängiga eller tjocka. Våra kirurger tar varsamt bort precis lagom mycket fett för att undvika detta, vilket ger dig den fastare, elegantare förändring du önskar.

 • Vi begränsar ärrbildning med en speciell sutureringsteknik

Vid en övre ögonlocksoperation gör vi två saker för att begränsa ärrbildning: vi syr inte ihop muskler i övre ögonlocken och vi använder endast ett lager av icke-absorberbara sömmar för att stänga snittet, vilka tas bort efter endast en vecka. Detta ser till att det inte är för mycket spänning kring snittet medan det läker. Spänning är den primära faktorn till varför ärr bildas och ju mindre spänning det finns desto mindre och tunnare blir ärret.

Vi föredrar att använd icke-absorberande stygn vid detta ingrepp då de absorberbara stygnen lämnas kvar i huden mycket längre under den tid det tar för dem att lösas upp, vilket kan leda till mer noterbara ärr. Slutligen används tejp ofta för att påskynda läkningsprocessen under ytterligare två veckor.

 • Vi förebygger påsar och undre ögonhåligheter

Vid undre ögonlocksplastik tar vi inte bort något extra fett  under ögonen. Påsar uppstår när vävnaden som stöttar dina ögonlock försvagas, vilket leder till att fett som tidigare hållits på plats glider ner under ögonen och att fettet oattraktivt puffar utåt. Många kirurger och kliniker väljer att försöka ta bort en del av detta fett, men när för mycket tas bort ökar det risken att håligheter uppstår under ögonen. Dessa håligheter har dessutom en tendens att förvärras med tiden vilket leder till dåliga resultat som förvärras. Istället för att riskera att detta händer omplacerar vi fettet och säkrar det med absorberbara stygn. Detta låter oss eliminera påsar och förebygga håligheter samtidigt som det skapar det önskade resultatet. Överbliven hud tas även bort i det undre området för att skapa en lenare kontur.

 •  Vi förebygger utåtvända ögonlock efter ögonlocksoperationen

Medan många kliniker är beroende av en enstaka teknik så kan du hos oss välja mellan traditionella undre ögonlockslyft eller så kallad ”transconjunctival” ögonlocksplastik. Denna metod involverar ett litet snitt på insidan av ögonlocket vilket betyder att det inte blir något externt sår eller sår på de undre ögonmusklerna. Genom att lämna de undre ögonmusklerna intakta minskas risken för utåtvända ögonlock, ektropion. Denna teknik är att föredra om du lider av särskilt hängiga underögonsmuskler då ditt tillstånd utgör en högre risk för ektropion efter ett traditionellt undre ögonlocksingrepp.

Utöver att undvika att skada din undre ögonmuskel kommer våra kirurger även att omplacera den. Muskeln fästs i en högre position nära det yttre hörnet av ögat med hjälp av icke-absorberande stygn. Detta ger det undre locket ett tilltalande lyft som erbjuder bättre stöd för de undre strukturerna, vilket ger ett mer långsiktigt resultat. Det minskar även kraftigt risken för utåtvända ögonlock.

 • Du får en kylande gelförpackning efter ingreppet för att hålla svullnader nere

När ditt ingrepp är klart, får du en kylande gelförpackning att placera över ögonen i återhämtningsrummet. Du kan ta med dig denna förpackning hem och du bör använda den under första delen av återhämtningsperioden för att hålla svullnader nere. Svullnad är en vanlig bieffekt vid ögonlocksoperationer.

 • Du får ett läkarintyg som beordrar två veckor ledigt från jobbet

Återhämtningsperioden efter ett ögonlocksingrepp är relativt kort, ofta tio dagar till två veckor. Under denna period kan du inte utföra många av de saker du gör till vardags, såsom träna, läsa eller titta på TV. Och du bör inte använda kontaktlinser i minst två veckor efter ingreppet. Alla dessa restriktioner innebär att du med största sannolikhet inte kan jobba under några veckor. Din återhämtning är lika viktig som själva ingreppet så ditt läkarintyg ser till att du kan ta dig den tid du behöver.

Denna animationsvideo visar en ungefärlig beskrivning av operationen. Mindre skillnader kan förekomma i verkligheten, baserat på kirurgens erfarna bedömning vid varje enskild operation.

 • Konsultationen inför din ögonlocksoperation

När du förbereder dig för ögonlocksplastik är det första du bör göra att boka en konsultation med våra kirurger. Under mötet kommer ni att diskutera dina mål för ingreppet, eventuella medicinska tillstånd du har, inklusive allergier mot vissa mediciner, tidigare medicinska eller kirurgiska ingrepp, och särskilt eventuella problem med ögonen. Ni kommer troligen även att prata om receptbelagda mediciner som du tar såväl som vitaminer, örtsupplement och tobaksförbrukning.

Under konsultationen kommer din kirurg att diskutera dina möjligheter med dig, vad de rekommenderar baserat på dina unika mål, och vilka resultat du kan förvänta dig. Alla risker kommer att presenteras så du är fullt insatt. Fotografier kommer troligen att tas som referenser. Allt detta görs för att se till att du är en passande kandidat för ingreppet.

Tyvärr är inte ögonlocksplastik för alla. Ålder, mental och fysisk hälsa, och vissa ögonrelaterade sjukdomar kan göra dig till en dåligt passande kandidat. En idealisk patient är den med:

 • Puffiga övre ögonlock.
 • Överblivet fett eller hud på övre ögonlocken.
 • Trötta ögon som ser äldre ut än de är.
 • Påsar under ögonen.

Återhämtning efter ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är ett ganska enkelt ingrepp. Den första återhämtningsperioden är ungefär två veckor, men det kan ta längre tid innan svullnaden lagt sig och de slutliga resultaten blir synliga. Direkt efter ingreppet kommer din syn att vara lite suddig. Detta kan till en början kännas oroväckande. Du kommer att behöva någon som hjälper dig de första 1-2 dagarna efter ingreppet. Lyckligtvis är detta endast tillfälligt och din normala syn återkommer snart.

Efter ingreppet kommer dina ögonlock att stöttas med hjälp av tejp för att hjälpa dem att läka ordentligt i sina nya positioner.

Du kommer att behöva ta det lugnt den första veckan efter ingreppet. Det kan vara tufft men du bör undvika att läsa eller titta på TV medan du vilar då dessa aktiviteter kan torka ut dina läkande ögon. Viss mild smärta och obehag är att förvänta, men detta ska du kunna hålla nere med hjälp av de mediciner som skrivs ut till dig.

Du kommer troligen att kunna jobba igen inom 10 dagar, men du bör fortfarande hålla dig borta från hård träning eller tunga lyft i ytterligare fyra veckor. Dessa ansträngningar kan riva upp dina snitt och leda till blödningar eller infektioner från svett.

Tack vare modern ögonlocksplastik och din kirurgs skicklighet bör det inte finnas några synliga ärr när du väl har läkt. Som med alla läkande sår kommer du se förbättringar hela tiden och slutligen kommer ärren att blekna tills att de knappt syns. Om dina ögonlock känns torra kan du prova en receptfri kräm för att hjälpa läkningsprocessen.

Förväntade resultat

Ögonlocksplastik har flera fördelar som du kan förvänta dig efter att läkningsprocessen är klar. Den mest uppenbara är ditt allmänna utseende kring ögonen. Den kan även hjälpa dig att att få förbättrad syn som tidigare skymts av hängande ögonlock. Alla dessa förbättringar kommer att göra att du ser och känner dig yngre, vilket ökar din självkänsla och  självförtroendet kring ditt utseende.

Vanliga frågor

Vad är ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik är ett kirurgiskt ingrepp som skärper de övre och/eller undre ögonlocken, tar bort överblivet fett och reparerar försvagade muskler. Det kan även användas till att rätta till puffighet eller utstående övre ögonlock, hjälpa dig att ta bort påsar under ögonen, samt korrigera mindre linjer och rynkor.

Vem är lämpad för ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik är till för patienter med hängande övre och/eller undre ögonlock, överflödigt fett och försvagade muskler i de övre ögonlocken. Passande kandidater gör ögonlocksplastik bör även vara:

 • Över 18 år. Generellt är de flesta patienter 40+, men om dina hängande ögonlock är genetiska kan du även vara en passande kandidat i en yngre ålder.
 • Vid god fysisk och psykisk hälsa. Detta är ett mindre ingrepp, men det medför en del risker. En passande kandidat bör noga överväga alla risker innan ett slutligt beslut tas.

Vad är funktionell ögonlocksplastik?

Synen kan försämra när överbliven hud trycker ner ögonlocken. Funktionell ögonlocksplastik tar bort denna hud så att synfältet inte längre blockeras.

Vem bör inte genomgå ögonlocksplastik?

Det finns några medicinska tillstånd som kan förhindra dig från att vara en passande kandidat redan från början. Dessa inkluderar:

 • Torra ögon, vilket kan förvärras av ögonlocksplastik.
 • Problem med ögonhålans anatomi. Detta kan antyda ett flertal tillstånd men syftar oftast på en saknad av stöttande strukturer kring ögonen som hjälper ingreppet.

Hur länge håller en ögonlocksoperation?

De slutliga resultaten från ditt ingrepp kan ta några veckor på sig att bli synliga, men när de väl dyker upp så håller resultaten oftast i sig under en väldigt lång tid. Faktum är att det är vanligt att resultaten från övre ögonlocksingrepp håller i sig i 10 till 15 år, och undre ögonlocksingrepp upprepas väldigt sällan.

Vilka är riskerna kring ögonlocksplastik?

Riskerna inkluderar infektioner, blodproppar, irriterade ögon, torrhet, lätt överkänslighet och ett hängande undre ögonlock. Synproblem och irritation är oftast tillfälliga.

Här bokar du tid online för konsultation till våra specialister. Operationen kan utföras av kvinnlig kirurg om det önskas.

Du kan också ringa oss på 040-65 66 660.

Varmt välkommen till oss på Estetikcentrum i Malmö för att utföra din ögonlocksplastik!

Priser ögonlocksplastik

För hjälp med finansiering kontakta Resurs Bank.

Steg 1 av 3

Välj behandling

Steg 2 av 3

Välj datum

Steg 3 av 3 – slutför bokning

Till sist så ska du fylla i dina personuppgifter. Titta också på bokningsdetaljerna så att de stämmer, och klicka på Bekräfta bokning när du vill slutföra din bokning.

Behandling:

Datum: {{ data.selectedSlot.time }}

Slutför bokning

Fyll i dina personuppgifter. Titta också på bokningsdetaljerna så att de stämmer, och klicka på Bekräfta bokning när du vill slutföra din bokning.

Behandling:

Datum: {{ data.selectedSlot.time }}

Du behöver ha ett svenskt personnummer för att kunna boka tid online. Har du inget är du välkommen att kontakta oss på 040-65 66 660 så hjälper vi dig.

You need a Swedish personnummer (social security number) to book online. If you don't have that please contact us at 040-65 66 660 and we will help you.

Tack, din bokning är nu genomförd!

Behandling:

Datum: {{ data.booking.timeStart }}

Tack, din bokning är nu genomförd! En bokningsbekräftelse kommer att skickas till den mejladress du uppgav vid bokningen.

Uteblivet besök debiteras med 500 kr. (775 kr för tandläkarbesök). Avbokning sker minst 24 h innan.