BUKPLASTIK

Bukplastik på Estetikcentrum i Malmö

En bukplastik är ett kirurgisk ingrepp som utförs för att strama upp midjan och ta bort överflödig hud på magen. Resultatet av operationen är en plattare mage utan lös hud och en smalare midja.

För många av våra patienter innebär deras bukplastik att de efter operationen ser sig själva på ett helt nytt sätt. De kan bära dem kläder de vill och känner att de ser bra ut i dem. Därför är bukplastiker ett av våra mest uppskattade ingrepp.

I många fall kan en bukplastik återställa mycket av det som gått förlorat efter ex. dramatiska viktförändringar eller graviditet och barnfödsel.

Bukplastik på Estetikcentrum

Före & Efter

Estetikcentrum om bukplastik

Se din operation i 3D

Denna animationsvideo visar en ungefärlig beskrivning av operationen. Mindre skillnader kan förekomma i verkligheten, baserat på kirurgens erfarna bedömning vid varje enskild operation.

Varför du ska välja Estetikcentrum i Malmö för din bukplastik

Våra kirurger har genomfört bukplastikoperationer i många år och därför kommer män och kvinnor från hela världen till oss. Vår popularitet baserar sig på en äkta hängivenhet till varje patients säkerhet och belåtenhet. 

 • En kirurgisk klinik som är så säker och komfortabel att även våra egna kirurger och vårdpersonal skulle göra sina ingrepp här.

Vi har gjort vår klinik så säker och komfortabel som möjligt, så pass att vi själva (och våra vänner och familj) skulle välja kliniken. All personal, den avancerade utrustningen och de tekniker vi använder har noga valts ut. Ett ypperligt exempel som demonstrerar detta engagemang är det luftreningssystem vi har i rummet där ingreppen sker. Utöver vanlig luftkonditionering som alla kliniker måste ha enligt lag har vi gått ett steg längre och lagt till det fransktillverkade DOPair ventilationssystemet. DOPair eliminerar de allra minsta partiklarna och gör rummet extremt rent och säkert för kirurgiska ingrepp.

 • Antibiotika före ingrepp för kraftigt reducerade risker för infektion.

Infektion är den näst största risken relaterad till bukplastik (den största är hematom). Även om infektioner är extremt sällsynta vill vi ändå minimera risken. Ett sätt att göra detta på är att ge dig antibiotika innan det kirurgiska ingreppet. Detta reducerar riskerna för infektion kraftigt. Faktum är att vi har varit så framgångsrika med denna metod att inte en enda patient det senaste året har fått en allvarlig infektion.

 • Din bukplastikoperation är dränerings fri.

Har du någonsin sett bilder på tuber som sticker ut ur en patient direkt efter deras operation? Dessa dränerar vätskor från kroppen vilket minskar risken för att vätskor samlar sig, en vanlig risk vid bukplastik. Patienter som har dessa måste tömma dem flera gånger under dagen och blir ombedda att mäta mängden vätska som samlas. Och då det finns öppna hål i din kropp där tuberna sätts in ökar risken för infektion. Patienter måste ha dessa tuber i flera dagar tills en kirurg tar bort dem. Det råder inga tvivel om att de är jobbiga, obekväma och en hygienisk risk.

Vid traditionell bukplastik som kräver dränering tas för mycket vävnad bort vilket gör att muskler och hud gnider mot varandra. Våra kirurger hos Estetikcentrum skär inte lika djupt in i muskeln när de utför bukplastikoperationer. De lämnar istället ett litet lager fett på muskeln vilket reducerar friktionen. Som resultat är dränering helt onödigt vilket är en stor lättnad för våra patienter. Risken för infektion minskar även kraftigt med en dränerings fri operation.

 • Vi använder tre stygnslager som stöttar bättre och ger mindre ärr.

Med alla rörelser vi gör till vardags måste abdomen vara väldigt stark. Därför stänger vi alla snitt ordentligt så de kan läka som de ska. Abdominal muskelseparation kan även rättas till om det behövs, med en speciell stygnteknik som ger din mage ett plattare utseende.

För att stärka stödet av din behandlade vävnad använder våra kirurger tre lager av stygn. Det första med absorberbara PDS-stygn. Detta lager är grunden som håller ihop det synliga ärret. PDS löses långsamt upp i kroppen över flera månader vilket ger kroppen tid att skapa egen ärrvävnad för att sluta snittet. Det andra lagret är med Vicryl-stygn som sluter ändarna och reducerar spänningen kring det synliga ärret. Slutligen används absorberbara monocryl-stygn för att stänga huden.

Spänning kring såren gör att de blir större och mer synliga. Vi använder oss av tre lager stygn för att reducera denna vilket gör ärret svårare att se. Just därför har vi ytterst sällan klagomål om ärr efter våra operationer. Vi erbjuder även silikonremsor och tejp om du vill minska ärren ytterligare. Dessutom behöver du inte få stygnen borttagna eftersom de absorberas av huden. 

 • Vi tar bort så mycket bristningar som möjligt.

Bristningar är ett vanligt bekymmer för kvinnor som har fött barn eller de som upplevt kraftig viktminskning. Det enda sättet att bli helt av med dem på är att ta bort huden de sitter på. Av denna anledning tar vi bort så mycket lös hud som möjligt. Detta kan göras i området under naveln. Bristningar över naveln kan inte tas bort, men det går att minska deras framtoning.

 • IV-värmare och en elektrisk värmefilt

Om du någonsin genomgått ett kirurgiskt ingrepp eller känner någon som har gjort det så vet du säker att det är vanligt att frysa direkt efter ingreppet. Vi vill självklart inte att du ska känna obehag efter din bröstförstoring och för att förhindra detta värmer vi alla vätskor du injiceras med och täcker dig med en elektrisk värmefilt för att du ska ha det mysigt. 

 • Du kan även fettsuga för att förbättra resultatet.

Fettsugning är ett lättare sätt att bli av med oönskat fett på i områden som är svåra att komma åt, så som området över naveln och på sidorna. Genom att även genomgå fettsugning samtidigt som bukplastik får du ett bättre resultat till skillnad från endast bukplastik. Fettsugning av fettvalkar är särskilt populärt då det eliminerar buktningar på sidorna vilket ger dig en slätare midja som kan böja sig lite inåt för en timglasfigur.

Vätskorna vi injicerar innan fettsugning gör även modifikationen av vävnad vid bukplastik lättare, vilket ger dig jämnare resultat. Dessa vätskor består av anestesi och adrenalin. Anestesi ger dig smärtlindring under en längre tid efter operationen och adrenalinet hjälper till att sluta blodkärl vilket minskar blödning. Mindre blödning betyder färre och mindre intensiva blåmärken.

 • Du får med dig komfortabla kompressionsplagg att ha på dig efter ingreppet, kostnadsfritt.

Kompression är nyckeln till återhämtning efter bukplastik. Det hjälper till att reducera vätskor som samlas, ger färre blåmärken, minskar risken för komplikationer, ger dig stöd och hjälper din hud att forma sig efter din smalare kontur. Av dessa anledningar får du kompressionsplagg att ha på dig före och efter ingreppet, helt kostnadsfritt. Du får även kompressionsstrumpor som du har på dig under ingreppet då det kan ta flera timmar där du inte rör på benen. Strumporna tas bort när du vaknar upp efter ingreppet. Terapeutisk massage kan även ges under längre operationer (när flera operationer genomför samtidigt).

Det andra plagget bär du runt midjan. Det finns flera versioner som kan vara ganska obekväma och restriktiva. Vi har undersökt olika alternativ och valt ut det mest flexibla. Det anpassar sig bättre till din mittsektion och kompenserar för dina rörelser vilket gör det betydligt mer bekvämt att ha på sig.

 •  Du observeras av en sköterska under hela din tid i återhämtningsrummet

När du lämnar operationsbordet tas du till vårt återhämtningsrum där du stannar tills du blir utskriven. Under dessa timmar kommer du inte att bli bortglömd eller ignorerad. Vår hängivenhet till dig fortsätter! Du kommer att hållas under observation av din alldeles egen sköterska. Din sköterska kommer att sitta bredvid dig medan du vilar, redo att assistera dig vid behov.

 • Sjukskrivning 

Efter din operation är det viktigt att återhämta sig hemma, vi ger dig därför en sjukskrivning på två veckor som du ger till din arbetsplats.

Efter operationen

Efter operationen väcks du ur narkosen och vaknar i en bekväm säng. Du ligger gärna med knäna uppdragna för att avlasta operationsområdet. Du stannar sedan kvar på kliniken hela dagen för att vila ut och för din säkerhets skull. Vi håller dig under observation och tar väl hand om dig. Vid mer komplicerade operationer kan du behöva stanna hos oss över natten. Du disponerar då ett rum och våra vänliga sjuksköterskor sköter om dig.

Innan det är dags för dig att åka hem får du samtala med din plastikkirurg som förklarar hur operationen har gått till och vad som är viktigt att tänka på nu under den närmaste tiden efter operation. Du får även en tid för återbesök, sjukskrivningsintyg samt smärtstillande tabletter.

Du får också med dig en gördel som du bär runt buken under 4-6 veckors tid. Under den tiden är det även viktigt att du undviker tunga lyft och häftiga rörelser.

Det första återbesöket äger rum cirka två veckor efter operationen. Slutkontroll sker efter ungefär 3 månader och då kontrollerar vi resultatet och tar efterbilder så att du får se skillnaden tydligt.

Konsultation

Hur vet du om bukplastik är rätt för dig? Hur kan du säkra dig att din kirurg vet vad dina förväntningar är? Det enda sättet är att du får tala med den kirurg som kommer att utföra ingreppet på dig, och det är precis vad du får hos Estetikcentrum! Det är det enda sättet du kan få de pålitliga, medicinskt anpassade råd du behöver för att ta ett beslut om din operation och vara helt säker på att bukplastik är rätt för dig.

Om du har en BMI på 30 eller över måste du först gå ner i vikt för att denna operation ska vara säker att utföra. Risken för komplikationer hos de med högre BMI är betydligt större. Risken för ojämnheter och klumpar ökar dessutom.

Bukplastik för viktminskning

I Sverige är det näst mest populära kirurgiska ingreppet en magsäcksoperation. Magsäcksoperationer för patienter med ett BMI på 32 eller högre täcks av statlig sjukförsäkring. Medan ingreppet kan hjälpa dig att bli av med fett så löser det inte problem med lös hud och envist fett blir kvar. Även om du gått ner i vikt på mer naturliga sätt kan du ha kvar fettvalkar. Därför har bukplastik blivit så populärt. Hos kvinnor är bröstlyft även populärt efter en magsäcksoperation.

Bukplastik för mammor

Kvinnor som har fött barn kan uppleva glädjen i moderskap. Men du kan även upptäcka att ditt utseende har förändrats. Din mage kan bukta ut då huden är lös och hängig och det är också vanligt att du fått oönskade bristningar och fett som du inte kan bli av med, hur mycket du än tränar eller bantar.

Du kommer aldrig att kunna få tillbaka den kropp du hade då din fysiologi har ändrats för mycket. Men genom en bukplastik kan du eliminera extra fett, täta lös hud och korrigera abdominala muskel separationer på ett säkert och förutsägbart sätt. Faktum är att majoriteten av våra bukplastikoperationer utförs på mammor som vill se lika bra ut som de gjorde innan barnafödseln, till och med ännu bättre!

Även bröstlyft för att korrigera hängiga bröst är populärt bland kvinnor som fött barn.

Vilken operation är rätt för mig?

Det finns två typer av bukplastik som vi kan utföra: en full bukplastik och mini-bukplastik. Båda kan uppnå en eller flera av följande:

 • Eliminera oönskat fett
 • Dra ihop lös hud
 • Reparera separerade abdominala muskler

Skillnaden mellan de två beror helt på området som behandlas. Vid full bukplastik tar vi bort vävnader både över och under naveln. Med mini-bukplastik rör vi endast områden under naveln. Majoriteten av patienter genomgår en full operation då det är vanligt att hela mittsektionen är påverkad.

En tredje procedur kring mittsektionen kallas ”belt lipectomy”. Detta ingrepp gör samma sak som en full operation men tar även bort extra fett och lös hud på ryggen.

Hur fungerar bukplastik?

En bukplastikoperation genomförs på vår privata kirurgiska klinik. När området som ska opereras markerats, får du smärtstillande och antibiotika för att minska risken för infektioner. Anestesi administreras. Om det behövs utförs först fettsugning, sedan gör din erfarna kirurg två snitt: ett runt naveln och ett horisontellt under naveln mellan höftbenen. Genom dessa snitt sys dina abdominala muskler samman om det behövs och fett tas bort. Huden töjs sedan ut. Om du har mycket lös hud går det att flytta naveln uppåt vilket endast ger dig ett litet, diskret ärr.

 • 100% observation från hängiven sjuksköterska 

Direkt efter operationen tas du till återhämtningsrummet där du kommer att observeras innan du kan åka hem. Vi anser att denna tid är viktig då det är första steget till återhämtning. Även om du troligen kommer att sova kommer du inte att lämnas ensam. Du kommer att ha en sjuksköterska bredvid dig när du vilar för att se till att du mår bra.

När du väl kommit hem behöver du mycket vila. Vi ringer dig dagen efter ingreppet för att höra hur det går. Du kommer att behöva gå något böjd vid midjan i några dagar efter operationen. Detta minskar spänningen kring snitten så de läker snabbare. Dina kompressionsplagg bör du ha på dig dag och natt i ca tre veckor, och du måste undvika hård träning i ungefär en månad. Du kan återgå till lättare träning efter två veckor. De flesta svullnader bör ha lagt sig efter sex månader, och det är då du kan förvänta dig att se resultat.

Dina resultat

Ser du fram emot att visa upp din nya kropp på stranden? Det borde du! Efter ditt ingrepp kommer du att älska att se dig själv i spegeln, med din plattare mage, lenare hud och färre bristningar. Du kommer även att kunna njuta av en smalare midja utan fettvalkar.

Utöver de estetiska fördelarna har vi även upptäckt en del funktionella förbättringar: reducering av ryggsmärta och förbättrad matsmältning! Ryggsmärtor minskar oftast och kan försvinna helt efter operationen.

Vanliga frågor

Vilka är riskerna kring bukplastik?

Bukplastik är säkert. Men precis som vid alla kirurgiska ingrepp finns det risker relaterade till bukplastik. Infektioner är en av de allvarligaste. De uppstår när såret läker dåligt. Detta problem påverkar främst rökare och kan ge tydligare ärr. Därför är det viktigt att vara rökfri i minst några veckor före och efter operationen.

Det kan även uppstå vätskeansamlingar i den lägre abdomen om du rör dig onödigt mycket eller om dina kompressionsplagg inte sitter som de ska. Detta kan dock enkelt fixas utan ingrepp. Allt som krävs är att vätskorna sugs ut med en tunn nål.

Domnade kan uppstå i området det opererats på i ungefär ett år efter ingreppet. Nerver i huden snittas under ingreppet vilket är varför detta sker. De kommer dock att läka med tiden.

Det allvarligaste estetiska problemet är risken för tydliga ärr. Ärren kommer under de första månaderna vara rosa och röda. När de mognar blir de till tunna silvriga linjer. Om de inte bleknar bort med tiden kan vi korrigera detta med en enkel procedur under lokalanestesi.

En annan komplikation är blödning under huden. Även detta kan repareras utan något större ingrepp.

Vem är en passande kandidat för bukplastik?

Bukplastik är till för män och kvinnor som har en oönskad utbuktning i mittsektionen som uppstått av lös hud, envist fett och/eller abdominala muskelseparationer. De flesta patienter är kvinnor som fött barn och vill ha tillbaka sin kropp, eller de som upplevt en kraftig viktminskning, ofta efter en magsäcksoperation eller andra kirurgiska ingrepp.

Var sitter ärren efter bukplastikoperationer?

En typisk operation ger dig ärr runt naveln och i området under den, mellan höftbenen. Om det finns mycket hud att ta bort görs ett andra vertikalt snitt från naveln neråt till det horisontella snittet. Våra patienter upplever att deras ärr bleknar med tiden och blir till tunna, svaga linjer. Detta då vi använder stygntekniker som minskar spänningen på snitten och ger dig mindre tydliga ärr. Vi kan även ge dig silikonremsor och tejp som ytterligare hjälper till att minska ärrbildningen.

Här bokar du tid online för konsultation till våra specialister. Hos oss har du alltid möjlighet att välja en kvinnlig kirurg.

Du kan också ringa oss på 040-65 66 660.

Varmt välkommen till oss på Estetikcentrum i Malmö för att utföra din bukplastik!

 Priser Bukplastik

För hjälp med finansiering kontakta Resurs Bank.

 Priser Bukplastik

För hjälp med finansering kontakta Resurs Bank.